Annons

Fler svenskar får lov att åka till Danmark

Danmark fortsätter att stegvis öppna gränsen för svenskar. Nu är även personer från Halland, Värmland och Kalmar län välkomna. Men ta med folkbokföringsbevis.
Publicerad 16 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Danmark öppnar nu även gränsen för personer från Halland, Värmland och Kalmar län. Arkivbild.
Danmark öppnar nu även gränsen för personer från Halland, Värmland och Kalmar län. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark meddelar varje vecka förändringar som görs i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen. Nu bedöms även Halland, Värmland och Kalmar län uppfylla kriterierna för låg smittrisk.

Det danska kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Annons

Sedan tidigare har Danmark öppnat gränsen för personer från Skåne, Blekinge, Kronoberg och Västerbotten, eftersom dessa län uppfyller kriterierna för låg smittspridning.

Den som tar färjan eller bron över till Danmark måste tänka på att ha med sig pass eller annan giltig id-handling samt ett folkbokföringsbevis, som styrker att man bor i någon av de tillåtna regionerna.

För danskarna gäller fortsatt avrådan till Sverige för icke nödvändiga resor, undantaget de åtta regionerna. Danskar som reser utanför dessa län bör hålla sig hemma i karantän i 14 dagar efter hemkomst. Transitresor genom Sverige är också tillåtet, enligt det danska utrikesdepartementet.

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons