Annons

FHM: Covidsjuka ska själva få smittspåra

Covidsjuka ska nu i högre grad få smittspåra på egen hand och ringa runt till personer som man kan ha smittat.
Folkhälsomyndigheten har gjort det möjligt genom att upphäva de gamla reglerna.
Publicerad 20 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Nu är det lättare att låta patienter smittspåra själva, berättar Bitte Bråstad, Folkhälsomyndighetens chefsjurist. Arkivbild.
Nu är det lättare att låta patienter smittspåra själva, berättar Bitte Bråstad, Folkhälsomyndighetens chefsjurist. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Beslutet togs på måndagen och därmed gäller inte längre Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittspårning. I väntan på nya föreskrifter publicerar myndigheten icke-bindande vägledningar över hur smittspårning kan gå till, en generell och en specifik för covid-19.

Men redan i dag smittspårar patienter på egen hand, trots att det hittills egentligen bara varit tillåtet i undantagsfall.

Annons

– Egentligen har vården behövt fatta en hel rad beslut för att kunna delegera det ansvaret och det har man inte hunnit. Det har inte gått. Det har varit krångligt och det behöver inte vara det, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Även klamydia

Nu kan en person som testas positivt för covid-19 utan problem själv få ansvaret att ringa runt till personer som man misstänks ha smittat. Samma gäller för andra smittsamma sjukdomar som till exempel klamydia.

– Det är mycket bättre att du och jag gör det själva än att det sitter någon på en smittspårningsenhet och gör det, säger Bitte Bråstad.

Varje verksamhet får själv bestämma om det är upp till personalen eller patienten att smittspåra. Samtidigt ska vården också ha rutiner för att säkerställa att den sjuke verkligen har smittspårat.

– Det är klart att det finns patienter som kan strunta i det och då måste man ha ett system för det, att man till exempel meddelar vården när man har smittspårat.

Om en person inte anses lämplig att själv klara av arbetet på grund av exempelvis demens eller missbruk får vården inte lämna över ansvaret. Men i det stora hela kommer de flesta att klara av uppgiften, tror Bitte Bråstad.

– Patienten har ju själv beställt ett test och då måste man utgå från att patienten själv kan klara att smittspåra, säger hon.

Nyanställt jurister

Behovet av förändringarna har inte varit lika stort förrän pandemin och Folkhälsomyndigheten har haft flera andra juridiska frågor att lösa under våren, till exempel reglerna för restauranger. Myndigheten har fått nyanställa ett tiotal personer med juridisk kompetens.

– Vi har jobbat dygnet runt med alla olika regler, säger Bitte Bråstad.

TT: Hade förändringarna i smittspårningen behövts redan vid sportlovet då många kom hem från semester?

Annons

– Efter sportlovet fanns det inte något behov av att ändra föreskrifterna och smittspårningen fungerade bra. Man fann många av resenärerna, men nu när antalet smittade är många har behovet av en ändring i föreskrifterna blivit mer uttalat.

Erik Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons