Kultur och nöje

”Vi har mer likheter än olikheter”

Trägris med röda ögon och rest borst. Mellan borsten sticker elljus upp, som en ljusstake.
Foto: Linnea Nybogård
Kultur och nöje
Kulturarv Trots all teknik är det muntliga berättandet fortfarande populärt, se bara på radioprogrammet Sommar i P1. Sagobygden i Ljungby är en unik plats som vårdar det arvet, och vi har besökt dem.

Det är guidning på Sagomuseet. Just denna dag är det bara två besökare på plats på första föreställningen, men de senare passen är fullbokade. Här hålls berättartraditionen vid liv.

Meg Nömgård.
Verksamhetschef Meg Nömgård berättar att Unesco utsett dem till ett gott exempel.
Foto: Linnea Nybogård

Inomhus är det fullt av trädsnidade figurer och i trädgården står statyer av troll. Det är konstnärerna Mia Einarsdotter och Kjell Sundberg som har låtit fantasin löpa fritt.

Museet har material och och programverksamhet för de flesta åldersgrupper och behov.

– För de små handlar det om språkutveckling, för en med demens om att väcka minnen till liv, berättar Meg Nömgård som är verksamhetschef för Sagobygden.

Sal fylld med träfigurer som klättrar på väggarna och sniderier som påminner om vikingakonst.
Konstnärerna Mia Einarsdotter och Kjell Sundberg har fyllt huset med sina skapelser.
Foto: Linnea Nybogård

Här jobbar nio personer och ett antal frivilliga med att hålla traditioner vid liv.

Har många likheter med andra kulturer

Det som gör Sagobygden så speciellt är att det finns väldigt många sägner och berättelser nedtecknade. Föreningen jobbar aktivt med att bevara de berättelser som finns i sydvästra Småland.

– Det är väldigt viktigt för det är en del av vårt kulturarv. Sen är det viktigt för oss människor. Jag tror att människor alltid haft ett behov av att kommunicera med varandra, säger Meg Nömgård.

Stort rött hus med vita knutar och blåa dörrar.
Ingång till Sagomuseet.
Foto: Linnea Nybogård

– Det är också en förståelse av att vi hänger ihop. Tittar du på muntlig berättartradition ser du att vi har mer likheter än olikheter med andra länder, kulturer och tidigare generationer.

Sagobygden drivs av Berättarnätet Kronoberg och är uppdelat i fyra ben. Dels de tre som grundverksamheten bygger på: Ljungby berättarfestival, Sägenplatser och Sagomuseet. Deras arbete har också uppmärksammats av FN-organet Unesco. Dels som kulturarv men också som ett gott metodiskt exempel på hur man kan jobba för att föra vidare muntligt berättande till nästa generation.

De blev 2018 den tjugonde kulturarvet att väljas in i registret över goda metodiska exemplen på hur man kan arbeta med immateriella kulturarv. Idag finns det 22 platser i hela världen upptagna på detta register.

FAKTA

Liten ordlista

Unesco: FN:s organisation för att skapa fred genom ökat samarbete mellan medlemsländerna inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation/information.

Konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet: Unesco instiftade denna konvention 2003 för att täcka traditioner som hantverk, danser, sånger, muntligt berättande och firande av högtider.

Sägen: Berättelse med anknytning till en specifik plats.

Folksaga: En saga där ursprunget är okänt, till exempel Rödluvan. Har spridits muntligt.

Konstsaga: Har en känd författare, till exempel Den fula ankungen som skrevs av H.C Andersen.

– Vi kan inte komma så mycket högre, säger Meg Nömgård nöjt.

Exempel på immateriella arv är sånger, danser, hantverk, muntligt berättande och hur högtider firas. Sådant som inte går att ta på. Att jämföra med materiella arv, där till exempel kyrkor, fornlämningar, tavlor och möbler ingår.

Enda som har fokus på muntligt berättande

Sagobygden är extra speciellt eftersom de är de enda i registret som har fokus på muntligt berättande.

Meg Nömgård säger att vi haft tillgång till skriftspråket en väldigt kort tid, sett över hur länge människor har funnits.

– Hela samhället bygger på att det är jättebra med skriftspråket.

Men för Berättarnätet Kronoberg räcker det inte med att det går att skriva ner berättelserna.

Troll med långt skägg.
Det finns flera sagofigurer ute i trädgården.
Foto: Linnea Nybogård

– Barn som är svagare i de klassiska ämnena är ofta duktiga berättare. Det är viktigt att vi lyfter fram alla, säger Meg Nömgård.

Hon säger att forskare sagt att de har den bäst bevarade 1800-talsarkivmaterialet av folklore (folksagor och sägner).

– Det finns en historisk bakgrund till att vi är här, säger hon.

”Här” är kommunerna Alvesta, Ljungby och Älmhult.

Började med festival

Sagomuseet har funnits sedan 1999 och är det enda av sitt slag i Sverige. Allt började med en berättarfestival 1990. Den blev populär och hålls fortfarande årligen. I dag är det den äldsta berättarfestivalen i Norden med 100 föreställningar och 50-60 berättare.

FAKTA

Meg Nömgårds tips för att bli en bättre berättare:

*Var lyhörd för din publik. En god berättare är också en bra lyssnare. Till skillnad från en skådespelare som måste följa ett manus kan den muntliga berättaren lägga till och dra ifrån beroende på hur publiken reagerar.

*Kom ihåg början, mitten och slutet.

*Det är bra att träna in några ord i hur sagan börjar och hur den ska sluta.

*Rösten ska du se som ett instrument, variera dig. Om du spelar på ett piano använder du inte bara en enda ton.

– Vi har haft berättare från alla världsdelar förutom Antarktis. Vi blandar berättarna från de stora scenerna till lokala förmågor, säger Meg Nömgård.

Hon berättar att flera personer som varit med och pratat i sommar i P1 också har varit med som berättare på festivalen.

Berättarfestivalen hålls vanligtvis helgen innan midsommar men var inställd i år.

Museet har fortfarande öppet, men guidningen hålls utomhus. Sen får besökarna själv gå runt i museet inomhus. Här finns träsniderier som väcker fantasin, små luckor att öppna för att se hemligheter men också en utställning med konstnärer.

Använder modern teknik

När Meg Nömgård guidar förvandlas hon. Hon lägger mer tryck i rösten för att betona något extra spännande, ger en liten spark med foten när hon berättar om hur gud sparkade ut djävulen och pekar med hela armen mot närmsta kyrka. Det är svårt att slita sig.

Meg Nömgård håller ut armen för att peka.
Det är mycket inlevelse när verksamhetschef Meg Nömgård håller en guidad tur, här för Michael Anderhorn och Lisa Ågårdh.
Foto: Linnea Nybogård

Förutom festival och Sagomuseet har Sagobygden också satt ut röda skåp med sägner kopplade till specifika platser i sydvästra Småland.

Det kan till exempel handla om gravrösen där folk har trott att det gömts en drakskatt. En annat exempel är att stora stenar som hittas nära kyrkor ofta har en historia om en jätte som kastade stenar efter kyrkan men missade.

– Många fornlämningar har en berättelse i den muntliga traditionen, säger Meg Nömgård.

Museet använder olika metoder och ny teknik för att föra traditionen vidare. Förutom de röda skåpen har de också punkter för geocaching. Med hjälp av en app får spelarna koordinater till en plats där någon har gömt en så kallas geocach. De som Sagobygden har gömt innehåller också en sägen.

– Vår målsättning är att vi ska föra dessa berättelser vidare till nästa generation.

3000 år gamla sagor

Många historier som är lokala finns i liknande varianter över hela världen.

Meg Nömgård ger som exempel när hon var inbjuden till Förenade Arabemiraten för att tala om just muntligt berättande. Hon berättade en saga som var en småländsk variant på Tusen och en natt.

Träfigur med gula ögon och långa horn.
Djävulen är uppflugen i ett hörn.
Foto: Linnea Nybogård

Hon ser berättelserna som bevis på att vi moderna människor gillar samma berättelser som våra förfäder. De äldsta historierna går att hitta spår av tre tusen år tillbaka i tiden. Och det är när de har nedtecknats, de kan vara äldre än så.

– Det är svindlande att titta tillbaka på hur gamla de är, säger Meg Nömgård. Hon berättar dessa historier för besökarna, utan att avslöja i förväg hur gamla de är.

– Om vi roas och skrattar, då kanske vi inte är så olika, säger hon.

Du kan läsa mer på Sagobygdens hemsida på www.sagobygden.se.

Kultur och nöje

Margaux Dietz skriver barnbok – om sonen

Mångsysslaren Margaux Dietz barnboksdebuterar. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mångsysslaren Margaux Dietz debuterar som barnboksförfattare med boken "Arnold reser till Sydafrika".

Boksläppet sker i samarbete med välgörenhetsorganisationen Biblionef SA, som jobbar för att främja läsning i Sydafrika. Boken riktar sig till barn mellan noll och tre år och är inspirerad av sonen Arnolds resor till mormor Eveline Dietz, som bor i Sydafrika.

”Margaux har en enorm plattform och är en viktig förebild för kvinnor i alla åldrar. Att hon använder sitt inflytande till att stimulera läsning och högläsning både i Sverige och Sydafrika är något vi är verkligt stolta över”, säger Ebba Barrett Bandh, förläggare på Bookmark förlag i ett pressmeddelande.

Margaux Dietz deltar på årets digitala bokmässa på torsdagen, vilket ska sändas på Bokmässan Play. Hon har tidigare släppt sin biografi "Your best life".

Kultur och nöje

Lind: Kulturlivet lever trots det svåra läget

Hela samhällslivet är ansvarigt för att ge barn och ungdomar en stark läsförmåga, framhöll kulturminister Amanda Lind när hon invigde Bokmässan.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Glöm trängsel och möten bland montrarna i Göteborg. Bokmässan Play strömmar nu seminarier direkt och gratis.
– Det svåra läget till trots så lever vårt kulturliv, säger kulturminister Amanda Lind (MP), när hon inviger årets coronaanpassade digitala mässa.

"Jag saknar Göteborg, mässan är årets höjdpunkt" muttrar en förläggare vid entrén till Fotografiska i Stockholm på torsdagsmorgonen. Även Amanda Lind längtar efter trängseln men är samtidigt glad för det digitala alternativet, berättar hon.

Under sitt invigningstal uppmärksammar kulturministern ett av Bokmässans teman: "Läs, läs, läs".

– Privilegiet i att kunna läsa och skriva är något som måste förmedlas till alla barn och unga. Nya världar öppnas, man blir säker i sitt språk och det är en nyckel för att kunna utveckla ett aktivt medborgarskap i vår demokrati. Det handlar om makt och frihet, säger Amanda Lind.

Hon framhåller skolans och föräldrarnas roll för att inspirera sina barn men lyfter också fram bibliotekarierna.

– Ni gör hela skillnaden.

"Släpp mobilen"

Hon vänder sig även direkt till de unga läsarna med en uppmaning om att släppa mobilerna.

– Jag vet att frestelsen är stor, jag kan känna den själv från en stund till en annan. Men den där lilla startsträckan som finns till en roman, den betalar sig mångfalt.

Från Fotografiska strömmas cirka 75 av de 150 seminarier som arrangeras av Bokmässan själv. Tre studior står riggade och alla samtal görs utan publik. Några efterföljande middagar, mingel eller fester blir det inte heller – i alla fall inte i Bokmässans regi.

– Vi hanterar flödet av människor oerhört noggrant. Inga mingel, det är in och ut från alla seminarier, inget smink till författarna, de har blivit uppmuntrade att lösa sådant själva. Och framför allt har vi ingen publik, säger Frida Edman, mässans ansvariga.

En egen biograf

Programchefen Oskar Ekström talar om den positiva kraften i den snabba omställningen. Runt om i landet ska bibliotek och skolor visa mässans seminarier inför publik, berättar han. I Stockolm har några bokinfluerare abonnerat en egen biograf.

Frida Edman och Oskar Ekström ser Bokmässans Playtjänst som en framtidssatsning som ska fortsätta i någon form även när den fysiska mässan är tillbaka – i Göteborg. Årets arrangemang i Stockholm är en tillfällig logistisk lösning, enligt Oskar Ekström.

– Det är inte en fråga att flytta mässan till Stockholm, det kan jag vara rak och tydlig med, säger Frida Edman.

För Göteborg betyder årets inställda mässa ett ordentlig ekonomiskt avbräck. Ett vanligt år omsätter turistnäringen kring Bokmässan cirka 120 miljoner kronor uppger Göteborg & Co för SVT.

Erika Josefsson/TT

Miranda Sigander/TT

Kulturminister Amanda Lind (MP) är en av deltagarna i Bokmässans 381 olika programpunkter.
Kulturminister Amanda Lind (MP) är en av deltagarna i Bokmässans 381 olika programpunkter.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Flera seminarier ägnas också åt digital kultur. Bland annat talar Jason "Timbuktu" Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong. Den svenska litteraturen står i fokus och bland deltagarna finns bland andra Majgull Axelsson, Klas Östergren, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund.

Sammanlagt arrangeras 381 programpunkter med över 846 deltagare.

Några utländska författare medverkar genom redan inspelade samtal i en studio i New York: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Kultur och nöje

Lind: Kulturlivet lever trots det svåra läget

Hela samhällslivet är ansvarigt för att ge barn och ungdomar en stark läsförmåga, framhöll kulturminister Amanda Lind när hon invigde Bokmässan.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Glöm trängsel och möten bland montrarna i Göteborg. Bokmässan Play strömmar nu seminarier direkt och gratis.
– Det svåra läget till trots så lever vårt kulturliv, säger kulturminister Amanda Lind (MP), när hon inviger årets coronaanpassade digitala mässa.

"Jag saknar Göteborg, mässan är årets höjdpunkt" muttrar en förläggare vid entrén till Fotografiska i Stockholm på torsdagsmorgonen. Även Amanda Lind längtar efter trängseln men är samtidigt glad för det digitala alternativet, berättar hon.

Under sitt invigningstal uppmärksammar kulturministern ett av Bokmässans teman: "Läs, läs, läs".

– Privilegiet i att kunna läsa och skriva är något som måste förmedlas till alla barn och unga. Nya världar öppnas, man blir säker i sitt språk och det är en nyckel för att kunna utveckla ett aktivt medborgarskap i vår demokrati. Det handlar om makt och frihet, säger Amanda Lind.

Hon framhåller skolans och föräldrarnas roll för att inspirera sina barn men lyfter också fram bibliotekarierna.

– Ni gör hela skillnaden.

"Släpp mobilen"

Hon vänder sig även direkt till de unga läsarna med en uppmaning om att släppa mobilerna.

– Jag vet att frestelsen är stor, jag kan känna den själv från en stund till en annan. Men den där lilla startsträckan som finns till en roman, den betalar sig mångfalt.

Från Fotografiska strömmas cirka 75 av de 150 seminarier som arrangeras av Bokmässan själv. Tre studior står riggade och alla samtal görs utan publik. Några efterföljande middagar, mingel eller fester blir det inte heller – i alla fall inte i Bokmässans regi.

– Vi hanterar flödet av människor oerhört noggrant. Inga mingel, det är in och ut från alla seminarier, inget smink till författarna, de har blivit uppmuntrade att lösa sådant själva. Och framför allt har vi ingen publik, säger Frida Edman, mässans ansvariga.

En egen biograf

Programchefen Oskar Ekström talar om den positiva kraften i den snabba omställningen. Runt om i landet ska bibliotek och skolor visa mässans seminarier inför publik, berättar han. I Stockolm har några bokinfluerare abonnerat en egen biograf.

Frida Edman och Oskar Ekström ser Bokmässans Playtjänst som en framtidssatsning som ska fortsätta i någon form även när den fysiska mässan är tillbaka – i Göteborg. Årets arrangemang i Stockholm är en tillfällig logistisk lösning, enligt Oskar Ekström.

– Det är inte en fråga att flytta mässan till Stockholm, det kan jag vara rak och tydlig med, säger Frida Edman.

För Göteborg betyder årets inställda mässa ett ordentlig ekonomiskt avbräck. Ett vanligt år omsätter turistnäringen kring Bokmässan cirka 120 miljoner kronor uppger Göteborg & Co för SVT.

Erika Josefsson/TT

Miranda Sigander/TT

Kulturminister Amanda Lind (MP) är en av deltagarna i Bokmässans 381 olika programpunkter.
Kulturminister Amanda Lind (MP) är en av deltagarna i Bokmässans 381 olika programpunkter.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Flera seminarier ägnas också åt digital kultur. Bland annat talar Jason "Timbuktu" Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong. Den svenska litteraturen står i fokus och bland deltagarna finns bland andra Majgull Axelsson, Klas Östergren, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund.

Sammanlagt arrangeras 381 programpunkter med över 846 deltagare.

Några utländska författare medverkar genom redan inspelade samtal i en studio i New York: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Kultur och nöje

Tillkännagivandet av Nobelpriset coronasäkras

Det blir inte lika mycket folk på plats i Börshuset i år, när Nobelpriset i litteratur tillkännages. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenska Akademien skalar ner storleken på tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur, för att anpassa det till coronapandemin. Färre människor kommer att få vara på plats den 8 oktober klockan 13 i Börshuset i Stockholm, när årets litteraturpristagare avslöjas. Både antalet journalister och fotografer som får vistas i lokalen kommer att bli lägre än vanligt.

Tillkännagivandet kommer att strömmas på Nobelprisets webbplats.

Nyligen avslöjades det att det inte blir någon traditionell utdelning av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm i år. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in prisceremonin med alla på plats. Pristagarna deltar i stället från sina hemländer.

Kultur och nöje

Han blir redaktör på Expressens kultursida

Expressen har fått en ny kulturredaktör. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Litteraturvetaren och kritikern Victor Malm anställs som redaktör på Expressens kulturredaktion. Han har medverkat på kultursidan sedan 2013 och har det senaste året vikarierat som redaktör.

Malm kommer från Kristianstad och Knislinge och disputerade 2019 i litteraturvetenskap vid Lunds universitet med avhandlingen ”Är det detta som kallas postmodernism? En studie i Katarina Frostensons och Stig Larssons diktning”.

– Victor Malm är en av de främsta i den unga generationen litteraturkritiker och skribenter. Hans beläsenhet och orädda inställning är ovärderlig på en kultursida, säger kulturchef Karin Olsson i en kommentar i tidningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Kultur och nöje

Ryan Reynolds bud på fotbollsklubb överraskar

Skådespelaren Ryan Reynolds vill investera i fotbollsklubben Wrexham. Arkivbild.
Foto: Steve Luciano/Ap/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Ryan Reynolds ("Deadpool") har tillsammans med skådiskollegan och "It's always sunny in Philadelphia"-skaparen Rob McElhenney lagt ett överraskande bud på den walesiska fotbollsklubben Wrexham, skriver Deadline.

Klubben spelar i den engelska ligans femte division och skriver på sin hemsida att den ska ta ställning till budet och den "vision för laget" som de två intressenterna ska lägga fram, detta efter en omröstning där medlemmarna med en överväldigande majoritet röstat för att diskussionen skulle fortsätta.

Köpesumman uppges vara av "nominellt värde" men innehåller också en direktinvestering på motsvarande 25 miljoner kronor.

Kultur och nöje

Ett "fuckin' failure" med rätt att leva

Under den digitala varianten av årets bokmässa medverkar Tone Schunnesson bland annat i seminariet 'Generationsromaner på gränsen'.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bibbs, misslyckad influerare, har blivit känd för sin taktlöshet. Nu har hon sålt ut allt – utom möjligen röven.
I sin nya roman porträtterar Tone Schunnesson en människa som låtit marknaden ta kommandot även över sitt innersta.
PREMIUM

Det är svårt att tycka om Bibbs. När pojkvännen Baby kastar ut henne, står hon bokstavligen på gatan, utan lägenhet och skyddsnät men fortfarande med en ansenlig skara följare på Instagram. För att behålla deras intresse och engagemang – Bibbs absolut enda men också tynande kapital – skriver hon ett inlägg där hon förklarar att det är hon som har lämnat Baby och att han har våldtagit henne. Hon ljuger utan betänkligheter.

Är inte den här romanen en studie i uselhet? Tone Schunnesson skrattar men protesterar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ungdomsklassiker om våldtäkt blir ljudbok

Christina Wahldéns debut 'Kort kjol' kommer som ljudbok. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Romanen "Kort kjol", Christina Wahldéns debut från 1998, kommer ut som ljudbok och dessutom i lättläst version.

Boken har sålts i drygt 50 000 exemplar och lånas fortfarande ut nära 10 000 gånger per år och sägs vara den första ungdomsboken som helt fokuserar på sexuellt våld.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL