Annons

Skanska framåt ute i världen

Ekonomikrönika • Publicerad 11 juli 2020 • Uppdaterad 14 december 2021

Under början av juli har Skanska inhöstat tre stora order på nybyggen runt om: i Brno, Tjeckien järnvägsspår för 610 miljoner svenska kronor, en ny bro i norska Trondheim för 800 miljoner samt samt järnvägsbyggen i Massachusetts på USA:s östkust norr om New York.

Där svarar Skanska för 760 miljoner kr, hälften av ordern på 19 km spår, åtta järnvägsbroar, tio korsningar och annan infrastruktur.

Annons

USA är numera Skanskas största marknad med 79 av koncernens omsättning på 177 miljarder kr. Detta trots att antalet anställda i USA är 7 900 av totalt 35 000.

I USA alltså knappt hälften av omsättningen och knappt fjärdedelen av antalet anställda.

Dessa tre stora order på totalt närmare 2,2 miljarder kr räcker dock inte till vad Skanska måste dra in varje vecka, i snitt 3,5 miljard. Men resten täcks av många mindre uppdrag.

Därför påverkar knappast miljardorder börskursen, ca en procent upp i veckan som gick.

Aktien gick kraftigt uppåt från ca 160 kr förra sommaren till som högst 240 kr i februari.

Därefter föll den under värsta coronaperioden ned till ca 150 kr i slutet av mars men har succesivt repat sig till ca 192 kr i veckan. Därmed ett börsvärde på drygt 80 miljarder kronor.

Huvudägare är konstellationen Industrivärden 24 procent och LE Lundbergföretagen nästan 13 procent, därefter anställda i Skanska via något som heter Seop 3,1 procent samt arbetsmarknadens pensionsbolag AMF 3 och Alecta 2,2 procent.

Kvartalsrapport 23 juli. Innan dess kommande fredag 17 juli redovisar huvudkonkurrenterna här hemma Peab och NCC.

Totalt 450 MW vilket kan jämföras med 600 MW för vart och ett av de två stängda kärnkraftaggregaten i Barsebäck.

Framåt är också vindkraftbolaget Eolus i Hässleholm på börsens lista för medelstora bolag. Bolaget är inriktat på att projektera och vara med och bygga själva vindsnurrorna men har också en stor förvaltning av dem för andra ägare.

Annons

I veckan tecknade Eolus avtal om sju olika vindkraftprojekt i Värmland med ett antal snurror varje. Totalt 450 MW vilket kan jämföras med 600 MW för vart och ett av de två stängda kärnkraftaggregaten i Barsebäck.

Vid sådana jämförelser måste man beakta att kärnkraften kan gå närmare 8 000 av årets 8 760 timmar medan vindkraftverk under 3 000 timmar, dock inte med full effekt, sällan på land.

Landets största vindkraftpark till havs, Lillgrund inom synhåll från Öresundsbron, har 48 snurror med totalt ca 1 100 MW effekt.

Sedan starten 1990 har Eolus tagit fram över 500 vindsnurror, varav de flesta har sålts vidare.

I Sverige.

Bolaget har 26 000 aktieägare med ett totalt börsvärde på 3,4 miljarder kronor.

Eftersom bolaget är mindre beroende av det aktuella låga elpriset och mer av den långsiktiga utbyggnaden har det haft en strålande utveckling på börsen.

Uppgången för aktien sedan nyår är 25 procent mot Stockholmsbörsens nedgång ett par procent. På tolv månader har aktievärdet dubblats och på fem stigit med nästa 400 procent vilket innebär att en hundralapp under tiden blivit nästan 500 kr.

Kommande vecka svämmar över av halvårsrapporter: Beijer Electronics och Ref i början av veckan, företag inom Life science utspridda från Alligator på måndag, sedan Arjo, Camurus, Cellavision, Bonesupport, Probi, ProstaLund.

Verkstadsföretagen BE Group, Haldex och Nolato förpackning.

Alla fyra storbanker visar resultaten, liksom Ericsson och operatörerna Telia och Tele2.

Henric BorgströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons