GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skyddsrum ska klara en bomb fem meter bort

Om en bomb smäller fem meter från ett skyddsrum ska de som tagit sin tillflykt dit klara sig. Skyddsrummet ska stå emot tryckvågen. Men många av Sveriges cirka 65 000 skyddsrum kan inte ställas i ordning inom 48 timmar, vilket kan vara förödande om larmet går.
Publicerad 19 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Richard Malm, skyddsrumssakkunnig, visar hur fläkten fungerar i ett skyddsrum.
Richard Malm, skyddsrumssakkunnig, visar hur fläkten fungerar i ett skyddsrum.Foto: ALI LORESTANI / TT

Richard Malm, som är skyddsrumssakkunnig, öppnar dörren till ett skyddsrum med plats för 300 personer. Det ligger i källaren i en fastighet i centrala Sollentuna, där han har utfört en överlåtelsebesiktning.

Han är där tillsammans med Patric Forsberg och Fredrik Lindström från Skyddsrumsspecialisten, som har åtgärdat bristerna i skyddsrummet. Överlåtelsebesiktningen görs eftersom fastigheten ska säljas.

– Första gången jag kom hit för femton år sedan var det ett gym med bastu och dusch där. Det hade aldrig gått att iordningställa på 48 timmar vilket det ska, säger Patric Forsberg.

Många brister

Nu gapar skyddsrummet tomt, förutom de vattenkärl, verktyg och annat som kan behövs vid en kris. De finns i ett förråd.

Under årens lopp har många brister i skyddsrummet upptäckts, bland annat hade en golvbrunn gjutits igen trots att den måste gå att öppna och stänga. Nu har den bilats upp och en "ventilspindel" monterats i den så att den går att öppna och stänga.

Dessutom hade genomföringar gjorts i väggarna när man skulle dra in el. Genomförningarna förstör de förstärkta väggarna som ska stå emot tryckvågor från bomber, bränder och bråte från rasande hus.

– Om man tar hål i väggen är det riktigt illa, eftersom väggen blir som knäckebröd och vid en tryckvåg kan då den delen av väggen flyga in i skyddsrummet som en champagnekork, säger Patric Forsberg.

Richard Malm nickar instämmande.

– Ett skyddsrum ska klara en smäll fem meter från skyddsrummet, säger han.

Att golvbrunnarna går att stänga och att det finns filter i ventilationssystemet är viktigt för att giftig gas ska stängas ute.

– Det fungerar som ett stort ansiktsskydd och kan vara avgörande om ett kärnkraftverk går sönder. Skyddsrum är ju inte bara till för krig utan även för katastrofer, säger Patric Forsberg.

Richard Malm säger att många fastighetsägare skulle ha mycket att vinna på att ta reda på vad som gäller för skyddsrum innan de börjar bygga om eller dra kablar.

– Många fastighetsägare hade kunnat spara enorma pengar om de hade ringt en sakkunnig och det hade blivit rätt från början.

Om fastighetsägaren struntar i att åtgärda bristerna kan det bli aktuellt med ett föreläggande om vite från MSB.

Låg standard

Han upplever att många fastighetsägaren inte alls reflekterat över skyddsrummets funktion.

– Nyligen var jag i ett skyddsrum som hade byggts om till nattklubb och restaurang, där samtliga reservutgångar, skyddsrumsdörrar och luftintag var borttagna. Jag har också varit i ett skyddsrum som fungerade som ett babysim och det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar bygger om skyddsrum till spa, säger Richard Malm.

Däremot kan ett skyddsrum användas av en motorcykelklubb eller som replokal, eftersom motorcyklarna går att rulla ut och instrument sällan väger mer än 60 kilo. Mer än så får inte lösa föremål i skyddsrummen väga.

Såväl Richard Malm som Patric Forsberg och Fredrik Lindström vill höja kunskapsnivån när det gäller skyddsrum för att underlätta för fastighetsägare. Därför delar de gärna med sig av sina erfarenheter och kunskap. Samtidigt anser de att standarden på skyddsrummen generellt sett är låg.

– Jag har inte gjort en enda kontroll där det inte varit några brister, säger han.

Deras uppfattning är att omkring 80 procent av skyddsrummen har sådana brister att de inte går att ställa i ordning inom 48 timmar. Därför tycker de att det är bra att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att antalet kontroller ska öka framöver och att skyddsrummens roll ska utredas.

– Man måste tänka på att skyddsrummen ska rädda liv, då kan de inte ha väsentliga brister eller vara så gamla att betongen börjat vittra sönder, säger Patric Forsberg.

Petronella Uebel/TT

En skylt visar att det finns ett skyddsrum i byggnaden, men det är inte alltid fastighetsägaren reflekterar över det och utför åtgärder som förstör skyddsrummets funktion. Om MSB:s skyddsrumssakkunniga hittar brister måste de åtgärdas av fastighetsägaren.
En skylt visar att det finns ett skyddsrum i byggnaden, men det är inte alltid fastighetsägaren reflekterar över det och utför åtgärder som förstör skyddsrummets funktion. Om MSB:s skyddsrumssakkunniga hittar brister måste de åtgärdas av fastighetsägaren.Foto: ALI LORESTANI / TT
I det här skyddsrummet finns det plats för 300 personer.
I det här skyddsrummet finns det plats för 300 personer.Foto: ALI LORESTANI / TT
Richard Malm, skyddsrumssakkunnig, visar hur en stötvåg kan stoppas i ett skyddsrum. Patric Forsberg står intill.
Richard Malm, skyddsrumssakkunnig, visar hur en stötvåg kan stoppas i ett skyddsrum. Patric Forsberg står intill.Foto: ALI LORESTANI / TT
Richard Malm kontrollerar att "spindeln" som finns monterad i golvbrunnen fungerar.
Richard Malm kontrollerar att "spindeln" som finns monterad i golvbrunnen fungerar.Foto: ALI LORESTANI / TT
I det här skyddsrummet finns det plats för 300 personer.
I det här skyddsrummet finns det plats för 300 personer.Foto: ALI LORESTANI / TT
Fakta:Skyddsrum

Fakta:Skyddsrum

Skyddsrum ska ge skydd åt människor i krig. I Sverige finns det cirka 65 000 skyddsrum med plats för sju miljoner människor.

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, bränder och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man kan minimera verkan från giftiga gaser.

Det finns normalskyddsrum som oftast ligger i vanliga bostadshus. I fredstid används de ofta som förråd, cykelrum eller föreningslokaler. Det finns också riktigt stora skyddsrum som oftast nyttjas som parkeringsgarage.

Alla skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten: Skyddsrum. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

Ägaren av en fastighet äger och underhåller skyddsrummet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kontrollerar att skyddsrummen bevaras. På myndighetens hemsida finns en karta där alla skyddsrum finns utmärkta.

Källa: MSB

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.