Annons

Viktig med kassakvittot

debatt • Publicerad 10 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Insändarskribenten tycker att kvitton är viktiga.
Insändarskribenten tycker att kvitton är viktiga.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I Norra Skåne beklagar sig skribenten Mia Gahne över att hon i varje butik vid varje inköp tillfrågas om hon vill ha kvitto på sitt köp.

Hon blir irriterad över alla papperslappar som skrivs ut och som fyller hennes väskor. Hon tycker att det är ett onödigt sätt att använda papper på.

Annons

Jag blir förvånad. Jag ber alltid om att få kvittot. Det är ju beviset för att jag har betalt. Om jag går in med den inköpta varan i en annan butik som säljer samma vara, kan det rädda mig från att behöva betala en sak två gånger. För hur ska jag annars kunna bevisa att artikeln redan var betald, när jag gick in i butik nummer två?

Jag tycker att det är bra som det är i Sverige, där vi inte är skyldiga att bära med oss kvittot ut ur en butik tills vi har gått runt ett gathörn.

Så är det i Italien. Stoppar den italienska ”kvittopolisen” dig utan kvitto utanför en butik, blir det problem både för dig och för butiksägaren, som dessutom får böter.

Butiksägaren är nämligen skyldig att ge dig kvittot. Har du som kund inget kvitto, är det svårt för butiksägaren att bevisa att han har slagit in just ditt köp.

Anledningen till detta är förstås densamma överallt i världen, nämligen att försäljning ska registreras och bokföras, så att man inte ska kunna köpa och sälja svart.

Catarina

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons