Annons

Extremt jämnt i polska presidentvalet

Vallokalerna i Polen har stängt. Den sittande presidenten Andrzej Duda får 50,4 procent av rösterna och hans utmanare Rafal Trzaskowski får 49,6 procent, enligt en vallokalsundersökning genomförd av opinionsinstitutet Ipsos
Publicerad 12 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sittande presidenten Andrzej Duda röstade tillsammans med sin fru Agata Kornhauser-Duda.
Sittande presidenten Andrzej Duda röstade tillsammans med sin fru Agata Kornhauser-Duda.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Enligt Ipsos ligger felmarginalen på två procent för båda kandidaterna, vilket innebär att det är långt ifrån klart vem av de båda kandidaterna som kommer avgå som segrare.

Valdeltagandet ser ut att ha varit rekordhögt. Enligt tidningen The Guardians landade valdeltagande på 68.9 procent, vilket efter polska förhållanden är historiskt högt.

Annons

– Jag vill tacka alla som har röstat mig, även de kritiska, sade president Andrzej Duda till sina medarbetare efter att vallokalsunderökningen givit honom en ytterst knapp lednig.

I första valomgången i slutet av juni fick Duda, som är allierad med det styrande nationalistpartiet PIS, nästan 44 procent av rösterna. Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, som tillhör mittenpartiet PO, fick då drygt 30 procent av rösterna – han har med andra ord gjort en kraftig upphämtning under de två veckor som har gått sedan dess.

Det var meningen att presidentvalet skulle ha hållits i maj men det sköts fram på grund av coronapandemin.

Slutresultatet väntas under måndagen.

Presidentkandidaten Rafal Trzaskowski tillsammans med sin fru Malgorzata anländer till vallokalen för att rösta.
Presidentkandidaten Rafal Trzaskowski tillsammans med sin fru Malgorzata anländer till vallokalen för att rösta.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Väljare med munskydd köar till en vallokal i Lomianki nära Warszawa – på vederbörligt avstånd, på grund av coronapandemin.
Väljare med munskydd köar till en vallokal i Lomianki nära Warszawa – på vederbörligt avstånd, på grund av coronapandemin.Foto: Czarek Sokolowski
Presidentvalet i Polen står mellan sittande presidenten Andrzej Duda, på affischen längst ned, och utmanaren Rafal Trzaskowski på planscherna ovan.
Presidentvalet i Polen står mellan sittande presidenten Andrzej Duda, på affischen längst ned, och utmanaren Rafal Trzaskowski på planscherna ovan.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Väljare lägger sin röst i Lomianki nära Warszawa.
Väljare lägger sin röst i Lomianki nära Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Jaroslaw Kaczynski (till vänster) röstade i en vallokal i huvudstaden Warszawa. Till höger en väljare som bär en mask som föreställer Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski (till vänster) röstade i en vallokal i huvudstaden Warszawa. Till höger en väljare som bär en mask som föreställer Kaczynski.Foto: AP/TT
Fakta: Andrzej Duda

Fakta: Andrzej Duda

48-årig jurist, som sedan 2015 är Polens president. Står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Duda är född i Kraków och har en doktorsexamen i juridik från Jagellonska universitetet. Då PIS kom till makten första gången 2005 utsågs han till vice justitieminister, och 2008 började han arbeta i den dåvarande presidenten Lech Kaczynskis (PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis avlidne tvillingbror) stab.

Valdes in i sejmen 2011 och tog plats i Europaparlamentet 2014. För en bredare allmänhet blev Duda bekant först då Jaroslaw Kaczynski utsåg honom till partiets kandidat inför presidentvalet i maj 2015, som han gick segrande ur. Sedan dess har han gjort sig känd för att utan invändningar vinka igenom de flesta av de lagar som klubbats av den PIS-kontrollerade sejmen.

Duda har propagerat för en skärpning av Polens abortlagar, som redan är bland de hårdaste i Europa. Han har också liknat "hbtq-ideologi" vid kommunism. Han har samtidigt vunnit popularitet för de PIS-satsningar på barnbidrag och sänkt pensionsålder som genomförts under hans tid vid makten.

Utrikespolitiskt har presidenten aktivt försökt stärka landets relation till Nato och USA. I juni besökte han Donald Trump i Vita huset, som första utländska ledare sedan coronapandemin började.

Källa: AFP

Fakta: Rafal Trzaskowski

Fakta: Rafal Trzaskowski

48-årig doktor i statsvetenskap, som utmanar Andrzej Duda om presidentposten. Borgmästare i Warszawa. Tillhör liberalkonservativa oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Trzaskowski växte upp i den polska huvudstaden, som son till den välkände jazzpionjären Andrzej Trzaskowski. Inledde sin politiska karriär som volontär 1989, året då Berlinmuren revs och Polen höll sitt första fria parlamentsval, som ofta ses som en startpunkt för kommunismens fall.

Doktorerat om EU:s institutioner vid Warszawas universitet. Även studerat i Oxford, Paris och på College of Europe utanför Warszawa. Talar engelska, franska, italienska, ryska och spanska.

Tog 2009 plats som ledamot i Europaparlamentet. 2013 blev han teknikminister och senare vice utrikesminister i dåvarande premiärministern Donald Tusks (senare ordförande för Europeiska rådet) regering.

Valdes 2018 till borgmästare i Warszawa. Kritiker anser att han inte har gjort tillräckligt mycket under sin tid vid makten, medan anhängare hyllar hans liberala syn i hbtq-frågor. Trzaskowski stödjer bland annat partnerskap för samkönade par, något som för närvarande är förbjudet i det katolskt präglade Polen.

Har under valrörelsen uppmärksammats i polsk public service-tv för att ha lyft frågan om kompensation till judar vars familjer fick tillgångar konfiskerade under andra världskriget och Förintelsen. Polen är det enda EU-land som inte lagstiftat om detta, men PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt att Trzaskowskis hållning är ett tecken på att han vare sig har "polsk själ eller polskt hjärta".

Källa: AFP, Reuters

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons