Annons

Hoppet om bro över Kvarken lever

Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Öresundsbron under konstruktion 1999. En framtidsbild av hur det kan komma att se ut i Umeå.
Öresundsbron under konstruktion 1999. En framtidsbild av hur det kan komma att se ut i Umeå.Foto: Mats C:son/Bildbyrån/TT

Drömmen om en bro över Kvarken, mellan Sverige och Finland, har funnits länge. Nu har två finska experter tagit fram ett konkret förslag på hur en bro skulle kunna se ut, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

I utredningen, som först presenterades i Vasabladet , föreslås att en bro skulle gå från antingen Ostnäs eller Holmsund på den svenska sidan, och bli mellan 60 och 76 kilometer lång. Förslagen beräknas kosta mellan 30 och 50 miljarder kronor.

Annons

En bro skulle förkorta restiden mellan Umeå och Vasa till en timme.

– Vi tycker det är glädjande att experter utanför regionen ser potentialen i det här, och vi tittar gärna närmare på det här, säger Mathias Lindström, chef för Kvarkenrådet, till SVT.

Diskussionerna om en bro har pågått sedan tidigt 1970-tal. Under 2000-talet har åtminstone tre utredningar och undersökningar om en bro tagits fram, senast år 2013.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons