Utrikes

Takbrand i centrala Köpenhamn släckt

En takbrand har brutit ut i centrala Köpenhamn.
En takbrand har brutit ut i centrala Köpenhamn.
Foto: Niels Christian Vilmann/Rutzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En våldsam brand som rasade på taket till en byggnad bredvid ett hotell i Köpenhamn under onsdagen har släckts. Tjock svart rök syntes under ett par timmar stiga upp från branden mellan Nyhavn och Kongens have i stadens centrala delar.

Larmet om branden kom vid 11-tiden till polis och räddningstjänst, som skickade flera styrkor till platsen. Efter cirka två timmar meddelar räddningstjänsten på Twitter att branden är släckt men att personal kommer att fortsätta arbetet på platsen under dagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tredje ministern avgår efter explosionen

En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanons finansminister Marie Claude Najem lämnar sin post med anledning av explosionen i Beiruts hamn, där över 150 människor omkom.
Hon är den tredje ministern som avgår på kort tid efter omfattande protester mot regeringen.

Justitieministern lämnade under måndagen in sin avskedsansökan och uppgav explosionen som orsak. Under söndagen avgick landets miljö- och informationsministrar och flera parlamentsledamöter av samma anledning.

– Hela regimen måste ändras. Det blir ingen skillnad om det blir en ny regering. Vi behöver snabba val, säger ingenjören Joe Haddad till Reuters.

Men det är inte alla libaneser som tror att en förändring är möjlig.

– Det kommer inte att gå, det är bara samma människor. Det är en maffia, säger Antoinette Baaklini som arbetar på ett företag vars lokaler förstördes vid explosionen.

Utredning

President Michel Aoun har tidigare uppgett att explosiva ämnen lagrats på ett osäkert sätt i hamnen under flera år. En utredning kring vad som orsakade explosionen har inletts.

De regeringskritiska protesterna de senaste dagarna har varit de största sedan i oktober då den politiska eliten anklagades för att utnyttja statliga resurser för egen vinning. Nya protester väntas under måndagen utanför presidenten Michel Aouns residens för att kräva hans avgång efter den stora explosionen den 4 augusti.

Svårt att identifiera

Många av de personer som är saknade och antas ha omkommit är utländska arbetare, bland annat lastbilschaufförer, uppger Beiruts guvernör Marwan Abboud. Syrien har uppgett att 45 av deras medborgare tillhör offren.

Att offren inte har anhöriga på plats som kan identifiera kropparna försvårar arbetet.

– Det är en svår uppgift som tar tid, säger Abboud i en tv-intervju.

Libanons finansminister Marie Claude Najem. Arkivbild
Libanons finansminister Marie Claude Najem. Arkivbild
Foto: Hassan Ammar/AP

FAKTA

Bakgrund: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget 1975–1990, förlorat sina jobb eller tvingats gå ned i lön. Coronapandemin förvärrat den ekonomiska situationen ytterligare.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten i den sekulära republiken bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Utrikes

Kaos på stränder under Europas värmebölja

Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes I takt med ökande smittspridning i Sydeuropa stiger även temperaturerna. När värmen pressas upp mot 40-sträcket växer även oron för fullpackade stränder mitt i pandemin.

"Stranden är så full att säker social distansering är omöjlig." De högsta uppmätta augustitemperaturerna på 17 år fick britterna att flockas till sydkustens stränder i helgen – i sådan mångfald att myndigheterna i Bournemouth enträget uppmanade folk att hålla sig borta.

Coronapandemin och dess medföljande reserestriktioner har lett till att många skippat sommarens utlandsresor och i stället semestrar på hemmaplan, vilket fört med sig stora folksamlingar på stränder och i parker.

I bland annat Spanien, Portugal, Frankrike och Storbritannien varnar samtidigt myndigheter för temperaturer betydligt över det normala under veckan som kommer.

I stora delar av Spanien – där antalet coronarelaterade sjukhusinläggningar enligt tidningen El País fyrdubblats den senaste månaden – väntas temperaturerna ligga runt 40-sträcket. I bland annat Valencia och på Balearerna varnar myndigheterna för värmen, skriver El Mundo.

Bråk med parasoller

Även i Belgien stiger både smittspridningen och värmen, rapporterar The Brussel Times. I helgen urartade semesterlugnet i belgiska Blankenberge i ett bråk med parasoller och solstolar efter att ett fyrtiotal ungdomar blivit tillsagda av polis att följa reglerna kring social distansering.

– Varken myndigheternas, polisens eller livräddarnas uppmaningar respekterades, säger åklagaren Fien Maddens om bråket till tidningen Bruzz.

I Frankrike är 15 departement placerade under "röd alert" – värmeskalans högsta nivå som bara tagits i bruk två gånger tidigare i historien, rapporterar Le Monde. Den röda alerten innebär nu enligt vädertjänsten Météo-France risk för överdödlighet i samband med covid-19 och ozonföroreningar, som vid värmeböljor enklare tränger in genom luftvägarna.

Risk för äldre

Även Portugal har drabbats av den europeiska värmevågen. De senaste veckorna har skogsbränder rasat i den torra vegetationen i de centrala delarna av landet. Flera brandmän och civila har skadats i lågorna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De höga temperaturerna i Västeuropa väntas kvarstå veckan ut.

– När en värmebölja varar så här länge kan effekterna bli svåra. Många hus i regionen har inte luftkonditionering, och vid temperaturer runt 35 grader kan byggnaderna inte kyla ned sig själva. Det innebär en risk för många människor, särskilt för äldre och de med försämrat hälsotillstånd, säger meteorologen Taylor Ward till CNN.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Utrikes

Röda korset utbildar volontärer i Nordkorea

Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Foto: Lee Jin-man
Utrikes
Utrikes Röda korset har utbildat 43 000 nordkoreanska volontärer. Dels för att hjälpa landet bekämpa coronaviruset, men också för att hantera de kraftiga översvämningar som drabbat landet.

Kraftigt regn med efterföljande översvämningar har de senaste dagarna orsakat en oro för Nordkoreas grödor och livsmedelsförsörjning.

Röda korset har, tillsammans med Röda halvmånen, byggt ett omfattande nätverk av nordkoreanska volontärer för att hjälpa invånare i landets nio provinser att förebygga skador orsakade av översvämningarna. Men även att undvika smittspridning av coronaviruset, meddelar talespersonen Antony Balmain.

"Hundratals hem har skadats och stora områden med risfält har sjunkit på grund av kraftigt regn och en del översvämningar," säger Balmain.

Otydliga provsvar

Trots att Nordkorea ännu inte har bekräftat något fall av covid-19 i landet har en omfattande nedstängning av staden Kaesong gjorts efter att en man med coronasymptom upptäcktes i staden.

Enligt WHO:s representant för Nordkorea, Edwin Salvador, har personen testats men provsvaren var otydliga.

I Kaesong har de nyutbildade volontärerna försett 2 100 av de värst drabbade familjerna med bland annat presenningar, köksutrustning, och hygienprodukter.

Stora regnmängder

Regnmängderna i de norra delarna av landet har den här månaden varit större än 2007 då landet drabbades av de värsta översvämningarna hittills.

Samtidigt har minst 32 personer dött i Sydkorea efter 49 dagars monsunregn som orsakat både översvämningar, jordskred och evakueringar.

Utrikes

Nytt vulkanutbrott på Sumatra

Två indonesiska män tar foton på Mount Sinabung utbrott.
Två indonesiska män tar foton på Mount Sinabung utbrott.
Foto: Sugeng Nuryono
Utrikes
Utrikes Mount Sinabung i norra Sumatra har fått sitt andra utbrott på tre dagar. Ett fem kilometer högt askmoln sköt under måndagen upp ur vulkanen och gjorde himlen mörk, uppger lokala myndigheter och vittnen.

Inga avlidna eller skadade har rapporterats efter utbrottet men myndigheterna varnar boende och turister för möjliga lavaflöden. Samtidigt fortsätter flygtrafiken utan störningar.

"Människor som bor i närheten uppmanas att vara uppmärksamma på att lava kan komma," säger Indonesiens vulkanologiska instans i ett uttalande.

Utbrottet är det andra sedan i lördags och detta efter att vulkanen varit inaktiv i över ett år.

Dramatiska filmer, tagna av boende i närheten, visar ett gigantiskt moln av kraftig aska som stiger mot skyn.

"Ljudet var som åska, det varade mindre än 30 sekunder." säger Fachrur Rozi Pasi, boende i området, till Reuters.

Enligt vittnet Gilbert Sembiring var dagens utbrott större än det i lördags.

Invånare har ombetts att hålla sig minst tre kilometer från vulkanen och bära skyddsmask för att minimera effekterna av askan i luften.

Mount Sinabung fick ett utbrott 2010 efter att vulkanen varit inaktiv i 400 år. Efter det kom inget utbrott förrän 2013 men sedan dess har den varit mycket aktiv. 2014 och 2016 omkom sexton respektive sju personer i samband med utbrott.

En bil kör på en väg täckt av aska från vulkanen.
En bil kör på en väg täckt av aska från vulkanen.
Foto: Sugeng Nuryono

Utrikes

3 000 gripna på valdagen i Belarus

Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.
Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes 3 000 människor har gripits under våldsamma protester på valdagen i Belarus, meddelar polisen.
President Alexandr Lukasjenko fick enligt valkommissionen 80 procent av rösterna, ett resultat som inte accepteras av oppositionen.

Tiotals människor skadades under demonstrationerna på söndagen som ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Tusentals greps, meddelar polisen enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Tidigare hade människorättsorganisationen Viasna rapporterat om att en person omkommit under protesterna efter att ha blivit påkörd av ett polisfordon.

Redan under valdagen på söndagen visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått närmare 80 procent av rösterna. Beskedet ledde till att tusentals motståndare som inte anser att valet gått rätt till gav sig ut och demonstrerade.

Täckta med blod

Polisen använde vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra protestdeltagarna och USA-finansierade Radio Liberty har publicerat bilder på människor täckta med blod. Enligt människorättsorganisationen Viasna har 110 människor gripits i huvudstaden Minsk, sammanlagt över 200 i hela landet. Tiotals personer rapporteras ha skadats i sammandrabbningar mellan polis och deltagare i demonstrationerna.

Regeringsbyggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Alexandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapanedmin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Sedan 1994

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

Hon avvisar valkommissionens preliminära resultat och kräver att myndigheterna lämnar över landets styre till oppositionen.

– I går gjorde väljarna sitt val men myndigheterna hörde oss inte, de har brutit med folket, säger hon vid en presskonferens på måndagen där hon säger att hon anser att hon själv är valets vinnare.

Hon läger till att polisen använt oproportionerliga åtgärder mot demonstranterna.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

FAKTA

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Kina inför sanktioner mot Rubio och Cruz

Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina inför sanktioner mot elva amerikaner, bland annat senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz. Den nya åtgärden är ett svar på ett liknande drag från USA mot kinesiska företrädare, som kom efter Kinas kraftåtgärder i Hongkong.

– Kina har beslutat att införa sanktioner mot vissa personer som har uppfört sig illa när det gäller Hongkongrelaterade frågor, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

Även chefen för Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth omfattas av de nya sanktionerna.

I fredags införde USA sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam samt ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Sanktionerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.

Enligt Zhao Lijian utgör USA:s sanktioner en grov inblandning i Kinas inre angelägenheter och bryter mot internationell lag.

Utrikes

Turkmenistan tillåter coronatester

Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov tillåter Världshälsoorganisationen att utföra självständiga tester av corona i landet.
Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov tillåter Världshälsoorganisationen att utföra självständiga tester av corona i landet.
Foto: Kayhan Ozer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Turkmenistan tillåter Världshälsoorganisationen (WHO) att utföra självständiga coronatester i landet. Det efter att WHO uttalat en allvarlig oro för stigande fall av lunginflammation.

Turkmenistan är ett av få länder i världen utan officiella fall av corona och landets auktoritära styre förbjöd i april ordet corona. En grupp från WHO besökte landet för en månad sedan och rådde då landet att införa åtgärder som "om corona redan spreds".

Därefter införde landet en landsomfattande nedstängning och rådde invånarna att bära ansiktsmask. Anledningen till att bära mask sades dock vara för att skydda mot damm och smittämnen i vinden snarare än mot virus.

Enligt statskontrollerad tv ska landets president, Gurbanguly Berdymukhamedov, under ett möte med WHO ha lyft frågan om en pågående spridning av lunginflammation med ett okänt ursprung i regionen. Dock utan att nämna om smittan nått Turkmenistan.

Berdymukhamedov ska även ha spekulerat om att fallen i regionen kunde ha kopplingar till ett "nytt coronavirus".

– Jag är övertygad om att vi behöver befästa staternas ansträngningar med att snarast kunna diagnostisera denna sjukdom med hjälp av Världshälsoorganisationen, sade Berdymukhamedov i statlig tv.

Hälsa är ett viktigt inslag i statens propaganda i Turkmenistan. Landet har tidigare hävdat att de har noll fall av både hiv och aids.

Utrikes

Hongkongs mediemogul Jimmy Lai gripen

Jimmy Lai har bland annat grundat tidningen Apple Daily. Arkivbild.
Jimmy Lai har bland annat grundat tidningen Apple Daily. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai har gripits i Hongkong i enlighet med den nya säkerhetslagen.
Frihetsberövandet ses som ett hot mot pressfriheten i staden.

"Jimmy Lai har gripits för samarbete med utländsk makt", skriver Mark Simon vid Lais mediebolag Next Digital på Twitter.

En poliskälla bekräftar uppgiften för AFP, och Hongkongpolisen uppger enligt Reuters att nio personer i åldersspannet 23–72 år gripits misstänkta för brott mot den nya lagen, och utesluter inte att fler gripanden kan bli aktuella.

Lai, som är 71 år, är en framstående person i demokratirörelsen. Han äger tidningarna Apple Daily och Next Magazine, som båda är prodemokratiska och Pekingkritiska.

Lai har även varit en frekvent besökare i Washington, där han träffat höga tjänstemän, inklusive utrikesministern Mike Pompeo, för att samla stöd för demokrati i Hongkong, vilket fick Peking att beteckna honom som en "förrädare", skriver Reuters.

Gripit sönerna

skriver på sin engelskspråkiga sajt att Jimmy Lais två äldsta söner också gripits, liksom flera andra personer i Next Medias ledarskap. Lai greps i sitt hem och en Apple Daily-källa säger till Reuters att polisen sökt igenom flera andra höga chefers hem.

"Vi håller på att ordna advokater och så vidare för att försvara oss själva. Vi ser detta som direkta trakasserier," säger källan till Reuters.

Mark Simon uppger också att Apple Dailys lokaler söks igenom av polis.

Jimmy Lai är den högst uppsatta personen som hittills har frihetsberövats till följd av den nya lagstiftningen.

– Jag är beredd på fängelse. Om det blir så, så får jag tillfälle att läsa böcker jag inte har läst. Det enda jag kan göra är att fortsätta att vara positiv, sade han i en intervju med nyhetsbyrån AFP i juni, ett par veckor innan den nya lagen trädde i kraft.

Kräver släppande

Pressfrihetsivrare är upprörda över frihetsberövandet och kräver att Lai släpps.

"Gripandet av mediamogulen Jimmy Lai bekräftar de värsta farhågorna för att Hongkongs nationella säkerhetslagstiftning ska användas för att undertrycka kritiska prodemokratiska åsikter och begränsa pressfriheten", säger Steven Butler, Asienchef för organisationen Committee to Protect Journalists, i ett uttalande.

Det är inte första gången Lai frihetsberövas. Han greps tidigare i år anklagad för olovlig sammankomst, tillsammans med andra ledande aktivister, till följd av protesterna i Hongkong förra året.

Tidigare har 15 personer gripits i enlighet med den nya lagen, bland annat fyra stycken i åldrar mellan 16 och 21.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Hongkongs nya lag

Vid månadsskiftet juni–juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.

Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.

NÄSTA ARTIKEL