Inrikes

Vårddebattörer: Samordning hjälp i pandemikris

Samordad hälsodata är viktigt för svensk sjukvård enligt debattörerna. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Nationellt samordnad hälso- och vårddata skulle ge Sverige bättre möjligheter att hantera pandemier och andra hälsohot, skriver flera debattörer i Svenska Dagbladet.

Debattörerna, som alla har höga befattningar inom forsknings- och vårdsektorn, anser att coronakrisen aktualiserar betydelsen av att samordna data, och att datan hade haft en avgörande roll om den samordnats innan krisen då den hade kunnat bidra till identifiering av samband och utveckling av behandlingar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Smittan ökar – närmar sig kritisk punkt

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd Socialstyrelsen, Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på MSB vid tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Covidläget i Sverige har försämrats. Förra veckan ökade antalet nya fall med 70 procent jämfört med veckan innan – en av de största ökningarna man har sett.

– Delar av den beror på ökad testning, men vi har också en ökande smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt.

Den dominerande ökningen ligger i åldrarna 20–60 år, men den finns överallt. Man ser även en liten, men påtaglig ökning av antalet nyinlagda på iva.

Tegnell får frågan om det på grund av smittläget åter kan vara aktuellt att införa en nationell reseavrådan. Men där är vi inte än, enligt statsepidemiologen.

– Än så länge så är skillnaderna inte så stora utan väldigt många regioner har en ökning. Vi tycker också att det ligger ganska mycket i rådet om att undvika nya kontakter, för resande innebär ju nästan alltid nya kontakter, säger Anders Tegnell.

Fler på iva

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, berättar att belastningen på vården har ökat något – men att läget fortsatt är under kontroll.

Under den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på iva-avdelningar ökat till 55 personer.

– Det betyder att 15 procent av patienterna på iva vårdas för covid-19, säger Irene Nilsson Carlsson.

Tillgängligheten till iva-platser nationellt sett är dock fortfarande mycket god, säger hon. Men majoriteten av regionerna väntar sig en försämring av läget både på lång och kort sikt.

Anders Tegnell säger att utvecklingen av inlagda på iva inte är särskilt snabb.

– Egentligen inte eftersom vi började på relativt låga nivåer. Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva jämfört med hur det var i våras, säger Anders Tegnell, och påminner återigen om vikten av att följa råden för att inte hamna i samma situation som i våras.

Oklart scenario

I somras presenterade Folkhälsomyndigheten tre möjliga scenarier för hur smittspridningen i Sverige kunde komma att se ut nu under hösten och fram till nästa höst. Tegnell säger att det än så länge är för tidigt att säga vilket av scenarierna som vi nu befinner oss i.

– Scenarierna var inga prognoser, utan framför allt ett planeringsunderlag till regionerna. Så jag tror att vi får avvakta, det är svårt att uttala sig i dag om vilket scenario vi har.

FAKTA

Fakta: Antal döda med covid-19

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade statistik. I stället räknas siffran ned med 15 dödsfall.

Därmed har totalt 5 918 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 115 785 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden på grund av ökad smittspridning skärps i Skåne. Alla manas att undvika kollektivtrafik, butiker och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra.
Samtidigt kommer även besked om att antalet iva-patienter i Skåne ökar.

De skärpta allmänna råden, som beslutats av Folkhälsomyndigheten, innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Avstå match och möte

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra människor. Personer i länet uppmanas avstå från att dela i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att man håller fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tuffare tryck i vården

Det kommer även besked om att det under det senaste dygnet har skett en nästintill fördubbling av antalet patienter i Skåne som får intensivvård för covid-19. I nuläget vårdas nio patienter på en intensivvårdsavdelning – under måndagen rörde det sig om fem personer.

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet, uppger Region Skåne i ett pressmeddelande.

290 avlidna

Situationen har gjort att regionen kallat till en presskonferens i Malmö under eftermiddagen. Då kommer bland annat regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkaren Eva Melander och landshövdingen Anneli Hulthén att närvara.

Totalt har 290 personer med konstaterad covid-19 avlidit i Skåne.

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då i mitten av september såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

"Påtaglig smittspridning"

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer är de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Amfibiebuss i sjönöd i Stockholm

Amfibiebussen Oceanbus fick ett motorhaveri utanför Kastellholmen och passagerarna evakuerades med gummibåtar.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

En så kallad amfibiebuss, en buss som kan gå både på land och i vatten, råkade i sjönöd i centrala Stockholm på tisdagseftermiddagen.

– Det är ett motorfel, båten ligger för ankar utanför Kastellholmen, säger Paul Ekvall på Oceanbus till TT.

Ett 30-tal passagerare som befann sig ombord fick åka med företagets gummibåt in till land.

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Region Skåne skärper coronaråden på grund av ökad smittspridning. Alla i Skåne manas att undvika kollektivtrafik, butiker och fritidsaktiviteter ute bland andra.
Samtidigt kommer nu besked om att antalet iva-patienter i Skåne ökar.

De skärpta allmänna råden innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra människor. Personer i länet uppmanas avstå från att dela i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Tuffare tryck i vården

Det kommer även besked om att det under det senaste dygnet har skett en nästintill fördubbling av antalet patienter i Skåne som får intensivvård för covid-19. I nuläget vårdas nio patienter på en intensivvårdsavdelning – under måndagen rörde det sig om fem personer.

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet, uppger Region Skåne i ett pressmeddelande.

290 avlidna

Situationen har gjort att regionen kallat till en presskonferens i Malmö under eftermiddagen. Då kommer bland annat regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkaren Eva Melander och landshövdingen Anneli Hulthén att närvara.

Totalt har 290 personer med konstaterad covid-19 avlidit i Skåne.

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då i mitten av september såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

"Påtaglig smittspridning"

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer är de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Åklagaren om artskyddsdomen: "Jag är nöjd”

En man döms till fängelse i det största artskyddsbrottmålen i sitt slag i Sverige. Arkivbild.
Foto: Bild från polisens förundersökning.
Inrikes
Inrikes En man i 50-årsåldern döms till ett år och fyra månaders fängelse för grovt artskyddsbrott och smuggling. Domen kommer i det största artskyddsbrottsmålet i Sverige.
– Jag är nöjd med domen, säger Christer Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till TT.

På nätet bjöd mannen ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han var sedan barndomen intresserad av den amerikanska urbefolkningen. Men många av djurdelarna kom från skyddade djurarter.

Miljöåklagare Christer Jarlås som drivit målet har tidigare sagt att omfattningen av försäljningen gör det till det största målet i sitt slag i Sverige hittills.

Imponerad av domen

– Jag är imponerad av domen, den är mycket välskriven. Jag tror inte man kan skriva bättre om det här. Man dömer i enlighet med mitt yrkande men drar av några månader för att det tog lång tid, säger han.

Målet inleddes redan 2016.

– Jag kommer inte att överklaga självständigt, konstaterar Christer Jarlås.

Mannens försvarare advokat Marie Abrahamsson är av en annan åsikt i sin analys.

– Vi håller inte med domstolen. Vi tycker de målar i lite svepande penseldrag. Jag hade velat ha en bedömning av varje enskilt föremål, säger hon till TT.

Äkta djurdelar

Tingsrätten har kommit fram till att åklagaren har styrkt att den åtalade mannen lagt ut över 200 annonser, att han sålt de föremål åklagaren påstått och att föremålen som varit aktuella är äkta djurdelar från djur skyddade i den så kallade CITES-konventionen.

Ett av skälen till att varje gärning bedömts som grov är att den utgjort ”ett led i en brottslighet som utförts systematiskt”, skriver rätten i sin dom.

Mannen döms också för smuggling av en kungsörn som han köpt från en konservator i Norge och tagit in i Sverige utan rätt dokumentation.

Förnekar brott

Mannen beskriver sig själv som djurvän. Han förklarar att han är emot jakt, och är för djuren och för naturen. Han har hela tiden förnekat brott. Han har under rättegången hävdat att många av föremålen inte är äkta, och att han ärvt dem från sin mor och från en nära vän. Och att han handlat i god tro.

– Vi funderar naturligtvis på om vi ska överklaga. Men vi har inte bestämt det än. Vi får se var det landar, säger Marie Abrahamsson.

Jonas Dagson/TT

FAKTA

Fakta: Artskyddsbrott

Artskyddsbrott regleras i miljöbalken men skiljer sig från de mer typiska miljöbrotten. Exempel på artskyddsbrott är illegal handel med hotade arter.

Den mest kända internationella överenskommelsen som handlar om handel med vissa utrotningshotade vilda djur och växter är Washingtonkonventionen. I dagligt tal benämns den ofta som Cites-konventionen efter sitt engelska namn: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, och därför talar man ibland om Cites-brott. Konventionen är implementerad i EU genom Cites-förordningen.

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-förordningen.

Handel, transport, förevisning och preparering av hotade djur, ägg, bon och växter kan innebära artskyddsbrott om det inte sker i enlighet med svenska och internationella regler.

Källa: Polisen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

TT-FLASH: Skärpta covidråd i Skåne

Inrikes
Inrikes Region Skåne skärper coronaråden på grund av ökad smittspridning. Alla i Skåne manas att undvika kollektivtrafik och butiker.

Inrikes

Liseberg tänder julgran efter folkstorm

Den 116 meter höga ljusgranen på Liseberg kommer att tändas även i år. Arkivbild.
Foto: Stefan Karlberg/Liseberg
Inrikes
Inrikes

Liseberg kommer att sprida julstämning över Göteborg även i år. Nöjesparken har ändrat sig och kommer att tända sin 116 meter höga ljusgran i mitten av november ‒ trots att man gav motsatt besked för några dagar sedan.

"Jag hade inte förstått hur mycket vår gran betyder för göteborgarna", säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

Granen består av ljusslingor runt det högt belägna Lisebergstornet och kan ses från en stor del av Göteborg. Den har tänts varje år sedan 2000.

Men i år har parken varit stängd på grund av regler för att hindra spridning av covid-19. Även julsäsongen är inställd. Då beslöt man att spara in de cirka 400 000 kronor det kostar att ha granen tänd.

Beskedet möttes dock av många lokala reaktioner, och en insamling föreslogs. Då ändrade sig Liseberg.

"Om vi kan vara ett ljus i mörkret under slutet av ett mycket svårt år måste vi prioritera på ett annat sätt", säger Andreas Andersen.

Inrikes

Regeringen beslutar: kinesisk spion ska utvisas

Mannen dömdes 2018 till ett år och tio månaders fängelse för att ha spionerat på tibetaner i Sverige. Arkivbild.
Foto: Noella Johansson/TT
Inrikes
Inrikes Den 52-årige man som 2018 dömdes och fängslades för att ha spionerat åt Kina i Sverige ska utvisas. Detta efter ett beslut från regeringen.

Mannen dömdes 2018 till ett år och tio månaders fängelse för så kallat flyktingspionage för den kinesiska statens räkning. Han hade då spionerat på tibetaner bosatta i Sverige och sålt vidare uppgifterna till Kina.

Mannen kommer nu att utvisas, efter att regeringen som sista instans fattat sitt beslut i frågan. Det rapporterar Göteborgs-Posten .

Mannen släpptes ur fängelset i maj i år. Sedan dess har han suttit häktad, efter att han blivit omhändertagen av Säkerhetspolisen. Säpo krävde då att mannen ska utvisas, då man anser honom vara ett hot mot rikets säkerhet.

Både Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen har delat Säpos uppfattning om utvisning.

Mannen har förnekat anklagelserna om att han utgör ett hot mot rikets säkerhet, vilket har tagit fallet hela vägen till regeringen, som alltså nu har valt att avslå mannens överklagande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL