Sport

Göteborgs kross – körde över Växjö

Stina Blackstenius gjorde sitt första mål för Göteborg i 4–0-vinsten hemma mot Växjö.
Stina Blackstenius gjorde sitt första mål för Göteborg i 4–0-vinsten hemma mot Växjö.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Första matchen från start.
Då slog Stina Blackstenius till med sitt första mål för Göteborg FC.
– Det var kul att sätta dit den, säger Blackstenius efter 4–0-vinsten mot Växjö.
PREMIUM

Det är angenäma anfallsproblem som Göteborgs tränarduo Mats Gren och Jörgen Ericson ställs inför.

Inför hemmamatchen mot Växjö, i den damallsvenska fotbollen, vilades mesta målskytten Rebecka Blomqvist till förmån för Pauline Hammarlund och stjärnförvärvet Stina Blackstenius.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svenska doldisen har tätkänning i Skottland

Johanna Gustavsson. Arkivbild.
Johanna Gustavsson. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist/TT
Sport
Sport

Golfaren Johanna Gustavsson kan se fram emot en spännande helg i Scottish Open i North Berwick. Den 27-åriga svenskan, bara rankad 368:a i världen, har gått de två första rundorna på 70 och 71 slag och är ett under par. Det ger henne en delad tolfteplats, fyra slag från ledningen, när andra rundans spel fortfarande pågår. Gustavsson har tidigare i år en sjundeplats som bäst på Europatouren.

Veckans tävling, som är den första på touren efter coronabrejket, har samlat stora delar av världseliten och är ett genrep inför British Open nästa vecka. Anna Nordqvist, också hon ett under par, inleder sin andra runda i Scottish Open under eftermiddagen.

Sport

VM-silvercoachen leder England i hemma-EM

Sarina Wiegman. Arkivbild.
Sarina Wiegman. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Sport
Sport Förra året styrde Sarina Wiegman Nederländerna till VM-silver i Frankrike. Nästa år tar hon klivet över kanalen, och blir ny förbundskapten för Englands fotbollslandslag.

Wiegman, 50, har skrivit på ett fyraårskontrakt med det engelska fotbollsförbundet (FA) och i september 2021, efter OS i Tokyo, tar hon över efter den nuvarande förbundskaptenen Phil Neville. Därmed blir det nederländskan som ska leda England under det framflyttade Europamästerskapet på hemmaplan 2022.

Kontraktet sträcker sig också över VM 2023 och EM 2025.

"Sarina var vårt förstaval. Hon passar perfekt in i den kultur vi har, vilket är helt avgörande när man ska bygga ett vinnande lag. Hennes tekniska expertis, hennes ledaregenskaper och hennes vinnarmentalitet är extremt imponerande", säger Sue Campbell, ansvarig för damfotbollen inom FA, i ett pressmeddelande.

Wiegman har tunga meriter från de senaste åren. I fjol ledde hon Nederländerna till VM-silver, bland annat efter att ha slagit ut Sverige i semifinal. Och för tre år sedan, 2017, tog hon nationen till ett historiskt första EM-guld.

"England är fotbollens vagga och FA har varit ledande i de stora framsteg som har skett inom damfotbollen världen över de senaste åren. Jag ser verkligen fram emot att få bidra med min erfarenhet och kunskap till det här laget", säger Sarina Wiegman.

Phil Neville leder laget fram till juli nästa år. Vem som ska leda Storbritannien (som representerar England, Skottland, Wales och Nordirland) under OS nästa år är däremot fortfarande inte bestämt.

Sport

VM kan flyttas: "Behöver följa utvecklingen"

Massprotester i Minsk. Oroligheterna i landet kan leda till en flytt av ishockey-VM.
Massprotester i Minsk. Oroligheterna i landet kan leda till en flytt av ishockey-VM.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Sport
Sport Oroligheterna och det politiska läget i Belarus kan tvinga fram en flytt av nästa års ishockey-VM.
Just nu avvaktar det Internationella ishockeyförbundet (IIHF).
– Jag hade ett samtal med René Fasel (IIHF-basen) i går kväll där det konstaterades att vi behöver följa utvecklingen, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Nästa års ishockey-VM för herrar ska samarrangeras mellan huvudarrangören Belarus (Minsk) och Lettland (Riga) och turneringen spelas den 21 maj-6 juni.

Sverige spelar sina matcher i Minsk.

Men efter valet i söndags, där presidenten Aleksandr Lukasjenko omvaldes med stor majoritet, kom snabbt anklagelser om valfusk och omfattande demonstrationer har slagits ned våldsamt. Runt 7 000 demonstranter har arresterats och när 1 000 av dem släpptes under fredagen kom vittnesmål om tortyr och misshandel.

"Känns inte bra"

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja uppmanar till fortsatta protester.

– Det är klart att jag som ordförande och vi i förbundet följer utvecklingen via det som rapporteras i media. Flera av de inslag som har skildrats här i Sverige beskriver ju en bild som inte alls känns bra. Sedan tror jag med det sagt att det är viktigt att vi som ishockeyförbund ser till vår roll och det är att fokusera på ishockeyn, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Vi har ju samarbeten med många olika nationer hockeymässigt, men när det handlar om den politiska dimensionen och aspekten så följer vi riktlinjer från vårt internationella förbund och vår regering. Vi som hockeyförbund bedriver ingen utrikespolitik.

Belarus/Lettland röstades i kamp med Finland fram som arrangör i samband med IIHF-kongressen 2017. Det är bara sex år sedan Belarus, som brukar kallas Europas sista diktatur, arrangerade sitt senaste VM och det föregicks av omfattande protester internationellt.

Lettland kan hoppa av

TT: Går det att rättfärdiga ett VM i Belarus med det som händer där nu?

– De här diskussionerna kommer ju upp i samband med stora evenemang och en lärdom och erfarenhet från många andra stora internationella evenemang är att idrotten på plats kan sätta ljuset på många frågor och betyda mycket både för öppenhet och demokrati, säger Larsson.

De närmaste två veckorna ska IIHF följa händelseutvecklingen i Belarus, men enligt den ryska nyhetsbyrån Tass vill Lettlands statsminister Krisjanis Karins redan nu hoppa av samarrangemanget.

– Jag tror att händelserna i Belarus dramatiskt förändrar situationen. Nu ser jag inte hur vi som land kan organisera VM tillsammans med Belarus, säger Karins till TV-kanalen LTV7.

Anders Larsson ser problem framför sig om Lettland hoppar av:

– Vi vet alla hur stort ett VM-arrangemang är och när vi befinner oss mindre än ett år före planeringsmässigt så vore det problematiskt. Men jag har stort förtroende för att IIHF kan hantera den situationen.

Förra säsongens herr-VM, som skulle ha spelats i Schweiz, ställdes in på grund av coronapandemin.

Göran Sundberg/TT

Sport

Hammarbytalangen klar för Zlatans Milan

Emi Roback gjorde ett framträdande i Hammarbys A-lag i tävlingssammanhang. Här i inhoppet mot IFK Göteborg i cupkvartsfinalen. Arkivbild.
Emi Roback gjorde ett framträdande i Hammarbys A-lag i tävlingssammanhang. Här i inhoppet mot IFK Göteborg i cupkvartsfinalen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport

Emil Roback, 17, är klar för AC Milan. Hammarbys anfallstalang säljs till Serie A-klubben efter att bara ha gjort ett enda framträdande i A-laget i tävlingssammanhang, cupkvartsfinalen mot Göteborg tidigare i somras.

"Vi är väldigt stolta över att vi får till en så här stor övergång för en spelare från vår akademiverksamhet. Flera stora klubbar i Europa har velat få över Emil, och nu på slutet har Hammarby varit överens med två klubbar, så det är alltså Emil som gjort det slutgiltiga valet", säger sportchef Jesper Jansson i ett pressmeddelande.

Under sommaren har han matchats i division 1-laget IK Frej.

avslöjade övergången redan tidigare i veckan och tidningen rapporterar att affären ger Hammarby över 15 miljoner kronor, som kan bli en bra bit över 20 miljoner om prestationsbaserade klausuler och bonusar faller ut.

Sport

Fredricson: "Svårare att samlas inomhus"

Den svenska världsstjärnan Peder Fredricson har sex raka tävlingar i Europa inplanerade efter SM i Sverige, men hur det blir med tävlingar i framtiden är ovisst.
Den svenska världsstjärnan Peder Fredricson har sex raka tävlingar i Europa inplanerade efter SM i Sverige, men hur det blir med tävlingar i framtiden är ovisst.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Ovissheten under coronapandemin lär följa ryttarstjärnorna in i hösten och vintern.
Frågan är hur det blir med inomhussäsongen?
– Det är absolut svårare att samlas inomhus än utomhus, säger Peder Fredricson.

Under sommaren har ridsporten sakta men säkert börjat kunna hålla sina tävlingar igen, men de riktigt stora evenemangen har ställts in på grund av den rådande pandemin.

Redan i mars kom beskedet att OS i Tokyo flyttas fram till nästa sommar. I slutet av maj meddelade Global Champions Tour (GCT) att samtliga tävlingar ställs in 2020. Den världsomspännande hopptouren – med ridsportens högsta prissummor – tar i stället sikte på 2021.

Tre av Rolex grand slams fyra arrangemang har strukits ut tävlingskalendern och endast Genève i december återstår. Fyra av höstens världscuptävlingar (Oslo och Helsingfors i oktober; Stuttgart och Madrid i november) har också försvunnit ur programmet.

Tvekar om Europaresor

– Man får ta de tävlingar som finns nu, säger Peder Fredricson till TT under de pågående SM-tävlingarna i Falsterbo.

– Jag har ett gäng inplanerade nu framöver, men man vet ju inte. Man får följa utvecklingen, så får man se hur det ser ut i världen helt enkelt,

Världsstjärnan Fredricson ska efter mästerskapet hemma i Sverige ut i Europa sex helger i rad. Landslagskamraten Fredrik Jönsson är dock tveksam till att ge sig ut på vägarna igen under sensommaren och hösten.

– Det är osäkert att köra runt med hästar, just om de lokalt ställer in igen. Ett tag hade jag planer på att åka till Spanien i höst för att de ska ha tävlingar, men jag börjar backa från det för jag vill inte bli sittande i Spanien utan att kunna rida. Då är det bättre att vara hemma och förbereda sig, och hoppas att det löser sig till våren och att vi kan hoppas på ett OS, säger Jönsson.

TT: Vad tror du om inomhussäsongen?

– Den tror jag blir ännu svårare. Alla de stora tävlingarna inomhus bygger ju på att det är stor publik och det lär ju inte bli (så). Så vi får väl se.

Hänger på vaccin

Situationen är frustrerande, säger Jönsson. Han är till och med osäker på om det blir ett OS i Tokyo nästa sommar.

– Man ser ju inget slut på det här. Det måste ju vara någon form av vaccin, innan det återgår till det normala. Det hade varit väldigt kul om det kunde bli ett OS nästa år, men det hänger nog på ett vaccin, säger Jönsson.

Även Tysklandsbaserade Rolf-Göran Bengtsson ser på inomhussäsongen med dystra ögon.

– Det blir helt beroende på vad de olika myndigheterna säger. Hur mycket folk får komma in under ett och samma tak? Det är det som kommer att bestämma allting – så det kommer att bli kärvt, säger Bengtsson.

Den internationella hoppsporten har växt explosionsartat under två årtionden med mängder av femstjärniga tävlingar. Nu tror Bengtsson att utvecklingen kommer att tappa fart på grund av pandemin.

För högt tempo?

– Vi kunde flyga till Shanghai ena helgen och den nästa var det Global (Champions Tour) i Miami, eller någon annanstans på den kontinenten. Det var ju några våldsamma avstånd och det gick så snabbt. Det kommer säkert att ta tid innan man kommer upp i den farten igen. Det kommer att ta lång tid.

TT: Gick det för snabbt där ett tag? Om man främst tänker på hästarnas hälsa?

– För de allra, allra bästa hästarna blev det ett väldigt stort utbud av tävlingar och där får ju ryttarna och ägarna själva avgöra hur tajt program de ska ha med sina hästar, men nu blir det lite skonsammare för hästarna. Innan var det ett superhögt tempo - och kanske nästan lite för högt, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Daniel Kihlström/TT

Fredrik Jönsson och Cold Play ingick i VM-silverlaget 2018 och hade siktet inställt på OS i Tokyo. Om det framflyttade OS:et blir av nästa sommar hänger nog på om ett vaccin finns tillgängligt, tror Jönsson.
Fredrik Jönsson och Cold Play ingick i VM-silverlaget 2018 och hade siktet inställt på OS i Tokyo. Om det framflyttade OS:et blir av nästa sommar hänger nog på om ett vaccin finns tillgängligt, tror Jönsson.
Foto: Anders Bjurö/TT
Den tidigare svenska världsettan Rolf-Göran Bengtsson tror att coronapandemin kommer att få konsekvenser för ridsporten under en lång tid framöver.
Den tidigare svenska världsettan Rolf-Göran Bengtsson tror att coronapandemin kommer att få konsekvenser för ridsporten under en lång tid framöver.
Foto: Anders Bjurö/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

Norska stjärnor kan missa Stockholms DL-gala

Karsten Warholm, Norge, vann herrarnas 400 meter häck under fjolårets Diamond League-gala i Stockholm. Arkivbild.
Karsten Warholm, Norge, vann herrarnas 400 meter häck under fjolårets Diamond League-gala i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Den ena storfräsaren efter den andra tackar ja till att delta i Diamond League-tävlingen i Stockholm.
Men galan kan däremot gå miste om norsk stjärnglans.
– Ett normalt år hade det inte varit några konstigheter alls, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.

Den 23 augusti hålls den andra deltävlingen av Diamond League på Stadion i Stockholm. I startfältet finns från svenskt håll Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Erika Kinsey och Daniel Ståhl för att nämna några.

Bland de internationella deltagarna har sedan tidigare flera starka 800-meterslöpare presenterats. Här finns bland annat världsmästaren på både dam- och herrsidan, Halima Nakaayi, Uganda, och Donovan Brazier från USA.

Hög klass på höjdhoppet

I höjdhoppstävlingen kommer Sofie Skoog och Erika Kinsey ställas mot bästa tänkbara motstånd i form av den ukrainska duon, tvåa respektive fyra på VM i Doha 2019, Jaroslava Mahutjich och Julija Levtjenko.

– Vi kommer få bra toppar på damhöjden. Erika hoppade bra här nyligen i Sollentuna, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.

Men galan kan dock komma att bli utan norsk stjärnglans i form av häcklöparen Karsten Warholm samt Ingebrigtsen-bröderna Jakob, Filip och Henrik.

Orsaken är att 18 av Sveriges regioner är rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i grannlandet utan karantänsplikt. Kravet på karantän gäller också norrmän som reser till någon av de berörda regionerna. Även om det dröjer några dagar innan reglerna träder i kraft, avråder norska regeringen från resor till Sverige redan nu.

Följer utvecklingen

De norska löparna ska tävla på DL-galan i Monaco under fredagskvällen, men eftersom även furstendömet är rödlistat i Norge kommer de behöva sitta i karantän tio dagar när de återvänder till hemlandet.

Kowalski följer utvecklingen noggrant.

– vi vet att det finns intresse för att tävla. Men vi kommer gå ut med information när vi vet hur det blir. Han (Warholm) tävlar på 400 meter häck i Monaco i kväll och vi får se sen när han har tävlat. Jag vill avvakta med att säga något innan vi vet. Ett normalt år hade det inte varit några konstigheter alls. Men vi ser hur Norge ena dagen öppnar gränsen mot Värmland och andra dagen stänger den.

Simon Norberg/TT

Sport

Willian klar för Londonrivalen

Willian, här i den blå Chelseatröjan i en match mot Arsenal. Från och med nu är brasilianen själv en Arsenalspelare. Arkivbild.
Willian, här i den blå Chelseatröjan i en match mot Arsenal. Från och med nu är brasilianen själv en Arsenalspelare. Arkivbild.
Foto: Tim Ireland/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Brasilianen Willian lämnade nyligen Chelsea, men han stannar i London. På fredagen presenterades 32-åringen som Premier League-rivalen Arsenals senaste nyförvärv. Willian har skrivit på ett treårskontrakt.

"Jag tror att han är en spelare som verkligen kan göra skillnad för oss", säger Arsenals tränare Mikel Arteta till klubbens hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Live: Avgörandet i Allerum open

Sport
GOLF Allerum open avgörs utanför Helsingborg mellan den 13-14 augusti. Ett flertal skånska golfare är på plats. Vi sänder live.

Följ ledarbollen bestående av Sara Kjellker, Louise Rydqvist och Linn Grant under sista 9 hålen. Sändningen startar klockan 13:15.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL