HELG

”Hållbar” ko Inte längre hotad

Johanna Johansson på Kolmagården utanför Tjörnarp har inga problem att få kvigorna att komma.
Foto: Stefan Sandström
feature
Skåne
TJÖRNARP Fjällkon är en lantrasko som varit nära att bli helt utrotad. Nu ökar dock antalet så smått och en av de som satsat på rasen är Johanna Johansson på Kolmagården utanför Tjörnarp. Hennes sex mjölkkor ger mjölk som hon säljer till Glada Getens gårdsmejeri där den omvandlas till prisbelönt ostkaka. Resten får kalvarna som går tillsammans med korna på dagarna.

Det är nästan löjligt idylliskt i Johanna Johanssons kohage. Naturen är i sin allra vackraste skrud. Äppelträden blommar och där på betet står en grupp kvigor och mumsar på härligheterna. Vyn är som tagen från Norrland varifrån fjällkon naturligtvis kommer. Johannas intresse för rasen vaknade för fem år sedan.

-Jag ville ha en ”hållbar” ko som inte mjölkade så mycket. En fjällko kan bli tjugo år medan en Holsteiner bara blir fem. Fjällkon klarar sig på bara gräs och våra får vara ute större delen av året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

”Rättssäkerhet för vem?”

Leg psykolog, Staffan Wester ställer sig frågande till Migrationsverkets kriterier.
feature
MALMÖ - Vad är ett ”tillräckligt nyanserat sätt” att uttrycka sig på och på vilken grund bedöms det? Leg psykolog, Staffan Wester ställer sig frågande till Migrationsverkets kriterier vad gäller bedömningen av asylsökandes trovärdighet.

– Rädslor, skam, bristande tillit till myndigheter, psykologisk instabilitet och psykisk ohälsa; utifrån de fakta jag fått ta del av i fallet Nahid ter det sig sannolikt att Nahid varken vågade eller kunde uttala sig på ett nyanserat sätt vid sitt tidiga möte med Migrationsverket.

Kommunikation

Wester frågar sig hur myndighetens förståelse för icke-verbal kommunikation ser ut rent generellt. Detta då myndigheten betonar att man utgår från fakta i sin bedömning men bortser från de ”intryck” som utredaren kan ha fått av den asylsökande i mötet med denne.

– Om inte hela vidden av kommunikation och samspel i ett möte beaktas, förstås och hanteras, går man miste om viktig information; psykologiska aspekter som kan begripliggöra den asylsökandes beteende och berättelse.

Rent generellt kan vi inte ta för givet att ett förhörssamtal på en myndighet med hbtq-personer från länder där deras läggning är skamlig och straffbar, ska ske på ett öppet och nyanserat sätt.

Rättssäkert?

Wester menar också att man för att få fram viktig och tillräcklig information om en människa, som det går att dra valida slutsatser utifrån, behöver bygga upp en förtroendefull och trygg relation.

Detta anser han vara mycket svårt när de ”personliga mötet”, som Migrationsverket kallar sina förhör, sker mellan människor som aldrig eller väldigt kort träffats förut. Man har vanligen dessutom endast ett möte på Migrationsmöte, ibland två om något behöver kompletteras.

– Migrationsverket menar att rättssäkerheten är viktig när de tar sina beslut, grundade på fakta. Man kan fråga sig; rättssäkert för vem?

feature

Skärgårdsidyll mitt i landet

Signalkräftor planterades i Hjälmaren på 70-talet. Med sitt tjockare skal är de mer motståndskraftiga än svenska flodkräftor.
Signalkräftor planterades i Hjälmaren på 70-talet. Med sitt tjockare skal är de mer motståndskraftiga än svenska flodkräftor.
Foto: Reine Hefvelin
feature
feature Vinön är Hjälmarens största ö och som gjord för utflykter. Det omgivande vattnet ger ett skönt medelhavsklimat med många soldagar. Vi passar såklart på att smaka hjälmargös och präktiga nykokta kräftor.

Solvarma träbryggor mellan prasslig vass, smattret från masten på en segelbåt, måsarnas skratt, flakmopeder och doften av tjära och nyrökt fisk. Man kan lätt förledas att tro att man är på Västkusten – men icke. Vi befinner oss mitt i Sveriges fjärde största sjö, närmare bestämt på Vinön.

Redan på färjan ser vi en stor havsörn som seglar högt på breda vingar. De senaste åren har rovfågeln ökat i antal och i dag finns det flera bon på sjöns små holmar.

Gamla nät

Strax bortom färjeläget brer landskapet ut sig med bondgårdar och villaträdgårdar. Här och var ligger trasiga ryssjor och stora nystan av gamla nät som minner om tiden när alla fiskade.

– Fisket har alltid varit centralt på Vinön. På 1800-talet var det tuffa tider, då fiskade folk ihop till Amerikabiljetten här, säger Johan Nilsson, en av tiotalet fiskare på ön.

Senare, på 1900-talet, gjorde ångbåtarna mellan Örebro och Stockholm ofta uppehåll utanför Vinön för att lasta kräftor och gös som sedan såldes i huvudstaden där de skattades högt. Det sägs att Örebroförfattaren Hjalmar Bergman blev serverad "Hyalmare krebs" i Wien i början på 1900-talet.

Varmt och kryddigt

Gösen är så att säga ryggbenet i Johans verksamhet, men i dag är det kräftdags och vi får följa med för att fiska det svarta guldet.

– De måste vara minst 100 millimeter från nos till stjärt, säger Johan och slänger de som inte håller måttet överbord.

Många kommer till Vinön för att vandra. Det finns fina stigar både utmed vattnet och kors över ön. Vi snörar på oss gympadojorna och promenerar längs västra sidan. Vandringsstigen går genom tallskogen, det doftar varmt och lite kryddigt. Ganska snart når vi den lite gömda badstranden Harset dit öborna gärna går. Den är inte stor men på håll ger den ett nästan tropiskt intryck med sin frodiga grönska. Vi vilar en stund under ett träd och ser hur de gräddigt skära molnen jagar varandra över himlen. Fortsätter man kommer man till Norra badet, öns största badplats och camping. Här finns en nostalgiskt gammal kiosk som säljer glass och fika, liksom räkor och varmrökt lax från Nygårds Rökeri.

Egen kultur

Eva Widlund var den sista läraren i öns skola som stängde på 1990-talet. I dag håller hon i lokaltidningen och guidar grupper.

– Det finns en sorts tjusning i att bo på en ö. Det är ett härligt liv på sommaren med alla turister, och ett helt annat tempo resten av året.

Precis som de flesta öar präglas Vinön av en egen kultur som skiljer sig lite från den på fastlandet. Det råder stor gemenskap och generositet mot varandra här, menar Eva.

– Sen har vi också egenskapen att tala i termer av väderstreck, även inomhus. ”Tidningen ligger öster om spisen”, kunde de gamla vinöborna säga, och det lever kvar till viss del än.

Att besöka Vinön är lite som att resa tillbaka i tiden – till en lugnare och vänligare värld.

Det finns ingen affär på ön i dag, men den som vill handla med sig av Vinöns delikatesser behöver inte bli besviken. Skyltar längs huvudvägen signalerar var man kan köpa både gös, kräftor och annan fisk. Utbudet varierar från dag till dag beroende på väder, fiskelycka och humör.

Kräftkok

Vi kör in till Åke Brynolfson som är yrkesfiskare på heltid. Han håller precis på att förbereda ett kräftkok och låter ett lass svarta kräftor rassla ner i det kokande vattnet. Några minuter senare får vi provsmaka. Åke visar på ytterligare en ö-egenskap – tilliten. Medan han grejar med kräftkoket inne i ladan ligger hans plånbok på bänken utanför. När jag påpekar det skrattar han bara och skojar:

– Det gör inget, den är full så jag måste ändå skaffa en ny!

Tack vare att ön omges av sommarvarmt sjövatten har Vinön något av ett medelhavsklimat; det är lite soligare, varmare och mer pålitligt än på fastlandet. I trädgårdarna växer persikor, och stora buddlejor lockar till sig mängder av fjärilar med sina doftande lila blomstänglar.

Hjälmargös

I den gamla skolan mitt på ön finns i dag ett kafé med en stor trädgård och syrenberså där gäster kan söka svalka. Närmare fiskeläget vid stora vägen ligger Vinöns Värdshus, en stor gul villa kantad av ölandstok. Under sommaren drivs restaurangen av krögarna Johan och Annika Öhman. I en övertäckt tillbyggnad med ölhallskänsla har man placerat ut både långbord och plats för mindre sällskap på behörigt avstånd. Här står ofta underhållning på schemat; pubkväll, livemusik och musikquiz. Menyn är givetvis lokal, den nyuppdragna hjälmargösen serveras med smörsås och sidfläsk. Johan Öhman sticker ut hakan och utlovar också Mellansveriges bästa burgare. Den är stor och saftig och serveras norr om en generös hög frasiga pommes frites.

Malin Hefvelin/TT

Vinön har två stränder; Norra badet med kiosk och camping och den mindre Harset där öborna gärna badar.
Vinön har två stränder; Norra badet med kiosk och camping och den mindre Harset där öborna gärna badar.
Foto: Reine Hefvelin
Det finns flera loppisar på ön, håll utkik efter tillfälliga skyltar.
Det finns flera loppisar på ön, håll utkik efter tillfälliga skyltar.
Foto: Reine Hefvelin
Den långsmala färjan tar tolv bilar och är specialbyggd för att kunna passera genom Hjälmare kanal på väg till varvet i Vaxholm vid reparationer.
Den långsmala färjan tar tolv bilar och är specialbyggd för att kunna passera genom Hjälmare kanal på väg till varvet i Vaxholm vid reparationer.
Foto: Reine Hefvelin
Vinön har två stränder: Norra badet med kiosk och camping och den mindre Harset där öborna gärna badar.
Vinön har två stränder: Norra badet med kiosk och camping och den mindre Harset där öborna gärna badar.
Foto: Reine Hefvelin
På Vinöns värdshus samlas både turister och öbor. Råvarorna är lokala och sommartid arrangeras konserter och andra arrangemang sedan många år tillbaka.
På Vinöns värdshus samlas både turister och öbor. Råvarorna är lokala och sommartid arrangeras konserter och andra arrangemang sedan många år tillbaka.
Foto: Reine Hefvelin
 Regina Karlsson från Örebro har handlat nykokta kräftor av öbon Åke Brynolfson.
Regina Karlsson från Örebro har handlat nykokta kräftor av öbon Åke Brynolfson.
Foto: Reine Hefvelin
Johan Nilsson berättar livfullt om gösfisket i Hjälmaren.
Johan Nilsson berättar livfullt om gösfisket i Hjälmaren.
Foto: Reine Hefvelin
Kaféet i gamla skolan serverar somriga luncher i bersån.
Kaféet i gamla skolan serverar somriga luncher i bersån.
Foto: Reine Hefvelin
Kräftor ska kokas tillsammans med rejält med krondill.
Kräftor ska kokas tillsammans med rejält med krondill.
Foto: Reine Hefvelin
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 33Vinön.

Resa hit och runt

Bo

Äta

Övrigt

FAKTA

Faktaruta

Till Vinön tar man sig med bilfärja från Hampetorp öster om Örebro som tar cirka 20 minuter. Ön är inte stor, från färjeläget i söder tvärsöver till Norra badet är det cirka 2,5 kilometer. Många väljer därför att lämna bilen och upptäcka ön till fots för att slippa eventuella bilköer på väg tillbaka till fastlandet. Det går också att hyra cyklar på ön.

Färjans tidtabell finns på trafikverket.se

Det finns ett par bed & breakfasts på Vinön som drivs av bofasta, liksom några övernattningsstugor för uthyrning. Det finns även en mindre camping på Vinön vid Norra badet. För aktuella priser och tillgänglighet, se www.vinon.se

Hampetorps camping ligger en kort promenad från färjan på fastlandet och är en bra utgångspunkt för en utflykt till Vinön. Här finns serviceanläggning med minilivs, restaurang och roddbåtar att låna.

Vinöns Café ligger i den gamla skolan och har öppet alla dagar under sommaren. Här serveras hembakat kaffebröd och matiga mackor och det finns ett litet museum samt en lekplats.

Vinöns Värdshus har öppet för både lunch och middag. Sommartid arrangeras konserter och andra aktiviteter kvällstid.

Kiosken vid Norra badet säljer fika, glass och rökt fisk.

Vinön är känt för färsk gös och nykokta signalkräftor fångade i Hjälmaren, och försäljning sker på gårdarna runt om på ön. En fin sommardag finns också flera gårdsloppisar att besöka, håll ögonen öppna efter loppisskyltarna.

feature

Bilen blir ett sätt att komma ut

Drive in-kulturen kommer från USA. Bilbingo är mer populärt i Sverige än vad bil-bio är. Vad det beror på är svårt att säga. Kanske för att amerikanska ungdomar får körkort och tillgång till bil tidigare än här?
Drive in-kulturen kommer från USA. Bilbingo är mer populärt i Sverige än vad bil-bio är. Vad det beror på är svårt att säga. Kanske för att amerikanska ungdomar får körkort och tillgång till bil tidigare än här?
Foto: Leif R Jansson/TT
feature
feature Bilen är mer än bara ett transportmedel. Den kan också vara ett verktyg för att delta i olika kultur- och fritidsaktiviteter som bilbio och bilbingo.
– Bilen ger frihet. För vissa är det enda sättet att komma ut i dessa coronatider, säger Carl Martinsson som arrangerar bilbio i Göteborg.

Djupa samtal, fnissiga förfester och spirande kärlek. Många har haft några av sina mest minnesvärda upplevelser i bilen. I synnerhet om man är uppvuxen på landsbygden där det inte finns så många andra mötesplatser.

–  Bilen är en trygg plats, en förlängning av hemmet, som också erbjuder frihet och ger en möjlighet att utforska världen, säger konsthistorikern Olle Wilson.

I sin forskning vid Uppsala universitet har han behandlat bilens kulturella dimensioner och bland annat skrivit böckerna ”Raffinerade rum” och ”Full tank”.

–  Bilen kan skapa kontakt och fungera som en social gränsöverskridare.

Det upplevde han på nära håll i arbetet med sina böcker. Många av kontakterna fick han sedan hans bil, en Hudson Pacemaker Coupé 1950, lockade till samtal.

Somrigt

Just bilbingo hör sommaren till. Det är ett roligt sätt att umgås på och träffa människor. Fenomenet hittade till Sverige i början av 1960-talet och sedan dess arrangeras bilbingo över hela landet. Vanligen ordnas spelet av lokala idrottsföreningar där överskottet blir välkomna extrapengar till föreningskassan.

Förutom själva spelmomentet fikar man, pratar och ibland förekommer det musik. Vinsterna kan vara allt från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor.

–  Drive in-kulturen kommer från USA. Även om Sverige tog till sig mycket av den amerikanska ungdomskulturen efter kriget, slog inte just bilbio igenom här på samma sätt. Inte som bilbingon i alla fall, säger Olle Wilson.

Coronasäkert

En som dock har ordnat bilbio är Carl Martinsson på Bananpiren i Göteborg. Han är projektledare inom nöjesbranschen och i normala fall arrangerar han konserter och festivaler så här års.

–  På sex dagar i våras omkullkastades alla våra planer på grund av coronaviruset. Vi hade bland annat tänkt ordna publika visningar av fotbolls-EM på storbildsskärmar och fick idén att visa film och köra coronasäker bilbio i stället, säger han.

Arrangemanget blev uppskattat, vissa kvällar sålde biljetterna slut under minuten. Han tror att filmvisningar för bilburna skulle kunna bli stort även efter denna annorlunda sommar.

–  Särskilt i dessa tider kan bilen bli en vän. Det var fint att se hur en del bäddade ner sig i bagageluckan och åt popcorn medan de kollade på filmen.

Lisa Wallström/TT

Romantiskt och somrigt. Att rulla in på biovisning är en passande coronaaktivitet.
Romantiskt och somrigt. Att rulla in på biovisning är en passande coronaaktivitet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Romantiskt och somrigt. Att rulla in på biovisning med sin bil är en passande coronaaktivitet.
Romantiskt och somrigt. Att rulla in på biovisning med sin bil är en passande coronaaktivitet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Fikapausen är minst lika viktig som bingospelandet. Den ger ett tillfälle till småprat och umgänge.
Fikapausen är minst lika viktig som bingospelandet. Den ger ett tillfälle till småprat och umgänge.
Foto: Leif R Jansson/TT
Bilbingo är en uppskattad sommaraktivitet på många orter i Sverige. Bilen blir då ett verktyg för att komma ut och träffa folk.
Bilbingo är en uppskattad sommaraktivitet på många orter i Sverige. Bilen blir då ett verktyg för att komma ut och träffa folk.
Foto: Leif R Jansson/TT
Bilbingo är en uppskattad sommaraktivitet på många orter i Sverige. Bilen blir då ett verktyg för att komma ut och träffa folk.
Bilbingo är en uppskattad sommaraktivitet på många orter i Sverige. Bilen blir då ett verktyg för att komma ut och träffa folk.
Foto: Leif R Jansson/TT
Carl Martinsson.
Carl Martinsson.
Foto: Privat
Olle Wilson.
Olle Wilson.
Foto: Erika Eklund Wilson

FAKTA

Bilbingo, så funkar det

+ Det brukar ta ungefär tre timmar att spela. Då ingår en fikapaus.

+ Oftast kör man klassisk bingo, 75-bollarsvarianten i ett tombolahjul.

+ Allt du behöver som spelbrickor, markerare och underlägg finns att köpa på spelplatsen. Det finns ofta fikaförsäljning.

+ När man får bingo tutar man två gånger och vinkar så att funktionärerna kan hitta dig och kontrollera din bricka.

Källor: Bingoonline.se, Bilbingokalendern.se.

Bingo! En funktionär kontrollerar att det stämmer.
Bingo! En funktionär kontrollerar att det stämmer.
Foto: Leif R Jansson/TT

FAKTA

Andra bilaktiviteter

+ Bilorientering

Bilorientering går ut på att ta sig en sträcka som är utmärkt på en karta så snabbt som möjligt. Vart man ska är okänt vid starten för varje sträcka. För att kontrollera att man har åkt rätt väg finns tavlor utplacerade som ska noteras utmed sträckan. En missad tavla ger tidstillägg. Sporten är en gren inom Svenska Bilsportförbundet.

+ Veteranbilsrally

Här deltar äldre bilar i ett slags tipsrunda där det gäller att ha så många rätt på frågorna som möjligt. Det kan även förekomma praktiska moment som att backa med precision eller kasta bollar i hinkar. En del deltagare klär sig i tidstypiska kläder.

Källor: Svenska Bilsportförbundet, Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF.

Tidsenlig klädsel hör gärna till på ett veteranbilsrally.
Tidsenlig klädsel hör gärna till på ett veteranbilsrally.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ett veteranbilsrally har ofta någon form av parad på agendan.
Ett veteranbilsrally har ofta någon form av parad på agendan.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

feature

Måla med jordens egna färger

Anna Granger och hennes man Andrew Granger driver Temperahuset på Gotland tillsammans. ”Principen att blanda jordpigment med vätska och något som binder ihop alltsammans går ända tillbaka till grottmålningar i förhistorisk tid”, berättar Anna.
Anna Granger och hennes man Andrew Granger driver Temperahuset på Gotland tillsammans. ”Principen att blanda jordpigment med vätska och något som binder ihop alltsammans går ända tillbaka till grottmålningar i förhistorisk tid”, berättar Anna.
Foto: Thomas Sjölund
feature
feature Giftfri färg i jordens egna nyanser. Att måla med äggoljetempera är en gammal teknik som nästan har fallit i glömska.
– Det är synd för det är enkelt att arbeta med och snällt mot miljön. Färgresterna kan du slänga på komposten, säger Anna Granger.

Ägg, vatten, linolja, jord- och mineralpigment. Det är ingredienserna i färgen äggoljetempera. De enkla komponenterna bildar tillsammans en slitstark färg. Pigmenten som ger själva kulörerna finns naturligt som sedimentavlagringar i marken. De har bildats genom vittring under tusentals, ibland miljontals, år.

– Jag visste inte ens att färgen fanns. Jag och min man Andrew upptäckte äggoljetemperafärg när vi började renovera vårt Gotlandshus av kalksten och ville färga puts invändigt, säger Anna Granger.

Dröm i uppfyllelse

De hittade en liten gårdsbutik på Gotland som sålde äggoljetempera och Anna blev frälst direkt. Så pass att hon gick från hängiven kund till att ta över hela verksamheten. Sedan ett år tillbaka driver paret Temperahuset i en av ladorna hemma på gården i Ala på östra Gotland.

– 2016 lämnade vi ett hektiskt liv i London och började ett nytt kapitel här på ön.

Bakom livsförändringen fanns en längtan efter att leva närmare naturen, familj och vänner i ett lugnare tempo. Att hon dessutom skulle bli ”tempera-tokig” visste hon inte då. Kanske var det en kombination av öns färger, stämningen i huset och miljöfaktorn som gjorde det. Nu är de flesta väggar och snickerier både i boningshuset och i ladorna på gården målade med äggoljetempera. Ljuset som faller in genom fönstren får de roströda och grå färgerna att lysa.

– Färgen är behaglig att arbeta med. Den är som en lite tjockare vattenfärg i konsistensen och kladdar inte. Dessutom doftar den fantastiskt.

Bäst inne

Äggoljetempera är lämpligast för inomhusbruk. Det går att måla med den ute också, som trädgårdsmöbler, odlingskragar och liknande, men till husfasader krävs mer skyddande färger.

Den torkar snabbt, nästan medan du målar, men sedan tar det längre tid innan den härdar eller oxiderar.

– Färgen är dammtorr på en kvart och genomoxiderad, vattenfast och kritfri på tre–sex dygn.

Det går också bra att använda den på annan, befintlig färg.

– Man behöver inte ens skrapa bort den gamla färgen. Har man ett hus där snickerierna är målade med till exempel akrylfärg tar man bara sandpapper och slipar lätt så att ytan blir lite ruggad. Sedan målar men med grundfärg och efter det med den nyans du har valt.

Dov färgskala

Att färgpigmenten kommer från jorden präglar kulörerna. Det finns en dov ton i samtliga nyanser.

– Den ger en matt yta som ändå har liv i sig.

Pigmentet säljs i påsar. Du rör själv ut det i vatten och därefter blandar du i olja och ägg. Att sälja torrt pigment är en del av miljötanken.

– Idén är att slippa transportera vatten. Annars kan färg som man köper på burk bestå av 50 procent vatten. Att frakta det kors och tvärs är inte så bra ur miljösynpunkt.

Temperan – blandningen – är en färskvara. Pigmentvattnet håller länge om det förvaras svalt, men så fort ägget är med måste färgen användas.

– Äggoljan kan dock stå några dagar i kylskåp.

Gamla anor

Äggoljetempera, eller äggtempera som det också kallas, har använts sedan medeltiden i Sverige, med samma ingredienser nu som då. Det berättar Maria Klint, som är byggnadsantikvarie på Östergötlands museum.

– Den var vanlig i kyrkobyggnader och användes både till det uttrycksfulla konstmåleriet i altartavlorna och på snickerier som kyrkbänkar, säger hon.

Fram till slutet av 1800-talet var äggoljetempera en populär färg även för allmogen.

– Man både stänkmålade väggar och målade lumppapp och möbler med den. Den är otroligt hållbar och enkel att framställa.

På väg tillbaka

Att färgen inte är så vanlig längre tror Maria Klint har med bekvämlighetsskäl och okunskap att göra.

– Kanske även brist på tålamod. Den tar ju lite längre tid att torka. Många går till butiker och köper de vanliga och kanske billigare industrifärgerna.

För med industrialismens framfart kom nya färger som torkade fortare. Då försvann de långsamtorkande och traditionella alternativen. Men på senare tid har något hänt.

– Vi har börjat bry oss om vad som finns i färgen, precis som vi bryr oss om att köpa lokalproducerad och ekologisk mat, säger Maria Klint.

Hon menar att miljö- och hälsoaspekten med äggoljetempera är oslagbar.

– Den är bra för husen och visar att byggnadsvård inte behöver vara svårt.

Anna Granger instämmer:

– Det känns som om man målar ett rum vackert när man målar med den här färgen. Den ger så mycket mer än bara en kulör. Den ger en känsla.

Lisa Wallström/TT

Anna Granger berättar att det går att måla med äggoljetempera på de flesta material, även järn och metall. Linoljan, som är bindemedlet, och ägg är så starkt. ”Det tycker jag är häftigt att ett sådant naturligt material som ägg kan vara så kraftfullt”, säger hon.
Anna Granger berättar att det går att måla med äggoljetempera på de flesta material, även järn och metall. Linoljan, som är bindemedlet, och ägg är så starkt. ”Det tycker jag är häftigt att ett sådant naturligt material som ägg kan vara så kraftfullt”, säger hon.
Foto: Thomas Sjölund
Färgpigmenten har jordens nyanser och beroende på kulör och ursprung kallas de ockra, terra, umbra och hematit.
Färgpigmenten har jordens nyanser och beroende på kulör och ursprung kallas de ockra, terra, umbra och hematit.
Foto: Thomas Sjölund
Färgen har många fördelar, enkelheten är en: det behövs bara ägg, linolja, vatten och ett pigment för att skapa den.
Färgen har många fördelar, enkelheten är en: det behövs bara ägg, linolja, vatten och ett pigment för att skapa den.
Foto: Thomas Sjölund
Måla med lätt hand, använd en pensel av naturborst.
Måla med lätt hand, använd en pensel av naturborst.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ägg behövs till blandningen.
Ägg behövs till blandningen.
Foto: Wei Wei
Äggoljetempera är giftfritt och ger en matt yta. Den reflekterar ljuset på ett fint sätt.
Äggoljetempera är giftfritt och ger en matt yta. Den reflekterar ljuset på ett fint sätt.
Foto: Thomas Sjölund
Hemma hos Anna och Andrew Granger i Ala på Gotland är det mesta inomhus målat med äggoljetempera. ”Det känns som om man målar ett rum vackert när man målar med den här färgen”, säger Anna Granger.
Hemma hos Anna och Andrew Granger i Ala på Gotland är det mesta inomhus målat med äggoljetempera. ”Det känns som om man målar ett rum vackert när man målar med den här färgen”, säger Anna Granger.
Foto: Thomas Sjölund
Äggoljetempera är giftfri och slitstark. Nyanserna i färgskalan är dova.
Äggoljetempera är giftfri och slitstark. Nyanserna i färgskalan är dova.
Foto: Linnea Ronström (Styling Elin Broberg)
Äggoljetempera är lämpligast för inomhusbruk, men går också att använda utomhus.
Äggoljetempera är lämpligast för inomhusbruk, men går också att använda utomhus.
Foto: Linnea Ronström (Styling Elin Broberg)
Paret Andrew och Anna Granger driver Temperahuset tillsammans.
Paret Andrew och Anna Granger driver Temperahuset tillsammans.
Foto: Wei Wei
Maria Klint är byggnadsantikvarie på Östergötlands museum. ”Miljö- och hälsoaspekten med äggoljetempera är oslagbar. Den är bra för husen och visar att byggnadsvård inte behöver vara så svårt”, säger hon.
Maria Klint är byggnadsantikvarie på Östergötlands museum. ”Miljö- och hälsoaspekten med äggoljetempera är oslagbar. Den är bra för husen och visar att byggnadsvård inte behöver vara så svårt”, säger hon.
Foto: Östergötlands museum

FAKTA

Fakta

Tänk på detta när du målar med äggoljetempera:

+ När du har blandat pigmentvattnet (pigment och vatten) med äggoljan (linolja och ägg) är det en färskvara. Det går att förvara i burk med tättslutande lock i kylskåp.

+ Varje påse är uppmätt till fem deciliter vatten. Pigmentet läggs i vatten och står över natten. Pigment och vatten blandas sedan samman med en stavmixer. Blanda därefter rå, kallpressad linolja och ägg separat till en äggolja den dagen du ska måla.

+ Man kan använda vilka ägg som helst, men ekologiska brukar ha kraftigare gula.

+ Bäst resultat blir det om man använder en grundfärg först. Den är också en pigmentblandning, i en gråbeige kulör som är vacker i sig, men som är framtagen för att ge ett bra underlag för att hjälpa nästa lager att oxidera, det vill säga torka eller härda.

+ Ett lager grundfärg bör följas av två lager av den kulör som man har valt.

+ Färgen oxiderar – torkar – bäst i ljus och god ventilation. Låt första lagret oxidera minst en dag innan du fortsätter med nästa lager.

+ För att få en blankare och mer slittålig yta kan du polera den med en halvmjuk borste eller trollull när färgen har oxiderat.

+ Efter målning, tvätta penslarna i vatten med olivoljetvål.

Källor: YLE.se, boken ”Jordens färg” av Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein, Avjord.se.

Ingredienserna i äggoljetempera är giftfria.
Ingredienserna i äggoljetempera är giftfria.
Foto: Thomas Sjölund

FAKTA

Vad kostar det?

En pigmentpåse kostar runt 285 kronor.

Fem liter rå kallpressad linolja kostar 360 kronor.

Sedan tillkommer utgiften för vatten och ägg.

Källa: Temperahuset.

feature

Bugatti får en bebis

Med den eldrivna Bugatti Baby II kan du färdas 25 kilometer på en laddning.
Med den eldrivna Bugatti Baby II kan du färdas 25 kilometer på en laddning.
Foto: Bugatti
feature
feature

Lyxbilstillverkaren Bugatti har tagit fram många drömbilar. De flesta så dyra att man bara kan fantisera om dem. Nu kommer en mini-Bugatti som är något mer överkomlig i pris. Det är Bugatti Baby II – som är eldriven och bara har förarsäte. Basmodellen har ett batteripaket på 1,4 kWh och en toppfart på 20 kilometer i timmen så det är inget kraftpaket, men kanske en rolig leksak för vuxna. Räckvidden på el ligger på 25 kilometer – ungefär motsvarande en vanlig elsparkcykel. Priset för basversionen ligger på cirka 300 000 kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

feature

Enkelhet i avancerat utförande

Porsches instegsmodell med fällbart tak heter 718 Boxster och 718 Spyder är den mest påkostade versionen i denna modellserie.
Porsches instegsmodell med fällbart tak heter 718 Boxster och 718 Spyder är den mest påkostade versionen i denna modellserie.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature Porsches tvåsitsiga cabriolet heter 718 Boxster, men om den i stället lystrar till namnet 718 Spyder är det en specialversion av samma bil. Den har större motor och ett hårdare strängat chassi, men en enklare sufflett och manuell växellåda.
PREMIUM

På bakstammen står det Spyder. En beteckning vars anor lär sträcka sig tillbaka till hästkärrornas tid. I bilvärlden indikerar det en sportig, tvåsitsig bil med fällbart tak – eller inget tak alls.

År 1953 lanserade Porsche en liten, fyrsitsig mittmotorbil som hette 550 Spyder. Den var framgångsrik i många tävlingar, bland annat Targa Florio på Sicilien och Carrera Panamericana i Mexiko. Men mest känd är den av ett helt annat skäl.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Resmålen i Sverige du måste bocka av

En grupp på väg upp till Kebnekaise, ett av de resmål som alla bör uppleva.
En grupp på väg upp till Kebnekaise, ett av de resmål som alla bör uppleva.
Foto: Annika Goldhammer
feature
feature Det finns platser i världen som är unika och som ofta hamnar i topp på turistlistor. Men vilka är Sveriges främsta resmål – de som alla svenskar borde ha på sin "bucketlist", det vill säga se minst en gång i livet? Vi frågade experterna.
PREMIUM

Maria Ros Jernberg, tillträdande generalsekreterare/vd för Svenska Turistföreningen:

1. Abisko – lättillgängligt och storslaget på samma gång. Här börjar (eller slutar) Kungsleden, men det räcker gott att välja någon av de kortare lederna runt Abisko. En tur till Trollsjön, Sveriges renaste och klaraste sjö, är dock obligatoriskt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Då och nu – detta har hänt med bilen

Porsche 911 presenterades 1963 och tillverkas än i dag, fast i helt annat utförande. 2017 gjordes det miljonte exemplaret av 911:an sedan starten.
Porsche 911 presenterades 1963 och tillverkas än i dag, fast i helt annat utförande. 2017 gjordes det miljonte exemplaret av 911:an sedan starten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature En ny bil och en gammal av samma märke och modell. Vilka skillnader kan vi förvänta oss och finns det något som överraskar?
PREMIUM

Plötsligt blinkar det gult på instrumentpanelen och en skarp larmsignal hörs. Det är skymning och ur skogspartiet kommer en flock rådjur över vägen. Jag upptäcker dem inte – men det gör bilens värmekamera och varningen hjälper mig att undvika en kollision. Om det hade varit verkligt kritiskt hade bilen själv bromsat.

Den tekniska utvecklingen i bilar har tagit stora steg de senaste åren. Hur stora är lätt att glömma bort, det är mänskligt att ta framstegen för givna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL