Annons

Jordgubbar, bad och ett liv på kolonin

Änglar på besök, full rulle på Magnarpskolonin, rånade jourbutiker och en efterlängtad badbrygga. Det var några av nyheterna i Norra Skåne 1995. Minns du?
Publicerad 11 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

För 40 år sedan startade den första förskolan i Hässleholm. Initiativtagaren till Sörgårdens privata förskola som låg på Åkaregatan 17 var Ingrid Sollander-Dahl. Hon beskrivs som en kvinna som fortfarande är en hängiven förespråkare för barnens rätt. Redan tidigt vände hon sig mot det då gängse sättet att behandla barn. Hon var utexaminerad från Fröbelinstitutet i Norrköping och hade där lärt sig om hur barnens egna intressen och möjligheter skulle tas tillvara. Några av barnen som gick på Sörgården var kocken Jan Boris-Möller och Hans Knutagård, välkänd för arbetet med Bågen i Hässleholm.

”Fröken Ingrid” startade den första förskolan i Hässleholm.
”Fröken Ingrid” startade den första förskolan i Hässleholm.Foto: Patric Berg

En av Osbys starke män Erland Nilsson fyller 50 år det här året och firar med ett stort gille på Stallgården i Killeberg. Han har varit facklig och politisk mångsysslare sedan i början av 70-talet. Erland Nilsson växte upp i Loshult, gick sjuårig folkskola och fick direkt jobb på Erikson och Co i Osby. Fyra år senare var han utbildad typograf och kompletterade så småningom med grundskole- och gymnasiekompetens via kvällsstudier i Älmhult. I januari det här året tillträdde han som kommunalråd för socialdemokraterna.

Erland Nilsson fyllde 50 år 1995 och har utmärkt sig som en av Osbys starke män.
Erland Nilsson fyllde 50 år 1995 och har utmärkt sig som en av Osbys starke män.Foto: Ingvar Kvarnhammar
Annons

På Hantverkslogen i Röke kan man köpa rejäla barnträdgårdsmöbler som här provsitts av Emelie och Anton Dahlgren. Här säljs även näverkorgar, eternellarrangemang, väggklockor och handmålade klädkrokar till träbilar och fiaspel. Det är Ingrid Dahlgren som driver verksamheten tillsammans med sin syster och deras pappa som är den som tillverkat barnträdgårdsmöblerna.

Emelie och Anton Dahlgren provsitter barnträdgårdsmöbler som kan köpas i Röke.
Emelie och Anton Dahlgren provsitter barnträdgårdsmöbler som kan köpas i Röke.Foto: Patric Berg

1995 var det fortfarande full rulle på Magnarpskolonin. Kolonin som har funnits sedan 1937 har tagit emot barn från Hässleholms kommun för att låta dessa umgås och ha roligt utomhus. Varje sommar tas 72 barn emot men antalet sökande är betydligt fler, nämligen drygt 150 stycken. Tidigare sov flickor och pojkar i skilda sovrum, men nu är rummen uppdelade så att åtta- och nioåringar sover i ett rum och tio- och elvaåringar i ett annat.

Petra Schönhult och Anna Runemyr myser under sin vistelse på Magnarpskolonin.
Petra Schönhult och Anna Runemyr myser under sin vistelse på Magnarpskolonin.Foto: Helene Nordgren

Tre jourbutiker har rånats på kort tid i centrala Hässleholm. Norra Skåne pratar med Hans-Otto Thuvesson som driver Jour-Otto på Frykholmsgatan. Han säger sig mest vara orolig strax innan klockan tio på kvällen när han stänger och låser butiken.

- Är vederbörande påverkad av droger är det väl bara till att lämna över pengarna, konstaterar han. Men en liten spoling. Ja…

Man förstår att Hans-Otto då inte kommer att lägga två fingrar i kors för att låta den aktuelle spolingen komma undan.

Hans-Otto Thuvesson är beredd om rånare skulle dyka upp i hans butik.
Hans-Otto Thuvesson är beredd om rånare skulle dyka upp i hans butik.Foto: Gugge Nilsson

Nya Kringelvägen invigs och sägs vara ett stort steg mot en bättre trafikmiljö i Hässleholm. Först ut på vägen är de herrar som varit involverade i arbetet med den nya Kringevägen. De kom helt enkelt cyklande med kommunalrådet Eric Sandberg (C) i spetsen. Redan i början av 70-talet inleddes förberedelserna för en trafikled runt Hässleholms tätort. Men det dröjde 25 år och dessutom behövdes krav på planskilda korsningar från Banverket innan arbetet kunde inledas.

Nya Kringelvägen provcyklas med kommunalrådet Eric Sandberg (C) i spetsen.
Nya Kringelvägen provcyklas med kommunalrådet Eric Sandberg (C) i spetsen.Foto: Stefan Sandström

Hon kallas den svenska ängeln. Dorothy Gustavsson från Verum är hemma i Sverige på sommarbesök. I snart 30 år har hon arbetat för att utbilda flickor och kvinnor samt hjälpa handikappade barn till ett värdig liv i Filadelfiaförsamlingens tjänst. Hon ska strax återvända till Burundi igen efter 40 dagar i Sverige.

- Det är svårt att komma hem och se allt överflöd och ändå höra att folk klagar, säger Dorothy.

Dorothy Gustavsson tillsammans med handikappade barn som hon hjälpt till ett nytt liv.
Dorothy Gustavsson tillsammans med handikappade barn som hon hjälpt till ett nytt liv.Foto: Privat

Flaggan är i topp på Vinslövs camping. Här finns tillgång till bad, fiske och minigolf. Karl ”Kalle” Vikström är campingens egen hustomte och ser till att gästerna trivs. Han bor på området från tidiga maj till oktober tillsammans med sin cockerspaniel Sabina. Som tack för arbetet får han bo på campingen gratis.

Sabina och Kalle agerar hustomtar på Vinslövs camping.
Sabina och Kalle agerar hustomtar på Vinslövs camping.Foto: Gugge Nilsson
Conni Didriksen, Per Fäldt, Jörgen Didriksen, Per Jönsson och Susanna Nilsson njuter på Vinslövs camping.
Conni Didriksen, Per Fäldt, Jörgen Didriksen, Per Jönsson och Susanna Nilsson njuter på Vinslövs camping.Foto: Gugge Nilsson

Tormestorps-Elvis eller Glenn Wish gjorde succé när han uppträdde för Hässleholms förståndshandikappade. Handikappsomsorgens avdelning för fritid och kultur har nämligen komponerat ett sommarprogram som är späckat med fisketurer, resor och artistuppträdande.

Rune Kraft gillar att lyssna på Tormestorps-Elvis.
Rune Kraft gillar att lyssna på Tormestorps-Elvis.Foto: Gugge Nilsson
Annons

En efterlängtad brygga är på plats i Finjasjön. Den gamla plastbryggan i Björkviken ersätts av en nyare modell i trä till glädje för alla badsugna.

Emma och Linda Lundin njuter i solen på den nya bryggan vid Finjasjön.
Emma och Linda Lundin njuter i solen på den nya bryggan vid Finjasjön.Foto: Gugge Nilsson

Det finns gott om jordgubbar den här sommaren, men få plockare. Inte många vill sommarjobba med jordgubbsplockning. Självplockningen har däremot nu börjat i bland annat Arkelstorp och här kan man plocka sorterna Zephyr och Korona?!

Lilla Johanna Svensson gillar jordgubbar och tar för sig på jordgubbsfältet i Arkelstorp.
Lilla Johanna Svensson gillar jordgubbar och tar för sig på jordgubbsfältet i Arkelstorp.Foto: Patric Berg
Bröllopsfotona är många i Norra Skåne vid den här tiden. Här är brudparet Christel Kristoffersson och Jan Bernsmark från Hässleholm tillsammans med Eva-Lena Nilsson och Ingvar Sylegård.
Bröllopsfotona är många i Norra Skåne vid den här tiden. Här är brudparet Christel Kristoffersson och Jan Bernsmark från Hässleholm tillsammans med Eva-Lena Nilsson och Ingvar Sylegård.Foto: Eric Hammerin
Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons