Annons

Brister upptäckta i covid-testning i Blekinge

Publicerad 14 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Region Blekinge stoppar tillfälligt egenprovtagningen för covid-19 eftersom brister upptäckts i hur proverna analyseras. Arkivbild.
Region Blekinge stoppar tillfälligt egenprovtagningen för covid-19 eftersom brister upptäckts i hur proverna analyseras. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Region Blekinge stoppar tillfälligt egenprovtagningen för covid-19. Orsaken är att man har upptäckt brister i hur proverna analyseras, skriver regionen i ett pressmeddelande.

"Vi behöver föra en dialog med leverantören för att åtgärda bristerna. Vi återkommer med besked om nästa veckas egenprovtagning senare under den här veckan. Målet är att komma i gång med egenprovtagningen igen så snart som möjligt", säger Stefan Österström, stabschef för krisledningen i Region Blekinge.

Annons

Enligt Sydöstran beror bristerna på att en för hög andel av proverna får svaret "kan ej analyseras". Det handlar inte om att personer fått falskt positiva eller falskt negativa provsvar.

– Nej. Om det blir positivt eller negativt kan man lita på det. Problemet är just det att vissa prover inte går att analysera. Vi måste gå igenom med leverantören vad det beror på och om det går att åtgärda, säger Stefan Österström till tidningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons