Annons

Klart för fotbollsfest – så blir VM 2022

Fyra matcher per dag tolv dygn i följd.
Fotbollsfantaster kan se fram emot maratondagar med fotboll under VM i Qatar 2022.
TT ger dig svar på det mesta du behöver veta om det hårt kritiserade mästerskapet
Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Frankrikes Kylian Mbappé med VM-bucklan 2018. Arkivbild.
Frankrikes Kylian Mbappé med VM-bucklan 2018. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

+ När spelas VM?

21 november–18 december 2022.

Annons

+ Varför spelas inte VM på sommaren?

På grund av för höga sommartemperaturer, runt 40 grader varmt, kommer mästerskapet att äga rum i slutet av året. Finaldagen, den 18 december, råkar även vara Qatars nationaldag.

+ Hur kommer spelschemat se ut?

Under gruppspelet spelas det fyra matcher per dag i tolv dagar, med fyra olika avsparkstider för att undvika krockar. Första matchen ska starta klockan 11 svensk tid och den sista vid 20. Övriga avsparkstider är 14 och 17. Åttondelsfinalerna kommer sedan att spelas med två matcher om dagen innan mästerskapet tar två dagars vila. Kvarts- och semifinaler kommer att spelas över två dagar vardera.

Hemmanationen Qatar spelar öppningsmatchen på Al Bayt-stadion den 21 november. Finalen avgörs sex dagar före julafton på Lusail-stadion med plats för 80 000 åskådare.

+ Hur blir VM:et för supportrarna?

Eftersom turneringen avgörs på arenor inom ett geografiskt begränsat område i och runt Doha kommer supportrar på plats att kunna se flera matcher samma dag. Att förtära alkohol och uppträda berusad offentligt är strikt förbudet i Qatar, vilket lär ställa till problem då fotbollsmästerskap lockar många alkoholtörstande supportrar från hela världen.

+ Vilka kvalar in?

Qatar är redan kvalificerat i form av värdnation. Därutöver tillkommer 31 länder som kvalar in via sina kontinentala kval. I Asien och Afrika inleddes kvalen redan i juni respektive september förra året. I Europa, Sydamerika, Nord- och Latinamerika och Oceanien har VM-kvalet till 2022 ännu inte inletts. Slutspelsspelslottningen och gruppfördelningen av de 32 inkvalade lagen sker i mars 2022. Det står redan klart att Qatar kommer att spela i grupp A.

+ Vilka arenor spelas matcherna på?

Annons

VM kommer att avgöras på åtta olika arenor, varav hälften är under konstruktion. Byggnationerna har varit under lupp i flera år då larmen varit många kring arbetsförhållandena för arbetarna. Facktidningen Byggnadsarbetaren skrev 2018, med hänvisning till människorättsorganisationen Human Rights Watch, att tusentals människor kommer att ha dött i samband med arenabyggnationerna när VM väl inleds.

+ Varför är mästerskapet så hårt kritiserat?

Listan är lång över negativa, och hårt kritiserade, faktum som omgärdat mästerskapet. Redan när Internationella fotbollsförbundet Fifas exekutiva kommitté 2010 beslutade att tilldela Qatar arrangörskapet spekulerades det kring att mutor legat bakom omröstningen. I april i år kom amerikanska myndigheter med nya anklagelser men VM-arrangören har fortsatt att hävda sin oskuld. Flera människorättsorganisationer, exempelvis Amnesty International, har under åren larmat om byggarbetarnas situation i landet. Bortsett fotbollen är Qatar ett land med bristande yttrande- och åsiktsfrihet, inte minst för kvinnor.

+ Hur påverkas mästerskapet av coronakrisen?

Precis som för allt annat i världen under 2020 är det svårt att veta. Men tidigare i juli rapporterade nyhetsbyrån AFP att VM-arrangören kommer att tvingas att minska personalstyrkan på grund av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Qatar, med drygt 2,8 miljoner invånare, är ett av länderna som hittills drabbats av flest coronasmittade per capita i världen. Över 104 000 smittade varav omkring 150 döda, 3 000 med pågående sjukdom och 101 000 som tillfrisknat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons