Kultur och nöje

Sommarpratare: Låt alla ta del av programmen

Skådespelaren Hedda Stiernstedt och elva andra sommarpratare anser att programmen bör göras tillängliga även för hörselskadade. Arkivbild.
Skådespelaren Hedda Stiernstedt och elva andra sommarpratare anser att programmen bör göras tillängliga även för hörselskadade. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det är hög tid att public service och Sveriges Radio tar sitt demokratiska ansvar och gör programmen i "Sommar i P1" tillgängliga även för hörselskadade, skriver tolv sommarpratare i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

"Det handlar om demokrati och rätten till delaktighet men också om något så enkelt som en önskan att få ta del av underhållning", står det i inlägget som har skrivits under av bland andra musikern och författaren Ulf Lundell, skådespelaren Hedda Stiernstedt, filmregissören Rojda Sekersöz, influeraren Theresé Lindgren och civilekonomen Björn Natthiko Lindeblad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Iron Maidens producent död

Omslaget till Iron Maidens 'The number of the beast', som den nu avlidne Martin Birch producerade.
Omslaget till Iron Maidens "The number of the beast", som den nu avlidne Martin Birch producerade.
Foto: EMI
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den brittiske musikproducenten Martin Birch, som producerat flera klassiska hårdrocksalbum, har avlidit, rapporterar flera medier.

"Det är med tungt hjärta som jag just fått reda på att min käre vän och producent Martin Birch har gått bort", skriver David Coverdale, sångare i Whitesnake, vars sex första album producerades av Birch.

Martin Birch började sin bana som studiotekniker vid inspelningar med bland andra Fleetwood Mac och Deep Purple under 1970-talet. Mest känd är han för att ha producerat nio album med Iron Maiden i följd, däribland berömda "The number of the beast" från 1982. Han ligger även bakom flera album med band som Rainbow och Black Sabbath.

Martin Birch blev 71 år gammal.

Kultur och nöje

Hilary Mantel skriver fram Cromwells död

Hilary Mantel har ägnat 15 år av sitt liv åt Thomas Cromwell. Hon är inte förvånad över att hans framgångsrika karriär slutade med att han halshöggs. 'Hans karriär var en sorts mirakel i sig, så vi borde inte vara överraskade över att den slutade på det sättet. Frågan var egentligen inte om den skulle ta slut utan hur och när den skulle göra det', säger hon. Arkivbild.
Hilary Mantel har ägnat 15 år av sitt liv åt Thomas Cromwell. Hon är inte förvånad över att hans framgångsrika karriär slutade med att han halshöggs. "Hans karriär var en sorts mirakel i sig, så vi borde inte vara överraskade över att den slutade på det sättet. Frågan var egentligen inte om den skulle ta slut utan hur och när den skulle göra det", säger hon. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det har tagit Hilary Mantel 15 år och närmare 2 000 sidor att slutföra sin trilogi om Thomas Cromwell. Men trots att "Spegeln och ljuset" avslutas med Cromwells avrättning är hon inte färdig med Henrik VIII:s sluge rådgivare.
– Jag har några år till kvar med honom, säger hon.

När Hilary Mantel skrev de sista raderna i "Spegeln och ljuset", en vinterkväll för något år sedan, kunde hon knappt själv tro på att berättelsen var klar.

– Min man kom och hämtade mig på kontoret och jag sade "Jag är färdig. Vet du att jag skrivit den sista meningen?". Då brast vi båda två ut i skratt för att det kändes så otroligt, berättar hon i telefon från England.

Hon sitter i sitt hem i Budleigh Salterton, en vanligtvis mycket lugn liten kuststad i södra England, nu fullsmockad med turistande landsmän som under karantänstiden har suktat efter sol och bad. Hilary Mantel, som under en stor del av sitt liv har haft problem med hälsan, tillhör riskgrupperna – men lider egentligen inte av den isolering som coronapandemin har fört med sig.

– Stora delar av mitt liv har jag ju längtat efter att få vara ensam och kämpat för att få vara det. Har man ett kreativt yrke tror jag att man till viss del är skyddad från känslan av att allt har blivit meningslöst. Jag ser mig själv som en av de tursamma.

Klockan tickar för Cromwell

Riktigt lika lyckosam är inte Thomas Cromwell, huvudpersonen i den hyllade trilogi som startar med "Wolf Hall" och avslutas med "Spegeln och ljuset". I den sista delen skildrar hon visserligen hur hans makt ökar och ökar tills han – sonen till en simpel smed – upphöjs till earl av kungen. Men klockan tickar för Cromwell. Bara två veckor efter att han fått sin adliga titel ska hans avhuggna huvud sättas upp på en påle vid Westminster Hall, andra till varnagel.

– Han är alltid helt på egen hand, en person som klättrar och klättrar på karriärstegen – ända tills kungen befordrar honom till earl. Paradoxalt nog försätts han i en väldigt utsatt position på grund av det. Det är den framgången som får hans motståndare att tänka "okej, nu räcker det!", för om Cromwell kan bli earl, vad väntar härnäst? säger Hilary Mantel.

Svenska läsare kanske tycker att en spoiler alert hade varit på sin plats i den här texten, men i England är Cromwells öde väl känt. Och Hilary Mantel har alltid vetat att trilogin måste avslutas med hans död. För henne har det viktigaste varit att fylla i tomrummen i historien om kungens rådgivare.

– En av de saker som drog mig till Cromwells historia är att det i den här tidsperioden som har beskrivits så otroligt mycket av historiker, författare, dramatiker och filmare fanns en tom yta och det är Cromwell. Och ändå är han så central för berättelsen.

Såg kungen med fräscha ögon

Om Cromwell har varit underbeskriven genom historien så har Henrik VIII tvärtom varit alldeles för omskriven, menar Mantel. I kungens fall har hon försökt frigöra sig från alla tidigare beskrivningar och se honom med fräscha ögon. En inspirationskälla till skildringen av Henrik i "Spegeln och ljuset" var skådespelaren Damian Lewis tolkning av kungen i tv-serien "Wolf Hall", som baseras på de två första böckerna i serien.

– Det var ett särskilt ögonblick, bara ett par sekunder i rutan, som gav mig en ny aspekt av Henrik – hans ensamhet. I en scen står han och ser ut över en grupp hovmän som skrattar och pratar och uttrycket i hans ansikte är både misstänksamt – för de kanske skrattar åt honom – men också längtansfullt, för han längtar verkligen efter att vara en del av den gruppen. Men han kan inte, för han är kung och kommer alltid att vara ensam. Den sårbarheten bar jag med mig i den tredje boken, säger hon.

Skriver på pjäsversionen

Med åren har Hilary Mantel blivit alltmer involverad i de teater- och tv-versioner som har gjorts av hennes böcker. Just nu skriver hon på pjäsversionen av "Spegeln och ljuset" tillsammans med skådespelaren Ben Miles och senare kommer hon att delta i arbetet med tv-varianten.

– Jag har verkligen sett fram emot förändringen i rytm och möjligheten att beskriva vad som händer på ett annat sätt. För på varje sida är det så många val man måste göra. Och ibland ångrar man nästan de val man gör, de är liksom textens spöken.

Helt nyligen nominerades Hilary Mantel till Bookerpriset för sin senaste bok. Får hon priset blir hon den första författare som har tilldelats det tre gånger – och dessutom för var och en av delarna i en trilogi.

– Det var faktiskt en lättnad att bli nominerad, erkänner hon.

– Om boken inte hade funnits med på nomineringslistan hade berättelsen om den varit solkad av ord som "katastrof" och "förödmjukelse". Inte för att jag tycker så, men man vill ju trots allt att ens bok ska leva vidare i en vettig kontext.

Sara Ullberg/TT

Hilary Mantel är stolt över att hennes skönlitterära trilogi också har inneburit ett uppsving för intresset kring Cromwell hos historiker. Under arbetet med 'Spegeln och ljuset' har hon haft tät kontakt med Cromwell-experten Diarmaid MacCullouch. 'Han har varit en väldigt inspirerande kollega. Och hans version av Cromwell har varit väldigt samstämd med min', konstaterar hon. Arkivbild.
Hilary Mantel är stolt över att hennes skönlitterära trilogi också har inneburit ett uppsving för intresset kring Cromwell hos historiker. Under arbetet med "Spegeln och ljuset" har hon haft tät kontakt med Cromwell-experten Diarmaid MacCullouch. "Han har varit en väldigt inspirerande kollega. Och hans version av Cromwell har varit väldigt samstämd med min", konstaterar hon. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Under årens lopp har Hilary Mantel blivit allt mer inblandad i arbetet med de pjäs- och tv-versioner som har gjorts av böckerna i trilogin. Tillsammans med skådespelaren Ben Miles, som spelar Cromwell i teaterversionen, skriver hon nu på manuset till den tredje pjäsen i serien. Arkivbild.
Under årens lopp har Hilary Mantel blivit allt mer inblandad i arbetet med de pjäs- och tv-versioner som har gjorts av böckerna i trilogin. Tillsammans med skådespelaren Ben Miles, som spelar Cromwell i teaterversionen, skriver hon nu på manuset till den tredje pjäsen i serien. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

FAKTA

Fakta: Hilary Mantel

Född: 1952 i Glossop i England.

Bor: I Budleigh Salterton i södra England.

Familj: Maken Gerald McEwen, pensionerad geolog.

Bakgrund: Bokdebuterade 1985 med "Everyday is mother's day". Men redan långt innan dess hade hon börjat skriva på "A place of greater safety" som publicerades först 1992. Första delen i trilogin om Thomas Cromwell, "Wolf Hall", kom 2009 och belönades samma år med Bookerpriset. Andra delen, "För in de döda", publicerades 2012 och förärades samma pris.

Andra böcker av Hilary Mantel: Självbiografin "Skuggan av ett liv" som kom 2003 och novellsamlingen "Mordet på Margaret Thatcher" som gavs ut 2014.

Aktuell med: Tredje och sista delen i sviten om Cromwell. "Spegeln och ljuset" kommer snart ut på svenska. I höst kommer också boken "Mantelpieces", där hennes krönikor i London Review of Books samlats.

Vill göra sedan: Skriva en pjäs utifrån novellen om det fiktiva mordet på Margaret Thatcher, skriva klart ofullbordade noveller och göra en faktabok om historiska romaner.

Kultur och nöje

Petra Marklund spänd på annorlunda allsång

'Man får en nerv när saker och ting är på ett annorlunda sätt', säger Petra Marklund om att uppträda utan publik i 'Allsång på Skansen'. Arkivbild.
"Man får en nerv när saker och ting är på ett annorlunda sätt", säger Petra Marklund om att uppträda utan publik i "Allsång på Skansen". Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sist ut i "Allsång på Skansen" är programmets före detta programledare Petra Marklund. Efter en turbulent tid är hon tillbaka med musik "utan krusiduller".
PREMIUM

Petra Marklund är en veteran i "Allsång på Skansen"-sammanhang. Under sina 20 år som artist, först som September, sedan under sitt eget namn, har hon både medverkat och hållit i programmet. Årets allsångsupplägg är långt ifrån det hon är van vid, men enligt Petra Marklund är det inte nödvändigtvis av ondo.

– Jag kommer absolut att sakna publiken, men också fokusera på och uppskatta det som situationen har att bidra med, säger hon. Man får en nerv när saker och ting är på ett annorlunda sätt. Att fånga den nerven är hela grejen med ett framträdande, så det känns spännande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Entombed-sångare drabbad av cancer

LG Petrov på scen med Entombed 2012. Arkivbild.
LG Petrov på scen med Entombed 2012. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det svenska dödsmetallbandet Entombed AD:s frontman LG Petrov har drabbats av gallvägscancer, skriver han själv på Facebook. Bandet har också gjort ett inlägg om sjukdomsbeskedet på sin officiella sida.

Det har startats en nätinsamling för att stötta sångaren ekonomiskt. På insamlingssidan berättar Petrov att cancern är obotlig men att läkarna försöker hålla den i schack med cellgiftsbehandling.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sågad Shia LaBeouf-film etta i USA

Shia LaBeouf gör en av huvudrollerna i 'The tax collector'. Arkivbild.
Shia LaBeouf gör en av huvudrollerna i "The tax collector". Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Regissören David Ayers actionthriller "The tax collector", med Shia LaBeouf och Bobby Soto i huvudrollerna, går rakt in som etta på den amerikanska biotoppen, rapporterar Deadline.

Filmen väntas dra in 317 000 dollar under helgen, motsvarande drygt 2,7 miljoner kronor. Den blygsamma siffran beror naturligtvis på att merparten av USA:s biografer är stängda på grund av coronapandemin – det är framför allt drive in-biografer som håller öppet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Kultur och nöje

Kiefer Sutherland öppnar för mer "24"

Kiefer Sutherland. Arkivbild.
Kiefer Sutherland. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Kiefer Sutherland öppnar nu för en fortsättning av den populära actionserien "24", i vilken han spelade huvudrollen som agent Jack Bauer.

– Dörren står alltid på glänt för "24", om någon har en tillräckligt bra idé, säger Sutherland till Forbes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Italienska komedipionjären Franca Valeri död

Franca Valeri blev 100 år. Arkivbild.
Franca Valeri blev 100 år. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den italienska skådespelaren Franca Valeri är död. Hon avled nio dagar efter sin hundrade födelsedag, skriver La Stampa.

Valeri föddes i Milano 1920 och inledde sin karriär i radion innan hon slog igenom som skådespelare. Hon räknas som en pionjär vad gäller komiska roller inom den italienska filmen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Jimi Hendrix gitarr såld för 1,9 miljoner

Jimi Hendrix på Gröna Lund 1967. Arkivbild.
Jimi Hendrix på Gröna Lund 1967. Arkivbild.
Foto: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Jimi Hendrix satte eld på flera gitarrer under sin korta men inflytelserika karriär. I början var han dock mer försiktig med sina instrument och nu har en gitarr som han spelade på under det tidiga 1960-talet sålts på auktion i USA.

Den japanska elgitarren, som saknar strängar men i övrigt är i gott skick, gick under klubban för 216 000 dollar – motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL