Annons

Semestermål lockar – men resandet minskar

Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Men det totala resandet i landet går ner.
– Det är nu man går in i semesterläge, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.
Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.
Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Resandet till, från och inom typiska semesterdestinationer har ökat den senaste veckan. Antalet resor till Gotland ökade med 54 procent under vecka 28 jämfört med vecka 27. Data från Telia visar även att resandet ökade i Kalmar, Blekinge och Hallands län.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

Fler i semesterläge

Annons

Det totala resandet i landet minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28. Något som kan ha att göra med att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk.

Kristofer Ågren konstaterar också att vi inte förrän om några veckor kommer att kunna dra några slutsatser av trenderna kring resandet under den här sommaren jämfört med förra året.

– När vi ser nästa vecka och veckan därefter kommer vi se hur väl den här sommaren stämmer överens med en typisk sommar, men ingenting är ju normalt det här året, säger han.

Varierad rörelse

När rekommendationerna för att minska smittspridningen i Sverige kom blev det en rejäl rörelseminskning. Vecka tolv minskade rörelsen i landet med cirka 20 procent till följd av att många arbetade hemifrån och valde att inte resa, varken utomlands eller inom landet.

– Den nivån höll i sig ungefär till vecka 21-22. Sedan gick vi upp på en högre rörelsenivå och höll den i snitt till förra veckan då det var en nedgång jämfört med veckan dessförinnan, förklarar Kristofer Ågren.

Emilia Söderholm/TT

Typiska semesterdestinationer ökar mest.
Typiska semesterdestinationer ökar mest.Foto: TT Grafik
Fakta: Vecka 28 jämfört med vecka 27

Fakta: Vecka 28 jämfört med vecka 27

Skillnaden i antalet dagliga resor till, från och inom länet.

Gotlands län + 54 procent

Kalmar län + 18 procent

Blekinge län + 11 procent

Hallands län + 6 procent

Dalarnas län + 4 procent

Jämtlands län + 2 procent

Västernorrlands län + 1 procent

Södermanlands län 0 procent

Norrbottens län 0 procent

Västerbottens län - 1 procent

Gävleborgs län - 2 procent

Värmlands län - 2 procent

Västmanlands län - 7 procent

Skåne län - 7 procent

Örebro län - 8 procent

Östergötlands län - 8 procent

Västra Götalands län - 9 procent

Jönköpings län - 10 procent

Kronobergs län - 12 procent

Uppsala län - 15 procent

Stockholms län - 20 procent

Sverige - 8 procent

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

Fakta: Telias definition av resa

Fakta: Telias definition av resa

I Telias data räknas en resa som en förflyttning från en plats till en annan där telefonen inte haft ett stillastående signaleringsmönster längre än 50 minuter. Avståndet på förflyttningen varierar beroende på hur många mobilmaster som finns i ett område. I tätbefolkade områden handlar det om minst cirka 500 meter och i glesbygd kan det röra sig om flera kilometer.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons