Annons

Haveriutredning efter flygkrasch i Borås klar

Utredningen av den flygkrasch med ett ultralätt plan som ägde rum för en månad sedan i Borås är nu klar. Två personer omkom i olyckan. Slutsatsen är att planet flög för lågt och för långsamt.
Publicerad 10 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Polisavspärrningar från när det ultralätta flygplanet kraschade utanför Borås i början av juni.
Polisavspärrningar från när det ultralätta flygplanet kraschade utanför Borås i början av juni.Foto: Adam Ihse/TT

Polisen misstänker varken att det har begåtts något brott eller att det var något tekniskt fel på det ultralätta flygplanet som kraschade i Borås i början av juni. Det står klart efter en haveriutredning från KSAK, Kungliga svenska aeroklubben, rapporterar Borås Tidning.

– Slutsatsen är att flygplanet som kraschade över området har flugit alldeles för lågt och för sakta. Då blev flygplanet instabilt och tippade över och kraschade, säger Peter Novén, förundersökningsledare vid polisen, till TT.

Inget tekniskt fel

Annons

Polisen har kunnat göra en samlad bedömning efter att ha hört vittnen och undersökt delar av flygplanet.

– Det var absolut inget fel på planet, säger Peter Novén.

Det var den 2 juni som två personer omkom i samband med att ett ultralätt flygplan kraschade mellan två villatomter i ett område utanför Borås, knappt en mil ifrån flygplatsen.

Moderna ultralätta flygplan är ofta byggda av aluminium, eller kompositmaterial med skal av kolfiber, och har en fyrtaktsmotor.

Olycksplanet i Borås var av modellen Sila 450C och byggt helt i metall. Det tillhörde Borås Ultralätt Flygklubb.

Inget brott

TT: Vad händer nu efter utredningen?

– Vi ska gå igenom det hela ännu tydligare och vi avvaktar några analyser, men vi misstänker alltså inget brott, säger Peter Novén.

Statens haverikommission har inte varit inblanda i haveriutredningen eftersom myndigheten inte utreder olyckor med ultralätta plan, enligt polisen.

Victor Blomdahl/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons