Annons

Gjort några av de mest intressanta hyllningarna

Ur min skivhylla • Publicerad 18 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Skivproducenten Hal Willner är kanske inte det mest välbekanta namnet i musikvärlden. Men han har gjort några av de mest intressanta och originella hyllningsskivorna i mitt tycke. Det var dock ett bra tag sedan jag lyssnade på hans produktioner. Trist nog så återupptäckte jag Willner när jag för någon månad sedan läste den tråkiga nyheten att han hade blivit ett i raden av de många offren för covid-19. Han avled i New York den 7 april dagen efter att han fyllt 64 år.

Hal Willner gjorde sig ett namn inom underhållningsbranschen då han för 40 år sedan började jobba med Saturday Night Live. Han hade hand om musiken till sketcherna i det omåttligt populära TV-programmet som fortfarande sänds på kanalen NCB. Willner hann dock med mycket annat i sitt liv då han var en riktig mångsysslare inom musikbranschen. Han gjorde bland annat samlingsskivor med olika artister, musik till film, teve och scenuppsättningar.

Annons

Det var hyllningsskivor till Kurt Weill och Walt Disney i mitten av 1980-talet som gjorde att jag fick upp ögonen för den amerikanske musikproducenten. Efter att ha hyllat den italienske kompositören Nino Rota och den amerikanske jazzpianisten Thelonius Monk var det 1985 dags för nästa projekt. Denna gång valde Hal Willner att göra ett konceptalbum om den tyske musikskaparen Kurt Weill. Skivan fick namnet ”Lost in the stars” vilken jag valt ut till veckans nostalgitripp från min skivhylla. Den blev en mycket angenäm återupptäckt med stor variation av musikstilar som jazz, rock och klassiskt.

Avslutningen är magnifik då Ringo Starr sjunger ”When you wish upon a star” kryddat med ett trumpetsolo i mitten av Herb Alpert.

Kurt Weill föddes 1900 i den tyska staden Dessau. Han är mest känd för sitt samarbete med författaren Bertol Brecht med verk som ”Tolvskillingsoperan” och ”Staden Mahagonnys uppgång oh fall”. 1933 tvingades Weill, som var jude, lämna Tyskland och fly till Frankrike. Två år senare flyttade han till USA där han fortsatte sin framgångsrika karriär fram till sin allt för tidiga död 1950.

Det är gott om kända namn på ”Lost in the stars”. Bland annat görs titellåten i ett fantastiskt fint jazzarrangemang av Carla Bley. Från ”Tolvkillingsoperan” hörs Sting sjunga ”Mack the knife” medan Tom Waits göra detsamma i ”What keeps mankind alive?”. Från Mahagonny kommer ”Alabama song” som framförs av Richard Butler och Ellen Shipley. Willner har under åren producerat skivor med Marianne Faithful och Lou Reed. Här hörs de med ”Ballad of the soldiers wife” respektive ”September song”.

”Stay awake” kom 1988 och innehöll låtar från diverse Disney-filmer. Även denna är nöjaktig lyssning med band som Los Lobos, NRBQ, Replacement och Sun Ra and his Arkestra samt soloframförande av Suzanne Vega, Aaron Neville, Sinéad O’Connor, Harry Nilsson och James Taylor. Avslutningen är magnifik då Ringo Starr sjunger ”When you wish upon a star” kryddat med ett trumpetsolo i mitten av Herb Alpert. I höst släpps postumt Hal Willners sista epos ”Angelheaded hipster” som är en hyllning till Marc Bolan och hans T.Rex med namn som U2, Elton John, Joan Jett och Nick Cave.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons