19-åring räddade poäng för Helsingborg

Efter en tuff skadeperiod har Assad Al Hamlawi presenterat sig.
Den 19-årige inhopparen kvitterade till 1–1 för Helsingborg mot IFK Göteborg i den 91:a minuten.
– Jag tänkte att nu ska jag visa upp mig, säger han.
Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Helsingborgs Assad Al Hamlawi jublar efter att ha kvitterat, med Ravy Tsouka firandes på ryggen, under onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Helsingborgs IF på Gamla Ullevi.Foto: Thomas Johansson/TT

När Blåvitt tog emot gästande tabelljumbon Helsingborg på Gamla Ullevi var det två skadetyngda lag i desperat behov av poäng.

Giorgi Kharaishvilis ledningsmål kom redan i den 11:e matchminuten. Yttermittfältaren gjorde sju mål för Blåvitt i fjol, men i år har det inte lossnat. 23-åringen fick revansch från senaste snöpliga förlusten mot Djurgården där han missade en straff. Mot HIF blev han serverad med ett drömpass på djupet av Sargon Abraham, vände om, och sköt i mål.

Ovant läge

Nu var IFK Göteborg i ett, för säsongen, ovant läge. Nämligen i ledning, och det tidigt i första halvlek för första gången i årets allsvenska.

Det såg kontrollerat ut, men till slut kom kvitteringen.

I den 91:a minuten slarvade IFK Göteborg på ett inkast när bollen letade sig fram till Assad Al Hamlawi som tog emot bollen och placerade in den till höger.

– Så fort bollen kom kände jag att nu ska jag göra mål, säger han efter sitt första allsvenska mål.

Trots sin unga ålder har han en tuff resa bakom sig med skador som präglade hans sista tid i Ängelholm innan han kom till Helsingborg inför den här säsongen.

– Jag skadade mig i augusti förra året. Första matchen bröt jag foten. När jag kom tillbaka och började träna hade jag ytterligare lite motgångar, problem med musklerna. Nu efter nästan ett år är jag helt tillbaka.

Blåvitt har en fortsatt tuff inledning med nio inspelade poäng på åtta omgångar och behöver alla poäng som finns i jakten på toppen. Helsingborg vann senast mot AIK, spelade innan dess oavgjort mot Djurgården, och fortsätter sin uppåtgående trend.

"Olof bestämmer"

Assad Al Hamlawi har fått chanser under korta inhopp under säsongsstarten. Onsdagskvällens genombrott har dock inte gjort att han vill skynda på saker.

– Mitt mål är att vara i startelvan. Men jag vill inte stressa fram det. Det är Olof (Mellberg) som bestämmer och han vet vad han vill.

Resultatet innebär att Helsingborg lämnar över jumboplatsen till Falkenberg.

– Det är viktigt. Vi måste bara ta poäng och ta poäng. Det finns inget annat, säger Assad Al Hamlawi.

Annelie Scholz/TT

Giorgi Kharaishvili satte sitt första mål för säsongen.
Giorgi Kharaishvili satte sitt första mål för säsongen.Foto: Thomas Johansson/TT