Annons

AIK blåsta på straff: "Behöver en stor boost"

Känslorna var många när AIK rånades på en straff och föll borta mot tabelljumbon Helsingborg med 0–2.
– Vi behöver en stor boost nu, säger lagkapten Henok Goitom.
Publicerad 12 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
AIK:s Henok Goitom under mötet med Helsingborg på Olympia.
AIK:s Henok Goitom under mötet med Helsingborg på Olympia.Foto: Anders Bjurö/TT

AIK hade inför bortamötet med Helsingborg både hyllats och kritiserats för sitt nya spelsätt, med hög press och intensitet.

Efter sex spelade matcher återfanns laget på en blygsam åttondeplats i tabellen med ett målsnitt på 1,33.

Annons

I den 17:e minuten såg situationen ut att kunna förbättras när Bilal Hussein avfyrade ett skott som träffade Martin Olssons hand. AIK:arna skrek på straff men domare Glenn Nyberg viftade avvärjande.

– Det är klart att domarna, om de ser det i efterhand, säkert tycker det är straff och det är klart att vi om vi gör 1–0 där får en annan matchbild och ett annat självförtroende, säger Henok Goitom och fortsätter:

– Jag tror inte att det är straffen vi ska fokusera på.

"Behöver bli bättre"

Helsingborgs mål kom till på liknande sätt; hemmalaget tog sig förbi förstapressen och en fri spelare kunde måtta inlägg från högerkanten som en nästan lika fri spelare kunde nicka i mål.

Goitoms irritation var märkbar.

– Man tar rätt beslut när man vet med sig att man vunnit många matcher och är i toppen av ligan. Men när HIF gör 1–0 i det här läget är det lätt att tappa fokus. Man ska inte skylla på enskilda spelare, utan vi som lag behöver bli bättre.

Men att byta spelsystem är enligt lagkaptenen inte aktuellt.

– Utåt sett är det enkelt att skylla på spelsystemet, men man måste separera på det. Ett spelsystem kan inte lära dig att slå en enkel passning.

Norling skyddade "Seb"

Även Sebastian Larsson var frustrerad. Mittfältaren drog på sig ett gult kort fem minuter efter HIF:s 1–0-mål och byttes sedan ut till synes upprörd. Vid bänken dolde han inte sina känslor, varpå tränaren Rikard Norling puttade bort Dplays kamera för att skydda sin spelare.

– När du är arg vet jag inte om du vill ha en kamera som rullar och förevigar det. Det handlar om respekt mot varandra, att man kanske inte behöver gotta sig i andras frustration, säger Norling och fortsätter:

Annons

– Han hade jobbat hårt och hade ett gult kort. Jag ville säkerställa att vi skulle ha balans vidare i matchen. Du kunde se på planen att han var laddad, redan innan det.

Sebastian Larsson:

– Det var en besvikelse över prestationen, inget annat. Jag hade ingen koll på om det var någon kamera där eller inte, utan frustrationen handlade bara om att vi inte gjorde det tillräckligt bra. Man lever sig in. Vi vill inte prestera den här typen av matcher och får stryk, säger Larsson.

– Den dagen man bara accepterar och inte bryr sig, då får man fundera över om man inte ska göra något annat.

Martin Hardenberger/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons