Spelar det någon roll vad vi tankar för mat?
Och så ska jag…, och så ska jag…, och så ska jag…Första semesterveckan av fyra är påbörjad och jag har huvudet fullt av projekt som ska klaras av. Roliga och sådana där måstegrejor som inte är lika roliga.
Det gäller verkligen att inte bli stressad. Tanken är ju att jag ska vara ledig och ha det skönt, ta dagen som den kommer. Men så lätt det är att tycka att semestern är sommarlovslång och sedan vips, har den krympt till, jisses, vad hände, vart tog dagarna vägen?
Nu har jag i alla fall tänkt att jag inte ska fastna i den fällan utan verkligen njuta av varje dag. Den här första dagen, i måndags när detta började skrivas, blåste och regnade det stundtals som värsta hösten så det blev lite shopping och sedan en djupdykning i pappershögarna med efterföljande sortering av dessa.
Jag är så himla glad att jag har börjat gilla att lyssna på böcker för det går att göra samtidigt med sortering. Boken jag lyssnar på just nu, dessutom helt gratis i appen Biblio, heter Och cancern bara försvann och är skriven av Sven Erik Nordin. Läsaren och lyssnaren får följa hans egen beskrivning av resan bort från cancer, som diagnosticerades 2014, till att bli friskförklarad.
Genom smärta, journalanteckningar, dagboksanteckningar, timmar och åter timmar vid datorn för att bli så påläst som möjligt, möten med en oförstående läkarkår över beslutet att på egen hand hitta tillbaka till sin hälsa genom kostomläggning och kosttillskott, lotsar han oss förbi strålning, cellgifter och operation. Skolmedicinens enda väg till läkning, menar han. Han förvånas över att ingen han träffar inom vården verkar tro att maten vi äter påverkar vår hälsa. Han förvånas över läkarnas fullständiga ointresse av hans väg till att bli frisk, speciellt som beskedet han fick då när cancern upptäcktes, var att han inte skulle överleva utan en omfattande operation. Nordin är ingen rättshaverist, han är en pensionerad beteendevetare som alls icke påstår att hans väg är rätt för andra. Han uppmanar inte heller andra att göra likadant som han. Men hans berättelse, och han relaterar också till andra som har liknande upplevelser, har väckt frågor hos vanliga människor, friska och sjuka.
Jag letar och hittar en artikel som berättar att för första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att läsk och andra söta drycker göder cancerceller.
Eftersom det i det här fallet inte går att fråga doktorn startade han en hemsida som heter svaradoktorn.se. Kanske kan hans och många andras tes, faktiskt både läkares, forskares och Nobelpristagares, om att kosten betyder något för vår hälsa snart bli intressant även för nutida skolmedicin. Dock troligen inte för läkemedelsindustrin som tjänar oerhört mycket pengar på cancerbehandlingar.
Jag går inte in på vilken kost Nordin äter eftersom vilken kost vi ”ska” äta är så omtvistad och debatterad och var och en får bli salig på sin egen tro, men det han har uteslutit helt är raffinerat socker och snabba kolhydrater. Det senare hittar vi bland annat i läsk, godis och kakor samt bland annat i vit pasta och vitt bröd.
Jag letar och hittar en artikel på svt.se, publicerad den 22 mars 2019, som berättar att för första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att läsk och andra söta drycker göder cancerceller. Fast i tarmen hos möss då, nu är nästa steg att undersöka om det också gäller för människor.
Den amerikanske forskaren Lewis Cantley, som är en av personerna bakom studien, säger i artikeln att ”visserligen bygger vår forskning på möss, men resultatet stärker bevisen för att socker faktiskt göder cancer”.
Eva Frid är frilansskribent och föreläsare.