Annons

Sju gripna för attack mot polis i Hongkong

Hongkongpolisen har gripit sju personer som anklagas för att ha bistått en 24-årig man som misstänks för att ha skurit en polisman i axeln under en demonstration.
De sju påstås bland annat ha hjälpt den misstänkte köpa en flygbiljett. Nu riskerar de tio års fängelse.
Publicerad 10 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Poliser i samband med protesterna i Hongkong den 1 juli, dagen efter det att den nya säkerhetslagen trädde i kraft. Arkivbild.
Poliser i samband med protesterna i Hongkong den 1 juli, dagen efter det att den nya säkerhetslagen trädde i kraft. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Attacken mot polisen ägde rum den 1 juli, dagen efter det att Kina infört en omstridd ny säkerhetslag i Hongkong. Lagen förbjuder bland annat separatism, terrorism och omstörtande verksamhet – i mycket vid bemärkelse – och har beskrivits som slutet för den självstyrande regionens frihet.

Den misstänkte 24-åringen greps på Hongkongs flygplats dagen därpå och anklagas för att ha skurit en polisman i axeln med ett vasst föremål, en händelse som påstås ha fångats på film och lagts ut i sociala medier av Hongkongpolisen.

Ska ha köpt flygbiljett

Annons

Nu har myndigheterna gripit fem män och två kvinnor i åldrarna 24–71 år misstänkta för att ha bistått 24-åringen på olika sätt, bland annat genom att köpa en flygbiljett till London samt att ordna med transport till flygplatsen. Döms de riskerar de upp till tio års fängelse.

– Vi utesluter inte möjligheten att fler personer kommer att gripas vid ett senare tillfälle, säger Yau Kin-Hung på Hongkongpolisen.

Sammanlagt har fler än 300 personer gripits i Hongkong efter protesterna den 1 juli, då polisen satte in tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna. Brottsmisstankarna skiljer sig åt, men det tiotal personer som greps för brott mot den nya säkerhetslagen riskerar livstids fängelse.

Västvärlden har fördömt Kinas agerande i Hongkong. Storbritannien, som kontrollerade regionen fram till 1997, har sagt att lagen är ett flagrant brott mot det sino-brittiska överlämningsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnande av sin tidigare kronkoloni till Kina. Premiärminister Boris Johnson har också lovat de miljontals Hongkongbor med så kallade British National Overseas-pass (eller rätten att skaffa sådant) möjlighet att komma till Storbritannien och på sikt ansöka om medborgarskap.

Peking fräser tillbaka

USA har aviserat kraftfulla åtgärder och möjligen sanktioner som svar på Pekings offensiv, och Kanada har rivit upp sitt utlämningsavtal med Hongkong.

Regeringen i Peking har å sin sida fräst tillbaka mot vad man ser som otillbörlig inblandning i interna kinesiska angelägenheter. Hongkongs Pekingvänliga chefsminister Carrie Lam har försäkrat att devisen "ett land, två system" fortfarande gäller, samtidigt som hon har varnat för "mycket allvarliga konsekvenser" för den som bryter mot den nya lagen.

Fakta: Pekings nya säkerhetslag

Fakta: Pekings nya säkerhetslag

Lagen, som gäller den självstyrande regionen Hongkong, antogs av Kinas folkkongress och trädde i kraft den 30 juni.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

I Hongkongs ”mini-grundlag” (Basic Law) står inskrivet att Hongkongs styre ska instifta en säkerhetslag för regionen. 2003 lades ett förslag fram, men det stoppades av massprotester. Efter det har man inte lyckats lägga fram ett nytt. Många menar att det var regeringens misslyckande med det, med att förra året införa ett utlämningsavtal till fastlandet, samt med att stoppa de rekordstora demonstrationerna under 2019 som nu fick Peking att nu ta i med hårdhandskarna.

Hongkongs advokatsamfund har skarpt kritiserat lagen för att på många punkter gå på tvärs mot regionens ”mini-grundlag”. Lagen har också fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen mellan Storbritannien och Kina ska gälla till 2047.

Peking har avfärdat all kritik.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons