Utrikes

Turkiska världsarvet Hagia Sofia blir moské

Muslimer i Istanbul håller kvällsbön utanför den bysantiska katedralen Hagia Sofia som ska bli moské.
Muslimer i Istanbul håller kvällsbön utanför den bysantiska katedralen Hagia Sofia som ska bli moské.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den världsberömda bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul konverteras till moské.
Beslutet beklagas av den rysk-ortodoxa kyrkan – och Grekland kallar det för en provokation mot den civiliserade världen.
PREMIUM

En turkisk domstol upphävde på fredagen den bysantiska katedralen Hagia Sofias status som museum. Domen var inte oväntad då president Recep Tayyip Erdogan lovat sina anhängare att omvandla museet till moské. Han uppger att byggnaden, som var moské i nästan 500 år, återigen ska tas i bruk som moské i slutet av juli.

– Med guds vilja ska vi genomföra fredagsbön tillsammans den 24 juli och återöppna Hagia Sofia för tillbedjan, sade Erdogan i ett tv-tal till nationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Korruptionsanklagad ex-kung lämnar Spanien

Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens före detta kung lämnar sitt hemland. Enligt ett uttalande från landets kungahus ämnar den korruptionsanklagade och kraftigt ifrågasatte Juan Carlos att gå i exil.

Den tidigare kungens son, tillika nuvarande kung Felipe VI, har delat med sig av ett brev han fått av sin far.

"Vägledd av övertygelsen om att tjäna det spanska folket och Spaniens institutioner, och dig som kung, så informerar jag dig om mitt beslut att nu gå i exil utanför Spanien", lyder skrivelsen.

Enligt uppgifter till den spanska tidningen El Mundo har 82-årige Juan Carlos redan lämnat Spanien, men vart flyttlasset gått är ännu okänt.

Juan Carlos besked kommer efter det att stora anti-monarkidemonstrationer hållits på flera håll i Spanien.

Turerna kring Juan Carlos påstådda skattefiffel, som bland annat innefattar en "gåva" på 975 miljoner kronor från Saudiarabien, har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Därutöver har anklagelserna slagit hårt mot den spanska monarkin. Färska opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet sjunkit drastiskt de senaste åren, mycket på grund av korruptionshärvan. I tv-kanalen La Sextas barometer ger folket kungahuset betyget 4,13 av 10 – sämst av alla spanska institutioner.

Vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias, som redan tidigare ifrågasatt det spanska statsskicket i ljuset av korruptionsanklagelserna, kritiserar exilbeskedet.

"Juan Carlos flykt utomlands är en handling ovärdig ett före detta statsöverhuvud och äventyrar monarkins position", skriver Iglesias i ett inlägg på Facebook.

Juan Carlos har tidigare hyllats som en landsfader och enande kraft i Spanien, främst på grund av sina ledande roller under demokratins återinförande på 1970-talet och under det militära kuppförsöket 1981.

FAKTA

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Han hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Utrikes

Ny undersökning: Sex gånger fler var smittade

En man på torget Campo dei Fiori i centrala Rom, där andelen av befolkningen som bär på antikroppar kan vara större än vad som tidigare trotts. Arkivbild.
En man på torget Campo dei Fiori i centrala Rom, där andelen av befolkningen som bär på antikroppar kan vara större än vad som tidigare trotts. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nästan 1,5 miljoner italienare, motsvarande 2,5 procent av befolkningen, tros ha utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Det visar en ny undersökning från italienska statistikbyrån Istat.

Siffran är över sex gånger större än den som italienska myndigheter hittills rapporterat: nära 250 000 bekräftade fall av smittan. Över 35 000 italienare har hittills bekräftats döda till följd av viruset.

Undersökningen, som gjorts i samarbete med landets hälsodepartement, är baserad på stickprover på över 60 000 personer bosatta i Italien.

Siffrorna visar på stora regionala skillnader mellan landets norra och södra delar. I norditalienska Lombardiet, där smittan först fick fäste i februari, hade 7,5 procent av befolkningen antikroppar. Motsvarande siffra på Sicilien var 0,3 procent.

Vidare visar undersökningen att nästan var tredje av de som bar på antikroppar inte uppvisat några sjukdomssymtom alls.

Utrikes

Polen vacklar i stödet för kolkraften

Turow, en kolgruva samt kraftverk i sydvästra Polen. Arkivbild.
Turow, en kolgruva samt kraftverk i sydvästra Polen. Arkivbild.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polens ledning försöker hålla kolkraftens fana högt, men pressas allt hårdare.
Enligt en minister ska kolsektionerna i landets stora energibolag brytas ut och stödet till kolet antyds vara på väg att omprövas. Samtidigt rusar solenergin uppåt – om än från låga nivåer.

De tre stora energibolagen PGE, Enea och Tauron ska göras om till två, men uppdelningen görs med allt kolrelaterat i en grupp och övrig energi i den andra, säger Jasek Sasin, vice premiärminister, till tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Polen får huvuddelen av sin el från kolkraft och är enda EU-medlem som vägrat att lova koldioxidneutralitet till 2050. Samtidigt kom partiet PIS till makten delvis tack vare sin kolkramande politik, och trots föroreningarna är sektorn en omhuldad arbetsskapare i många landsändar.

Lades på is

Trots vallöftena om satsningar har ett antal kolgruvor stängts sedan PIS-regeringens tillträde 2015. Förra veckan skulle nya hårda neddragningar i den dominerande men förlusttyngda kolproducenten PGG offentliggöras, men planen lades i sista stund på is, rapporterar Reuters.

– Vi är alla överraskade av hastigheten i klimatpolitikens förändringar, säger Sasin i intervjun.

– Nu behöver vi omvärdera vissa utspel, på grund av utvecklingen runt oss.

Redan har Polen seglat upp bland de ledande i EU på solenergi. "Landet fyrfaldigade sina solkraftsinstallationer från 203 megawatt inkopplade på nätet 2018 till 784 megawatt 2019. 2020 planerar Polen att nästan dubbla det till 1,3 gigawatt", skrev branschtidningen Altenergy i våras.

Svårt för kärnkraft

Det handlar i och för sig bara om någon enstaka procent av landets energisektor, som fortfarande domineras av kol. Men även vindkraften växer starkt och var 2019 uppe i tio procent av elproduktionen.

Någon kärnkraft har Polen inte fått till, trots talrika försök. Bland annat rann en satsning på att tillsammans med de baltiska länderna bygga en ersättare till sovjetiska Ignalina-verket i Litauen ut i sanden. Även inhemska projekt har omintetgjorts av brist på pengar.

Den senaste atomkraftsidén är att börja bygga ett kraftverk 2026 och ha det klart 2033, rapporterade nyhetsbyrån PAP i juni. Men det skulle ha en kapacitet på i sammanhanget låga 1,5 gigawatt, så om sol- och vindsektorn fortsätter sin snabba tillväxt kan även det projektet ha svårt att konkurrera.

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: Kolkraft

Kol är världens största i naturen lagrade energiresurs. Med 2007 års brytningstakt beräknades tillgångarna räcka i hundratals år.

Koleldade kraftverk producerar över en tredjedel av världens el.

I slutet av 1800-talet övertog kol vedens position som världens viktigaste energikälla och blev samtidigt en avgörande faktor för den kraftiga industriella expansionen. Kol var sedan den största energikällan fram till 1960-talet, då olja tog över.

Kolkraftverk är värmekraftverk som drivs med sten- eller brunkol som bränsle. Kol är rikt på föroreningar och de senaste åren har därför allt fler länder valt att överge kol som energikälla.

Kol orsakar omkring 800 000 förtida dödsfall varje år, framför allt på grund av luftföroreningar.

Källa: Nationalencyklopedin, Open Data Institute

Utrikes

Rättegång mot känd algerisk journalist inleds

Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Foto: Fateh Gudoum/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rättegången mot den fängslade journalisten Khaled Drareni, vars fall skapat rubriker runt om i världen, har inletts i Algeriets huvudstad Alger.

Khaled Drareni är grundare av en nyhetssajt och även korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF).

Han greps den 7 mars när han rapporterade om en regimkritisk demonstration. Drareni anklagas bland annat för anstiftan till folksamling samt för att ha "skadat den nationella integriteten" och riskerar nu flera år i fängelse.

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse, böter samt fråntagande av medborgerliga rättigheter för Drareni samt två andra män som greps i samband med demonstrationen, men som inte närvarande i egenskap av journalister.

Reportrar utan gränser kallar på Twitter åklagarens krav för "chockerande", då de menar att Khaled Drareni endast "utövade sin rättighet att informera". Organisationen kräver att Drareni omedelbart försätts på fri fot.

Algeriet hamnade på plats 146 av 180 länder i årets upplaga av RSF:s pressfrihetsindex.

Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Foto: /TT

Utrikes

Dödsoffers namn lästes högt vid broinvigning

Jetplan sprider ut rök i Italiens flaggas färger under invigningen av den nya bron i Genua.
Jetplan sprider ut rök i Italiens flaggas färger under invigningen av den nya bron i Genua.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två år efter det förödande broraset i italienska Genua, där över 40 personer miste livet, invigs nu en ny bro med pompa och ståt.
Brons invigning ses av många som en seger i det hårt virusdrabbade Italien – men kritiseras av de omkomnas familjer.

Under invigningen av den nya bron syntes jetflygplan måla den italienska flaggans färger över himlen, nationalsången spelades och signalhorn hördes ljuda från båtar i den närbelägna hamnen.

Efter att ha klippt invigningsbandet av siden så passade premiärminister Giuseppe Conte på att hedra de offer som dog i broraset för snart två år sedan.

– Fyrtiotre stjärnor kommer att lysa varje natt i skyn, sade han samtidigt som fyrtiotre lampor, en för varje person som miste livet i olyckan, tändes vid sidan av bron.

Anhöriga kritiska

Efter att lamporna tänts lästes varje dödsoffers namn högt, men många av de anhöriga till de som omkom saknades vid invigningen.

– Vi kommer inte närvara vid invigningen, vi vill inte att tragedin omvandlas till en karneval, sade Egle Possetti, vars syster med familj dog i broraset, inför invigningen.

– Man kan ha den här typen av fest om man med flit tagit ner en gammal bro och byggt en ny, och då ingen har dött. Hur kan man vara där utan att tänka på allt som hänt, det som förstörde familjer?

"Fött ur tragedi"

Det var den 14 augusti 2018 som 200 meter av Genuas kända "Morandibro" rasade under rusningstid och tiotals fordon därmed föll 50 meter mot marken.

Den nya bron är designad av arkitekten Renzo Piano och har en krökt, silverglänsande undersida – en symbol för staden Genuas marina historia. Arkitekten har beskrivit sitt verk som "ett barn fött ur tragedi".

Italiens premiärminister Giuseppe Conte hedrade under invigningen de 43 personer som omkom i broraset för två år sedan.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte hedrade under invigningen de 43 personer som omkom i broraset för två år sedan.
Foto: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP/TT

FAKTA

Fakta: Morandibron

Morandibron byggdes mellan 1963 och 1967. Den var totalt 1,18 kilometer lång och hölls uppe av bropelare med en maxhöjd på runt 90 meter.

Den berömde italienske ingenjören Riccardo Morandi stod för designen.

Den typ av spännarmerad betong som användes i bron var Morandis kännetecken och hans patent kallades "Morandi M5". De pyloner, eller bärportar, som höll uppe bron från ovansidan är byggda i just sådan spännarmerad betong i stället för nakna stålvajrar, som numera är praxis.

Det fanns exempel på snedkabelbroar med nakna stålvajrar redan då Morandis Genuabro byggdes. Ett exempel är svenska Strömsundsbron, som invigdes 1956, och ofta beskrivs som den första snedkabelbron av modernt slag.

Morandis teknik användes även för en 8,7 kilometer lång bro över ett sund vid Maracaibo-sjön i Venezuela som stod färdig 1962. Även den bron har råkat ut för en allvarlig kollaps, dock orsakad av att ett fartyg kolliderat med bron.

Källa: AFP, The New York Times

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Utrikes

Världen hyllar fredspristagaren John Hume

John Hume (till höger) tillsammans med den norska Nobelkommitténs ordförande Francis Sejersted vid prisutdelningen 1998. Arkivbild.
John Hume (till höger) tillsammans med den norska Nobelkommitténs ordförande Francis Sejersted vid prisutdelningen 1998. Arkivbild.
Foto: Björn Sigurdsön/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Den nordirländske fredspristagaren och politikern John Hume har avlidit.

1998 tilldelades han, tillsammans med unionistledaren David Trimble, Nobels fredspris för sin roll i de fredsförhandlingar som ledde fram till långfredagsavtalet och fred på Nordirland. Hume var då ledare för de katolskt dominerade socialdemokratiska SDLP, en post han då innehaft sedan 1979.

Efter dödsbeskedet strömmar kondoleanser och hyllningar in. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar John Hume "en politisk gigant", medan hans irländske motsvarighet Micheál Martin säger att Humes "klarsynthet och envishet räddade detta land".

I ett uttalande från Hillary och Bill Clinton, den sistnämnde en av arkitekterna bakom långfredagsavtalet, beklagar de Humes bortgång.

"Med hans tålmodiga humor fortsatte han mot alla odds att kämpa för en ljusare framtid för alla Nordirlands barn", skriver paret Clinton.

John Hume avgick som ledare för SLP 2001 och drog sig tillbaka från politiken 2004.

Han blev 83 år.

Utrikes

Flera skadade i flygolycka med FN-plan

Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Elva personer skadades när ett FN-plan på måndagen misslyckades med sin landning i Gao i norra Mali, uppger en tjänsteman vid FN:s Maliinsats Minusma. En av dem är allvarligt skadad.

Ett vittne till olyckan säger att planet gled av landningsbanan under ett försök till nödlandning. Enligt ett uttalande från FN befann sig fyra tjänstemän och sju besättningsmän ombord planet under tillbudet. Deras nationaliteter är ännu okända.

Orsaken till olyckan ska nu utredas av FN.

Runt 13 000 soldater är stationerade i Mali inom Minusma. Sedan 2014 bidrar även Sverige med personal till FN-insatsen.

Utrikes

Donald Trump till attack mot virussamordnare

Vita husets covid-19-samordnare Deborah Birx. Arkivbild.
Vita husets covid-19-samordnare Deborah Birx. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA har gått in i en "ny fas" av pandemin där samhällen på landsbygden är lika utsatta som storstadsområdena, enligt Vita husets virussamordnare Deborah Birx.
President Trump svarar med att kalla varningen "patetisk".

Birx säger i en intervju med CNN att man har börjat se resultat från åtgärder för att bromsa smittspridningen, men uppmanar samtidigt amerikanerna att fortsätta hålla sig till riktlinjerna.

– Den (smittan) är synnerligen utbredd. Den finns på landsbygden liksom i storstadsområdena. Till alla er som bor på landet – ni är inte immuna mot detta virus, säger Birx.

USA har över 4,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nära 155 000 människor har avlidit. På söndagen registrerades 47 508 nya sjukdomsfall, något färre än föregående fem dagar då de nya dagssiffrorna överstigit 60 000 fall.

Landets president Donald Trump reagerar negativt på covidsamordnarens varning, som han menar kom först efter att Birx kritiserats av representanthusets talman Nancy Pelosi för att vara alltför mild i sina uttalanden.

"Deborah nappade på betet och slog oss. Patetiskt!", skriver Trump på Twitter med hänvisning till Birx uttalande.

NÄSTA ARTIKEL