GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politikens tiokamp

För mig är Socialdemokraterna något av politikens tiokampare. Inom alla områden finns det andra partier som kräver mer och som har en radikalare profil. Som vill satsa ännu mer på skolan och vården eller som vill ha ännu tryggare och bättre trygghetssystem.
Opinion • Publicerad 13 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lars Stjernkvist
Lars Stjernkvist
Foto: Jessica Gow/TT

För mig handlar emellertid inte politik om att vara bäst, utan om att göra mest. Och för att åstadkomma resultat krävs kompromisser, avvägningar mellan olika mål och intressen. Alla goda förslag har baksidor, och det är därför som politik är viktigt och svårt. Först när man hittar balansen, den rätta avvägningen mellan till exempel välfärd och skatter, blir det möjligt att forma en fungerande helhet. Ungefär som tiokamparen, som vinner trots att hen inte är bäst i någon enskild gren.

Den här pragmatismen har tyvärr inte präglat migrationsfrågan. Alla nyanser och problematiseringar har försvunnit i en oerhört polariserad debatt. Detta skriver jag med en rejäl nypa självkritik. Jag har också bidragit till att vifta bort fullt rimliga resonemang om generositetens baksida och fullt rimliga frågor om hur många Sverige klarar av att ta emot.

Det finns förklaringar till polariseringen. Det är inte helt enkelt att bemöta hat och hets med balanserade resonemang. Men följden är förödande. Idag finns det uppenbarligen en oro hos många människor att de måste välja mellan en human flyktingpolitik och en trygg välfärd. Att om vi försvarar asylrätten blir det i praktiken omöjligt att hålla invandringen på en rimlig nivå.

Den oron är ett mycket farligare hot mot asylrätten än rasism eller främlingsfientlighet. Det är mot den bakgrunden som jag hoppas att Socialdemokraterna och Moderaterna, trots oenigheten i den Migrationspolitiska kommittén, fortsätter ansträngningarna att forma en fungerande kompromiss.

Jag är väl medveten om svårigheterna. Socialdemokraterna måste ta hänsyn till regeringskollegorna i Miljöpartiet och intern opinion. Moderaterna vill av fullt förståeliga skäl inte försämra möjligheten att vinna nästa val. Lägg därtill att Moderaterna och Socialdemokraterna har långt ifrån samma uppfattningar om anhöriginvandring, volymmål och en hel del annat.

Men när det är sagt; båda partierna har ett intresse av att bryta polariseringen i den här frågan. Och framför allt, båda partierna vill att Sverige ska uppträda anständigt och försvara asylrätten. Visst har de olika åsikter om volymmålet, men det är en tämligen teoretisk debatt eftersom båda partierna försvarar asylrätten och därmed inte vill sätta något definitivt tak för migrationen.

Miljöpartiet och en del andra kommer förstås att protestera högljutt mot en kompromiss. Det finns även en del i mitt eget parti som menar att allt tal om kontroll över och reglering av invandringen leder fel. Sverigedemokraterna kommer självklart att rasa mot en uppgörelse som bejakar internationellt samarbete och asylrätten. Kort sagt, försvarare av radikala lösningar kommer att protestera högljutt mot en kompromiss. Och det är just därför som jag hoppas att Moderaterna och Socialdemokraterna trots allt finner varandra i migrationsfrågan.

Lars Stjernkvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.