Annons

Toppuniversitet i USA stämmer regeringen

Toppuniversiteten Harvard och M.I.T stämmer Trumps regering, skriver New York Times. Detta efter beskedet att utländska studenter i USA riskerar att bli av med sina visum om deras lärosäten fortsätter att bedriva distansundervisning under höstterminen.
Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Jacob Dahlbeck bor i Los Angeles, där han studerar business administration/management vid University of Southern California sedan fyra år tillbaka.
Jacob Dahlbeck bor i Los Angeles, där han studerar business administration/management vid University of Southern California sedan fyra år tillbaka.Foto: Jacob Dahlbeck/privat bild

Beskedet från den amerikanska gränsmyndigheten ICE om att inga nya visum kommer att utfärdas för utländska studenter som inte får undervisning på plats på sina lärosäten har skapat stor oro i gruppen, berättar Jacob Dahlbeck. Han bor i Los Angeles, där han studerar business administration/management vid University of Southern California sedan fyra år tillbaka.

– Det är kaos och i går drabbades alla av panik. På mitt universitet kommer 30 procent av studenterna från andra länder – och det skulle innebära att de skulle deporteras eller kickas ut.

Annons

Nu har toppuniversiteten Harvard och M.I.T reagerat på beskedet. Enligt New York Times har lärosätena skickat in en stämningsansökan – riktad mot Trumps regering – där den nya förordningen där utländska studenter kan fråntas sina visum beskrivs som "grym", "hänsynslös" och ett sätt att pressa universiteten till att återuppta sin fysiska verksamhet på campusområdena i höst.

Det meddelade beskedet tar inte hänsyn till hälso- och säkerhetsrisker i samband med coronaviruset, enligt universitetens representanter.

Ändrade regler i våras

Enligt Jacob Dahlbeck ändrade de amerikanska myndigheterna på grund av coronakrisen i våras reglerna för de utländska studenterna så att dessa kunde ta sina kurser online när skolorna började stängas ned, utan att riskera att bryta mot de stränga visumregler som råder för gruppen i USA.

De flesta trodde också att dessa regler skulle fortsätta att gälla även under hösten – men regelverket har varit långt ifrån enhetligt, säger Jacob Dahlbeck.

– Min skola sa först att de krävde att man var med på lektionerna, men har nu sagt att man ändrar sig. Och i och med att coronaläget förvärrats i USA har allt fler skolor gått ut och sagt att de kommer att fortsätta med distansundervisningen. Men efter det här beskedet från ICE, som kom från ingenstans, kan elever tvingas att lämna USA om deras skolor bara bedriver distansundervisning.…

"Ingen vet något"

Jacob Dahlbeck berättar att han under våren, trots att läget i USA förvärrats, valt att inte lämna landet på grund av den rådande osäkerheten kring visumreglerna. Och hur det senaste beskedet från den amerikanska gränsmyndigheten kommer att påverka honom vet han inte.

– Det är ingen som egentligen vet något – och det är också det som är det mest frustrerande, säger han och fortsätter:

– Vi har en miljon internationella elever som pluggar i USA och att deportera ett par hundra tusen studenter skulle inte bara vara omöjligt rent logistiskt utan även en pr-mässig mardröm. Men stämningen här just nu är väldigt orolig och både studenter och lärare befinner sig i chock, säger Jacob Dahlbeck.

Anna Grönberg/TT

Hilda Djupenström/TT

Fakta: Internationella studenter i USA

Fakta: Internationella studenter i USA

Läsåret 2018/2019 fanns över en miljon internationella studenter i USA, enligt Institute of International Education (IIE). De flesta kom från Kina följt av Indien, Sydkorea, Saudiarabien och Kanada.

De flesta amerikanska högskolor och universitet har ännu inte meddelat sina planer för höstterminen.

Flera lärosäten ser över möjligheten att kombinera undervisning på plats och på distans, men vissa, som universitetet Harvard, har sagt att all undervisning kommer att genomföras online.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons