Utrikes

Sverige kritiskt till EU-krisfond och budget

Reparera, reformera, remodellera är ledorden för det nya kompromissförslaget om coronastöd och långtidsbudget från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.
Reparera, reformera, remodellera är ledorden för det nya kompromissförslaget om coronastöd och långtidsbudget från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ytterligare kapningar i EU-budgeten, med fortsatt rabatt på den svenska avgiften. Det är vad EU-basen Charles Michel föreslår för att få medlemsländerna att enas om ekonomin efter coronakrisen.
Men Sverige gör i huvudsak tummen ner, förslagen är fel utformade och för kostsamma.
PREMIUM

– Vårt mål är inte att bränna pengar, lovar Michel inför nästa veckas budgetbatalj i Bryssel.

Det nya förslaget från den permanente rådsordföranden innebär en minskning med drygt 25 miljarder jämfört med EU-kommissionens senaste förslag från i maj. 1 074 miljarder är summan som Michel har fastnat för.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 13 döda i översvämningar i Sydkorea

Boende evakueras i staden Cheonan i Sydkorea. Bild från i måndags.
Boende evakueras i staden Cheonan i Sydkorea. Bild från i måndags.
Foto: Kim Jun-Beom/Yonhap/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 13 personer har omkommit i Sydkorea på grund av översvämningar orsakade av kraftigt regn de senaste dagarna. Ytterligare 13 saknas och omkring tusen personer har behövt lämna sina hem, uppger myndigheterna.

Dödsfallen har skett i samband med jordskred eller då bilar har släpats iväg av vattenmassorna.

Även grannen Nordkoreas myndigheter varnar för översvämningar på grund av regnet.

Utrikes

Känsligt läge när Biden väljer vicepresident

Joe Biden väntas presentera sin vicepresidentkandidat de kommande dagarna. Arkivbild.
Joe Biden väntas presentera sin vicepresidentkandidat de kommande dagarna. Arkivbild.
Foto: Andrew HarnikAP/TT
Utrikes
Utrikes Vem ska stå vid Joe Bidens sida i höstens val i USA? Den han väljer kan komma att få en betydligt större roll än vanligt – på grund av Bidens ålder.
– Man kommer att väga in vem den här vicepresidentkandidaten är på ett helt annat sätt än tidigare, säger USA-kännaren Frida Stranne.

Innan kampanjarbetet inför höstens presidentval i USA har dragit i gång ordentligt visar opinionssiffrorna på en klar fördel för Demokraternas förväntade presidentkandidat Joe Biden. Men vem han väljer som sin vicepresidentkandidat kan vara helt avgörande för valutgången.

Det är också ett beslut som Biden har dragit ut på in i det sista.

– Han har förhalat tidpunkten. Det är ett tecken på att han har svårt att bestämma sig nu när det blir skarpt läge, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Ett 20-tal kandidater finns med i spekulationerna kring vem som kommer att stå vid Bidens sida, ett val som väntas offentliggöras i veckan. Att det blir en kvinna är redan klart.

Hög ålder

En av anledningarna till att Bidens vicepresidentkandidat kan spela en större roll än vanligt ligger i hans ålder. Biden som blir 78 år i november skulle, om han blir vald, bli den äldsta presidenten någonsin hittills att tillträda posten i USA. Med det i åtanke ser många hans val av kandidat som en person som kan komma att ta över presidentskapet.

– Han behöver någon som är redo att ta över vilken dag som helst. Det ska samtidigt inte heller vara en person som överglänser honom, säger Stranne.

Demokraterna är samtidigt ett splittrat parti. Biden försöker både locka över missnöjda republikaner och göra partiets vänsterfalang nöjda – en grupp som har lågt förtroende för Biden.

Vårens Black lives matter-demonstrationer och fokuset på svartas situation menar Stranne kommer vara en väldigt viktig faktor under presidentvalet i november. Det har spekulerats mycket kring att Biden kommer att välja en kvinnlig kandidat från en minoritetsgrupp – men det tror Stranne att han kan se en risk med.

– Vi vet att amerikaner inte självklart röstar på en kvinna och det är möjligt att det finns ett ännu större avstånd från de som är ovana vid kvinnor i maktpositioner att välja en kvinna med afroamerikansk eller annan minoritetsbakgrund, säger hon.

Kan bli en doldis

Den komplexa situationen med att balansera mellan höger och vänster i partiet tror Frida Stranne öppnar för en mindre profilerad kandidat.

En mer okänd kandidat skulle kunna ha större möjligheter att forma en agenda som både afroamerikaner och den progressiva vänsterfalangen ​kan känna sig hemma i. Men det finns samtidigt andra risker med ett sådant val.

– Allt kokar i slutändan ner till vem som vinner röster åt honom i grupper han har svårt att nå ut till, säger Stranne.

En person som det ryktas mycket om är senatorn och Kaliforniens tidigare chefsåklagare Kamala Harris.

– Harris representerar Kalifornien vilket är en delstat som går till Biden i vilket fall, så hon kanske inte kan hjälpa honom på det sätt som behövs. Hon har samtidigt tidigare i karriären fattat en rad beslut som inte uppskattas bland​ alla vänsterprogressiva och afroamerikaner, säger Frida Stranne.

Med tanke på pandemin är det inte klart hur höstens kampanj kommer att se ut. Men det är efter att Joe Biden har presenterat sitt val av vicepresident, som valarbetet väntas dra i gång på riktigt.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Toppnamnen som Bidens vicepresidentkandidat

Val Demings, representanthusledamot från Florida, 63 år. Demings beskrivs i medier som kompetent och hon kommer dessutom från en av de viktigaste vågmästardelstaterna – men bedömare har också ifrågasatt om hon står för nära det polisväsende som nu är under lupp.

Keisha Lance Bottoms, borgmästare i Atlanta i Georgia, 50 år. Juristen, tidigare domaren och lokalpolitikern har fått stor uppmärksamhet för sitt agerande under den senaste tidens protester. Hon har fördömt plundring och våldsamheter samtidigt som hon hållit inspirerande tal riktade till demonstranterna.

Kamala Harris, senator från Kalifornien, 55 år. Harris ses som progressiv, hon är för legalisering av marijuana och "förnuftiga vapenlagar" och hon förrättade Kaliforniens första vigsel av ett samkönat par när sådana giftermål blev tillåtna 2013.

Tammy Duckworth, senator från Illinois, 52 år. Krigsveteranen Duckworth förlorade båda sina ben under kriget i Irak och blev den första funktionshindrade kvinnan som valdes in i kongressen.

Susan Rice, tidigare nationell säkerhetsrådgivare, 55 år. Rice och Biden jobbade ofta tillsammans under Barack Obamas tid i Vita huset, då Biden var vicepresident och Rice först FN-ambassadör och sedan nationell säkerhetsrådgivare.

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, 71 år. Warren var den sista kvinnliga presidentaspiranten att kasta in handduken i mars och hon är ohyggligt populär inom partiet, i synnerhet bland kvinnor.

Stacey Abrams, aktivist och tidigare delstatspolitiker från Georgia, 46 år. Abrams blev superkänd genom sin kampanj 2018 för att bli USA:s första kvinnliga svarta guvernör. Hon var en hårsmån ifrån att vinna valet i den konservativa sydstaten Georgia och har därefter grundat organisationen Fair Fight, som jobbar mot valfusk.

FAKTA

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden har säkrat stöd av de 1 991 delegater som krävs för att utses till Demokraternas presidentkandidat inför höstens val. President Donald Trump har i princip seglat ohotad genom primärvalen och blir Republikanernas kandidat. Formellt utses de båda till presidentkandidater vid sensommarens partikonvent. Exakt hur dessa jättemöten ska organiseras, med tanke på pandemin, är dock inte helt klart.

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17-20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin.

24-27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina och i Jacksonville i Florida.

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana.

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah.

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan.

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee.

November:

3: President-, kongress- och delstatsval.

Källor: 270towin,com, The New York Times, med flera.

Utrikes

Saftiga böter för regelbrott i Victoria

Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien.
Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien, säger vid en presskonferens att de som bryter mot coronarestriktionerna i delstaten riskerar böter på över motsvarande 30 000 kronor.

Beskedet från myndigheterna kommer efter det att man med hjälp av militär personal har knackat dörr hos personer som testat positivt för covid-19 och som enligt reglerna måste hålla sig hemma. Av 3 000 personer som kontrollerades var 800 inte hemma som de borde.

– Om det är meningen att man ska vara hemma men inte är det så riskerar man böter på upp till 5 000 dollar, säger Andrews.

– Och vid särskilt själviskt beteende, som till exempel att gå till jobbet när man har smittats, då finns alternativet att man ställs inför rätta där det maximala straffbeloppet är 20 000 dollar (motsvarande 125 000 kronor).

Omkring 500 militärer kommer att fortsätta kontrollera att människor håller sig hemma kommande dagar. Det enda undantaget som godtas vid isolering är om man akut behöver söka vård.

Polisen i Victoria har dessutom fått ökade befogenheter och kan ingripa mot personer som inte följer anvisningar om isolering.

– Med de nya befogenheterna kommer vi inte bara att kunna utdela böter – i slutändan kommer de som uppenbart och med flit bryter mot reglerna om isolering att frihetsberövas, säger Lisa Neville, polisminister i Victoria.

Delstaten rapporterar omkring 440 nya bekräftade fall det senaste dygnet, och elva dödsfall. Totalt har nära 19 000 personer bekräftats coronasmittade i hela Australien och omkring 230 personer har avlidit.

Emma Gyllestad/TT

Utrikes

Viruskorruption utreds i Sydafrika

Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängning i maj.
Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängning i maj.
Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT
Utrikes
Utrikes Pressen på president Cyril Ramaphosa ökar alltmer.
Flera oegentligheter kopplade till Sydafrikas ekonomiska hantering av coronaviruset utreds nu av landets antikorruptionsorgan.

Oppositionspartierna Demokratiska Alliansen (DA) och Ekonomiska frihetskämpar (EFF) är bestämda: parlamentet måste utreda anklagelserna om korruption kopplad till skyddsutrustning, matpaket och andra virusrelaterade statliga utgifter. Dessutom måste president Ramaphosa ta bladet från munnen gällande de påståenden som gör gällande att flera ANC-medlemmar har gynnats personligen av kontrakt som regeringen har godkänt.

Landets antikorruptionsorgan utreder nu oegentligheter i minst tre av Sydafrikas provinser, bland annat gällande en karantänsfacilitet som tros ägas av en regeringstjänsteman.

– Den profithungriga ivern över covid-19-relaterade offerter bland ANC-kopplade individer är en smutsig fläck på vårt land i denna tid av kris, sade DA:s ledare John Steenhuisen i helgen, enligt sydafrikanska Times Live.

Utlovade krafttag

I sitt traditionsenliga veckobrev uppgav Ramaphosa på måndagen att hans regering ska ta tag i de "skyddsnätverk som möjliggör för regeringsanställda att buda på statliga kontrakt genom vänner och familj", samt att ANC inte tänker tillåta att skattepengar försvinner ner i ett "svart hål av korruption", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Cyril Ramaphosa utlovade krafttag mot den utbredda sydafrikanska korruptionen när han tog över presidentskapet efter Jacob Zuma, men nu växer sig kritiken allt större. Bland annat har presidentens taleskvinna Khusela Diko nyligen tagit tjänstledigt efter medierapporter om att hennes make vunnit lukrativa viruskontrakt i provinsen Gauteng, rapporterar Times Live.

"Spela förvånad"

Sydafrika har drabbats hårt av coronaviruset, både i infektionsantal och i ekonomiska hänseenden. En av världens striktaste nedstängningar har kostat mängder av sydafrikanska jobb och tusentals mindre bemedlade tvingas nu överleva på matpaket och statligt stöd.

Många bedömare är dock skeptiska till att Ramaphosa kommer att agera gällande anklagelserna.

– Det enda sättet för Ramaphosa att stanna kvar vid makten är att spela förvånad och titta åt andra hållet, säger den politiska analytikern Ralph Mathekga till Reuters.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i Sydafrika

Sydafrika är det hittills värst drabbade landet i Afrika och ett av de värst drabbade i världen vad gäller antalet bekräftade fall av coronaviruset. Antalet konstaterat smittade har passerat 500 000 och över 8 500 människor har avlidit.

President Cyril Ramaphosa införde en strikt nedstängning av samhället i slutet av mars. När landet endast hade runt 250 bekräftade fall stängdes affärer, människor beordrades att stanna hemma och militären kallades ut på gatorna för att se till att restriktionerna efterlevdes.

Den sydafrikanska ekonomin, som sedan sista kvartalet 2019 befinner sig i recession, står inför stora utmaningar efter månader av ökad arbetslöshet och kraftigt ökade samhällskostnader till följd av pandemin. Den samlade ekonomin väntas tappa 7,2 procent under 2020, den största minskningen sedan 1930-talet.

Smittspridningen har huvudsakligen tagit fart sedan restriktionerna lättades något i juni.

Källa: South African National Department of Health, Landguiden/UI, AFP

Utrikes

Utsläpp från bil tros ha orsakat skogsbrand

Nära 8 000 personer har evakuerats på grund av en skogsbrand i Kalifornien.
Nära 8 000 personer har evakuerats på grund av en skogsbrand i Kalifornien.
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En skogsbrand som har tvingat flera tusen personer att fly sina hem i Kalifornien tros ha orsakats av brinnande avgaspartiklar från en dieselbil.

Branden startade i fredags i Riverside County cirka 12 mil öster om Los Angeles, och nära 8 000 invånare har beordrats att evakuera området. Under helgen har branden spridit sig både österut och norrut.

Enligt räddningstjänstens utredare orsakades branden av ett fel på ett fordons avgassystem. Torrt gräs vid en vägkant ska ha fattat eld av avgaspartiklar från en dieselbil, den elden ska sedan ha växt och spridit sig.

Nära 2 300 brandmän kämpar mot skogsbranden, som enligt räddningstjänsten sprider sig fort på grund av rekordlåg fukthalt i vegetationen. Branden i Riverside County är den mest omfattande av 18 aktiva bränder i Kalifornien just nu.

Längre perioder av torka samt klimatförändringar målas ut som en förklaring till att skogsbrandssäsongen i västra USA har blivit allt längre under senare år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

I pandans skugga – rovdjur försvann obemärkt

Populationen av vilda jättepandor växer i Kina – något som pandatvillingarna Meng Yuan och Meng Xiang, på Berlins Zoo, antagligen är ovetandes om. Arkivbild.
Populationen av vilda jättepandor växer i Kina – något som pandatvillingarna Meng Yuan och Meng Xiang, på Berlins Zoo, antagligen är ovetandes om. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med sina svartmarkerade ögon och fluffiga kropp har den kinesiska jättepandan vunnit en hel världs hjärtan, och blivit lite av en symbol i djurskyddssammanhang.
Något som skyddat pandorna – men blivit förödande för andra djur som hamnat i pandans skugga.
PREMIUM

Kina har under de senaste åren lagt stora resurser på att skydda jättepandan, en art endemisk för landet. Försäljning av pandaskinn och andra pandaprodukter har kriminaliserats, stora insatser mot tjuvjakt har satts in och naturområden där pandorna lever har skyddats.

Åtgärderna ses som ett praktexempel på hur sårbara djurarter kan skyddas med rätt åtgärder och jättepandan togs 2016 bort från Internationella naturvårdsunionens (IUCN:s) lista på starkt hotade arter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

5 miljoner smittade i Latinamerika

Vårdpersonal vid ett sjukhus i Brasiliens huvudstad Brasília som vårdar covid-sjuka tar en paus.
Vårdpersonal vid ett sjukhus i Brasiliens huvudstad Brasília som vårdar covid-sjuka tar en paus.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Över fem miljoner människor i Latinamerika och Karibien har bekräftats smittade av coronaviruset. Över 200 000 personer i regionen har avlidit i sviterna av covid-19.

Regionens största land Brasilien har registrerat nära 2,8 miljoner fall av smitta och över 94 000 dödsfall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ovädret Isaias åter i orkanstyrka

Ovädret Isaias är åter uppe i orkannivå när det närmar sig delstaterna North och South Carolina i USA. Här Myrtle Beach i South Carolina.
Ovädret Isaias är åter uppe i orkannivå när det närmar sig delstaterna North och South Carolina i USA. Här Myrtle Beach i South Carolina.
Foto: Sarah Blake Morgan/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det tropiska ovädret Isaias förvärras igen och vindarna är åter i orkanstyrka, enligt USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC).

Ovädret närmar sig delstaterna North och South Carolina på USA:s östkust och NHC uppmanar alla som befinner sig inom riskområdet att förbereda sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL