Annons

En långsiktigt hållbar migrationspolitik

Sverige behöver en långsiktig migrations- och integrationspolitik som är hållbar över tid. Långsiktigheten behövs för att människor som kommer till Sverige på flykt undan krig och förtryck ska ges förutsättningar att kunna försörja sig själva och sin familj samt kunna delta som aktiva samhällsmedborgare.
Debatt • Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Runt om i landet så kastas utsatta människor runt som brickor i ett politiskt spel, där en del kommuner försöker lägga över ansvaret på andra så fort man kan.

Varje person som beviljas asyl i Sverige innebär ett åtagande för det svenska samhället.

Annons

Strax innan jul fattade socialnämnden i Lomma kommun beslut om förtydligade riktlinjer för nyanlända barnfamiljer som i praktiken innebär att bostadskontrakt sägs upp när etableringsersättningen från staten upphör efter två år. Beslutet rör i dagsläget ca 160 barn i grundskoleåldern.

Liberalerna Lomma-Bjärred reserverade sig mot beslutet med hänvisning till att barn kastas ut i en tillvaro med icke-permanenta bostadslösningar, får en bristande kontinuitet i sin skolgång då de tvingas byta skola och mister sitt sociala nätverk som byggts upp inom t.ex. idrottsföreningar. Beslutet försvårar integration och slår undan benen för barn som redan har de tuffaste förutsättningarna att klara sin skolgång.

Resultatet blev också som Liberalerna befarade att en del familjer står inför icke-permanenta bostadslösningar och små barn vet inte vilken skola de ska börja på i augusti.Risken är överhängande att familjerna tvingas flytta till redan segregerade och socialt utsatta områden då tiden runnit ut för integration via Lomma kommun.

Att inte ha en nationell plan där alla kommuner hjälps åt med integrationen kommer att bli kostsamt för alla. För varje barn som inte klarar skolan följer stora samhällsekonomiska kostnader.

Genom att fördela ansvaret för integration jämnare mellan landets kommuner, skapas bättre förutsättningar för integration.

Det är Lomma, Bjärred och Borgeby exempel på, där föreningsliv och skola vittnar om att integrationen fungerar bra för de barn och unga som kommunen tagit emot.

Lösningen är att alla får volymer som är möjliga att hantera, samtidigt som ingen av principiella skäl får ducka sitt ansvar.

Om det ska lösas krävs överenskommelser över blockgränserna. Det som fattas beslut om på riksdagsnivå måste ha möjlighet att efterlevas ute i kommunerna.

Liberalerna anser att människor som befinner sig under krig och förtryck ska kunna söka asyl. Det är inte förenligt med asylrätten att sätta ett tak för beviljade asylansökningar. För att göra det möjligt att erbjuda asyl måste vi däremot begränsa antalet människor som kommer till Sverige av andra skäl.

Det så kallade spårbytet, som innebär att man först söker asyl och om man får avslag söker man som arbetsinvandrare istället, ska försvåras. En lista med säkra länder för att kunna snabb-behandla de som inte har rätt att söka asyl i Sverige ska upprättas.

Annons

Ett av de mest omdebatterade förslagen har varit försörjningskrav för anhöriga. Viktigt att veta är att den som är flykting enligt FN:s flyktingkonvention alltid har rätt att återförenas med sin familj. Försörjningskrav får inte ställas. Detta följer av Sveriges internationella konventionsåtaganden och går inte att ändra på.

Situationen är däremot en annan för alternativt skyddsbehövande. Det är för den här gruppen kravet på försörjning diskuteras i migrationskommittén. Sverige måste inte erbjuda dessa personer rätt till familjeåterförening. Om vi ändå gör det kan ett försörjningskrav ställas.

När UNHCR, FNs flyktingorgan bedömer att det varken går att återvända till hemlandet eller stanna i landet dit man flytt kan vidarebosättning bli aktuellt och individer blir sk kvotflyktingar. Varje år ger regering och riksdag Migrationsverket resurser för att kunna överföra ett visst antal kvotflyktingar till Sverige. Många av de flyktingar Lomma kommun tagit emot är kvotflyktingar utsedda av UNHCR.

Att Sverige idag för en politik som inte ger alla barn en jämlik chans är skamligt. Det humana är att låta barn stanna i den kommun de kommit till, i synnerhet om man valts ut och placerats i Sverige av UNHCR.

Sverige och barn som nyligen kommit till vårt land är i behov av en långsiktig och hållbar migrations- och integrationspolitik över blockgränserna.

Allt annat är ett misslyckande.

Sandra Pilemalm, Liberalerna Skånes utskottsrepresentant migration och integration landsmötet 2019, ledamot Kommunstyrelsen Liberalerna Lomma-Bjärred

Jonas Benke, ersättare Kommunstyrelsen Lomma kommun

Gun Larsson, ledamot Barn och Utbildningsnämnden Lomma kommun

Sandra Pilemalm
Jonas Benke
Gun Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons