Annons

Twitter hackat – falska inlägg publicerades

Flera högprofilerade Twitterkonton – som Kim Kardashians och Barack Obamas – hackades i ett bedrägeri.
Twitter stoppade under flera timmar ett antal konton från att publicera nya inlägg.
Publicerad 16 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Bedragare har via kända profilers Twitterkonton försökt att komma över kryptovaluta. Arkivbild.
Bedragare har via kända profilers Twitterkonton försökt att komma över kryptovaluta. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Twitter meddelade på tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, att man upptäckt vad som troligen låg bakom hackningen, som ledde till att flera stora namn publicerade uppmaningar om att sätta in bitcoin på ett konto, med löften om att få tillbaka dubbelt så mycket pengar.

Enligt Twitter har hackarna riktat in sig på administratörer på plattformen som hade tillgång till kontona.

Annons

– Det här verkar vara den värsta hackningen av en större sociala medier-plattform hittills, säger Dimitri Alperovitch, medgrundare till cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike.

Twitters vd Jack Dorsey beskriver det som en tuff dag för bolaget.

"Vi mår alla fruktansvärt dåligt över att det här hände", skriver han på plattformen.

Vill ha bitcoin

Till de drabbade hör bland andra teknikjätten Apple, entreprenören Elon Musk, Amazon-vd:n Jeff Bezos, den amerikanske presidentaspiranten Joe Biden, tidigare presidenten Barack Obama, Microsoftmedgrundaren Bill Gates, liksom kändisprofiler som Kanye West och Kim Kardashian. Tillsammans når de hundratals miljoner följare.

Från kontona har det publicerats inlägg med något varierade budskap, där det hävdas att man har en halvtimme på sig att skicka olika belopp i kryptovalutan bitcoin till personens konto, för att sedan få dubbelt så mycket tillbaka.

Det finns uppgifter om att bedragarna därigenom kommit över bitcoin värda över 100 000 dollar, som sedan slussats vidare till andra konton.

Fryste konton

Twitter blev snabbt medvetna om problemen, och en dryg timme efter att fejkinläggen börjat publiceras fattade bolaget beslutet att stoppa en del av de drabbade användarna från att överhuvudtaget publicera nya inlägg. Även andra åtgärder, som återställning av lösenord, infördes för vissa användare.

Efter ytterligare några timmar uppgav bolaget att de flesta drabbade återigen kunde publicera inlägg, även om fortsatta störningar var att vänta.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons