Annons

Trump måste lämna ut skattedeklarationer

USA:s president Donald Trump måste offentliggöra sina deklarationer. Det slår Högsta domstolen i Washington fast, och markerar därmed slutet på en flera år lång juridisk strid som handlat om såväl misstänkta skumraskaffärer som makt.
Publicerad 9 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Följ pengarna." En man som hoppades att HD skulle slå fast att USA:s president Donald Trump är skyldig att offentliggöra sina deklarationer vakade på torsdagen utanför rätten i Washington.
"Följ pengarna." En man som hoppades att HD skulle slå fast att USA:s president Donald Trump är skyldig att offentliggöra sina deklarationer vakade på torsdagen utanför rätten i Washington.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Beslutet i Högsta domstolen på torsdagsförmiddagen, lokal tid, är ett stort bakslag för Donald Trump. Efter en flerårig juridisk strid har nu landets högsta juridiska instans slagit fast att presidenten är skyldig att lämna ut sina skattedeklarationer till åklagarmyndigheterna i New York.

Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som vägrat offentliggöra sina deklarationer, vilket eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter.

Annons

Såväl demokratiskt kontrollerade kommittéer i kongressen som en distriktsåklagare i presidentens tidigare hemstad New York har begärt ut dokumenten och flera domstolsbeslut har slagit fast att Trump måste offentliggöra dem. Men Trump har styvnackat vägrat och hans advokater har överklagat varje utslag som gått emot presidenten.

Försenat beslut

Högsta domstolen diskuterade ärendet i maj – på distans, för att minska smittspridningsrisken. Rätten förväntades meddela sitt utslag i maj, men beslutet har blivit försenat.

På förhand tycktes flera omständigheter tala till Trumps fördel

Att Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd ansågs indikera att den övervägde att gå emot de lägre instansernas utslag. Dessutom har Trump under sin tid i Vita huset kunnat utse två nya domare, vilket innebär att rätten har en konservativ majoritet.

Maktbalans i botten

Fallet är politiskt laddat och bägge sidor har kallat frågan principiell. Demokratiska partiet hävdar att målet handlar om kongressens tillsynsmakt gentemot presidentämbetet. Trumps advokater har i sin tur hävdat att presidenten måste ha fullständig immunitet för att effektivt kunna sköta sitt ämbete, annars kan motståndare sätta käppar i hjulen genom att sjösätta ändlösa utredningar.

Även Högsta domstolen har varit medveten om målets tyngd. I slutet av april bad rätten överraskande parterna att lämna in skrivelser om frågans politiska betydelse.

Den 3 november väljer USA president. Högsta domstolens utslag förväntas få stor betydelse i valrörelsen.

Fakta: Högsta domstolen i USA

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington D C. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande makten (kongressen). I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är förenliga med USA:s grundlag.

Domstolen har nio medlemmar. Nya domare nomineras av presidenten och måste godkännas av en majoritet av senatens ledamöter. Domarna innehar ämbetet på livstid men kan pensioneras på egen begäran.

När HD:s domare kategoriseras som "konservativa" eller "liberala" åsyftas främst synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker förenklat att lagtexten ska tolkas strikt medan de liberala generellt anser att aktuella förhållanden får spela in. Detta har stor betydelse när mål som rör exempelvis preventivmedel, religionsfrihet och vallagar avgörs.

Källor: Supremecourt.gov, AFP med flera

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons