Annons

Risk och försäkring

Att sakna hemförsäkring kan ge svåra konsekvenser för enskilda om olyckan är framme, som under branden i Koppargården.
Opinion • Publicerad 13 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Släckning av branden på Koppargården
Släckning av branden på KoppargårdenFoto: Johan Nilsson/TT

Runt en av tio saknar hemförsäkring. Det rör sig huvudsakligen om unga eller utrikesfödda, som väljer bort hemförsäkringen av okunskap eller ekonomiska skäl. Många är förvirrande kring vad olika försäkringar täcker och tror felaktigt att de är försäkrade automatiskt.

Ett utrikesfött par som förlorat sin bostad i Koppargården-branden säger att de antagit att det fanns försäkring i och med hyresavtalet. Givetvis blir det en mycket obehaglig överraskning att inse att man är funktionellt hemlös efter en brand. Samma sak kunde man se efter en stor brand i Rågsved 2018, då många blev bostadslösa eftersom de inte insett att de saknade försäkring.

Annons

Unga tror ofta istället att en försäkring täcker betydligt mer än den gör och har dålig koll på villkoren. De tänker sig hemförsäkringen som en egendomsförsäkring och väljer bort den eftersom de inte tycker att de har tillräckligt många värdefulla saker i sitt hem.

Försäkringen ska dels se till att du har någonstans att bo om du förlorar din bostad i till exempel en brand, men också skydda dig mot skadeståndskrav som riktas mot dig av hyresvärden, om det visat sig att du orsakat eller bidragit till olyckan. Den som saknar försäkring kan bli utblottad av skadeståndskraven. Försäkring är alltså inget att ta lätt på.

Man kan börja med att konstatera att nyanlända måste få information om hur viktig försäkringen är på ett språk och ett sätt som de kan förstå. Om inte vid ankomsten, så när de tecknar kontrakt på en bostad.

Detta väcker också frågan om man bör ha en obligatorisk hemförsäkring, eller om hyresvärden ska kunna kräva det. Landskronahem sade efter branden att de överväger det, även om det är svårt att tvinga någon.

Riksdagen fick i slutet på 2018 in en motion om just obligatorisk hemförsäkring för boende i flerfamiljshus av moderaten Anders Hansson. Man kan se efter Koppargårdenbranden att det inte var någon dum idé. Kanske kan Moderaterna ta upp frågan på nytt.

Ett alternativ är att hyresgäster får intyga att de känner till de möjliga konsekvenserna av att inte ha en hemförsäkring när de flyttar in som gäster i ett flerfamiljshus när de skriver på hyreskontraktet.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons