Annons

Turistorterna bävar för ny våg av smitta

Sommar, sol och mysigt umgänge – allt har ett pris, och för turistorterna kan det bli mycket högt. Om de värsta prognoserna slår in kan en ny smittotopp komma på sensommaren som ger hårt tryck på vården.
Publicerad 17 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Till skillnad från "vanliga" somrar måste region Kalmar i år ha beredskap för patienter som kommer in med covid-19 och kan behöva intensivvård.
Till skillnad från "vanliga" somrar måste region Kalmar i år ha beredskap för patienter som kommer in med covid-19 och kan behöva intensivvård.Foto: Mikael Fritzon/TT

Varningen kommer från Folkhälsomyndigheten. Prognoserna som gjorts visar på olika scenarier, där den värsta innebär en stor topp av smittade på sensommaren som kan drabba turistmål som bland annat Öland hårt.

– I slutet av sommaren kan vi få en ökad belastning på vården om inte distansen hålls och restriktionerna respekteras, sade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens förra veckan.

Annons

Det finns en oro för hur smittan kan spridas på turistorter, förklarar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Vi vet ju att de vanligaste turistorterna inte är stora befolkningscentra i vanliga fall, så befolkningen ökar procentuellt väldigt mycket, till exempel på Gotland och på Öland.

Lugnt nu

Just nu är det dock lugnt i Region Kalmar, dit Öland hör, berättar Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

– Vi har få covid-19-patienter inlagda, mindre än en handfull. I övrigt är det som vilken sommar som helst, vi är vana vid att det kommer många hit. Men det som skiljer nu är att vi måste har resurser att tillgå för covid-19-patienter.

Så ser det ut på fler ställen, berättar Thomas Lindén. Lugnt nu, men en gnagande oro för att smittan kan slå till igen, och att det då sker i de små, sårbara regionerna.

– Just nu ser vi att det finns en ledig kapacitet på alla turistorter, men vi ser att det finns en stor oro, säger Thomas Lindén.

Johan Rosenqvist förklarar att för deras del blir det problematiskt om en stor smittotopp skulle komma tidigt på sensommaren, innan personal har kommit tillbaka från semestrarna.

Avbryta semestrar

– Folkhälsomyndighetens prognos visar att en topp kan komma lite efter att personalen återvänt, men om det skulle bli tidigare så tvingas vi ringa in personal från semestrarna. Vi hoppas att det inte ska hända, säger Johan Rosenqvist.

Ungdomar är inte lika noga med avstånd och restriktioner, enligt Folkhälsomyndigheten, och larm om smittspridning bland unga ökar.

Frågan är om myndigheten anser att folk börjar slappna av.

Annons

Rent generellt tycker Johan Carlson inte det. Folk håller avstånd och följer reglerna i huvudsak, men det gäller inte alla, och inte i alla situationer, förklarar han. Budskapet till unga som struntar i avstånd och restriktioner är skarpt.

– Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta, säger han.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Träffa inga nya människor i sommar

Både kurvorna för antal smittade, antal intensivvårdade och antal döda sjunker. Ändå är Folkhälsomyndighetens uppmaning densamma som tidigare – håll avstånd och tvättta händerna.

Den här sommaren är det inte läge att träffa några nya människor, sa Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten för ett par veckor sedan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons