Annons

Låga kreditförluster lyft för Handelsbanken

Handelsbanken redovisar ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal, även om vinsten trycks ned ordentligt av ett lägre ränteläge.
Trots coronakrisen var kreditförlusterna de lägsta på många år.
Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar resultatet för årets andra kvartal. Arkivbild
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar resultatet för årets andra kvartal. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Handelsbanken redovisar kreditförluster på 97 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med 435 miljoner ett år tidigare, och var betydligt lägre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att banken skulle sätta av drygt en miljard kronor för att täcka reella och framtida kreditförluster. Vd Carina Åkerström är nöjd när hon presenterar resultatet på en presskonferens.

– Det är extremt låga kreditförluster. Sex miljoner i Sverige, det betyder att vi har god kvalitet i vår portfölj. Kreditförlusterna taktar ner mot noll, säger hon.

Annons

Angående pandemins påverkan på bankens verksamhet säger Åkerström att det skapat en enorm stress i näringslivet.

– Men trots det står vi och våra kunder väldigt stabila och har hanterat situationen på ett klokt sätt. Handelsbanken är den bank i Europa med lägst andel problemlån och det är ett väldigt bra utgångsläge, säger hon.

Press nedåt på räntenettot

Bankens resultat före kreditförluster sjönk till 5 151 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 780 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Nettoresultatet för kvartalet, som föll till 3 959 miljoner kronor, var bättre än väntat. Analytiker hade räknat med att det skulle landa på cirka 3 340 miljoner kronor enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Men tittar man lite djupare i resultaträkningen ser det inte riktigt lika bra ut, konstaterar analytikern Ronit Ghose på storbanken Citi i en kommentar. Rörelseresultatet var enligt Ghose 7 procent lägre än väntat till följd av en press nedåt på räntenettot, det vill säga vad Handelsbanken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. Slutsatsen är enligt Ghose att det oväntat starka resultatet håller "låg kvalitet".

"Håller inte vår marknadsandel"

Intäkterna sjönk totalt med 5 procent till 10 625 miljoner kronor, från 11 284 miljoner ett år tidigare. Räntenettot föll till 7 622 miljoner från 8 064 miljoner. Provisionsnettot, alltså vad banken drar in på avgifter, sjönk till 2 530 miljoner från 2 695 miljoner.

– Räntenettot påverkas naturligtvis av det speciella kvartalet, men vi har sett en relativt hög aktivitet under slutet av kvartalet, på alla marknader. Vi rustade banken tidigt och stärkte vår likviditetsreserv för att ta höjd för krisscenarier och stödja kunderna, säger Carina Åkerström.

Utlåningen till både företag och privatpersoner ökar någon procent jämfört med för ett år sedan.

– Affärsvolymerna har rört sig stabilt och vi har en stabil tillväxt när det gäller bolån. Vi håller inte vår marknadsandel men vi är fortfarande den aktör som lånar ut mest, säger Carina Åkerström.

Brittisk och norsk inlåning minskade

Lägre ränteläge påverkade samtidigt verksamheten i Norge och Storbritannien, enligt Handelsbanken.

Annons

"Den omedelbara effekten var att räntenettot från inlåning i dessa marknader minskade med cirka 170 miljoner kronor under kvartalet. I ett något längre perspektiv innebär en miljö med låga räntor sannolikt positiva effekter för hushåll och företag i Norge och Storbritannien samt sannolikt även för banken".

Liksom tidigare kvartal görs ingen avsättning till det personalstyrda vinstandelssystemet Oktogonen. Aktiekursen ökar 1,6 procent efter några minuters handel på Stockholmsbörsen.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons