Annons

"Glad att få plocka ut bästa laget till OS"

NHL-spelare i OS 2022 och 2026. Det får Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv att dra på smilbanden.
– Det är inte så ofta man har möjlighet att plocka ut det absolut bästa laget, säger han till SVT.
Publicerad 11 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Natten mot lördag svensk tid spikades det nya kollektivavtalet mellan NHL och spelarfacket NHLPA som bland annat innebär att den nordamerikanska ishockeyligan släpper sina spelare till OS i Peking 2022 och Milano 2026.

Innan Tre Kronor och de andra landslagen kan använda sig av stjärnorna måste Internationella olympiska kommittén, IOK, och Internationella ishockeyförbundet, IIHF, ge sina godkännanden, men Johan Garpenlöv gläds redan nu för spelarnas skull.

"Ökar naturligtvis intresset"

Annons

– Att de återigen får möta de bästa och spela om guldet. Sedan är jag glad för oss ledare, det är inte så ofta man har möjlighet att plocka ut det absolut bästa laget, säger förbundskaptenen till SVT och fortsätter:

– Det är även väldigt roligt för de svenska fansen att få se de bästa spelarna. Under OS-turneringen är hockeyn en av de stora grenarna, och när de bästa får vara med igen så ökar naturligtvis intresset. Det är viktigt för hockeyn, att sporten får visa upp sig från sin bästa sida.

Efter fem raka OS-turneringar med NHL-spelare saknades de i OS i Pyeongchang 2018.

OS-femma senast

Då slutade Tre Kronor femma med Johan Garpenlöv som assisterande förbundskapten till Rikard Grönborg. "Garpen" hoppas att de blågula kan vara med och slåss om guldet 2022 om NHL-stjärnorna förstärker.

– Tittar man lite snabbt på det, så finns det fyra-fem länder som kan skrapa ihop riktigt bra lag. Med spelarna vi har där borta och som är tillgängliga så är vi ett av lagen som kan ta guldet, säger han.

I gruppspelet i Peking kommer Sverige att ställas mot Finland, plus två kvallag som ännu inte är klara.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons