Annons

Tiomila ställs in i igen

Orienteringsklassikern Tiomila ställdes i våras som bekant in på grund av coronapandemin. Tävlingen flyttades fram till slutet av september. Men nu blåses även de planerna av.
Orientering • Publicerad 22 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Hopp fanns att Tiomila skulle gå i höst på Idre Fjäll. Men precis som i våras blir det inställt.
Hopp fanns att Tiomila skulle gå i höst på Idre Fjäll. Men precis som i våras blir det inställt.Foto: Foto: Mikael Karlsson

Coronasmittan har gjort att i stort sett alla stora OL-tävlingar den här säsongen blivit inställda. Hoppet fanns att restriktionerna skulle lättas före hösten. Något som även skulle gjort det möjligt att arrangera Tiomila på Idre Fjäll den 26-27 september dit den flyttades från Upplands Bro.

Nu har Tiomilaföreningen, Svenska Orienteringsförbundet och arrangören Idrefjällens OK tillsammans fattat ett enigt beslut att lägga ner projektet då det ännu inte är läge att arrangera tävlingar av denna storlek.

Annons

- Ända sedan maj har det jobbats hårt för att få till ett Tiomila i Idre Fjäll, för att vara redo om pandemin skulle tillåta. Tyvärr gör den inte det och vi tvingas därför fatta ett riktigt tungt beslut: att inte gå vidare och därmed ställa in Tiomila i Idre Fjäll, säger tävlingsledaren Per Forsberg, som fortsätter:

- Som arrangör av Tiomila 2020 i Idre Fjäll hade vi redan från början ambitionen och utgångspunkten att erbjuda ett högkvalitativt arrangemang i de svenska fjällen. När inbjudan publicerades i maj var bedömningen att det skulle finnas möjligheter att genomföra ett fullvärdigt Tiomila senare under hösten.

Sedan 1945, då tävlingen såg dagens ljus, har Tiomila bara ställts in en gång. Året var 1962 och då var anledningen en gulsotsepidemi. Inte heller 1993 kunde tävlingen genomföras, men då lyckades man flytta arrangemanget till hösten.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons