Lagfarter Nsk

Ägarbyte för lantbruksfastighet i Vittsjö

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på Hästhult 5296 i Vittsjö har fått en ny ägare. Jan Håkan Mikael Wesséus, 59, har fått fastigheten som gåva av Gertrud Ingeborg Wesséus. Överföringen blev klar i juni 2020. Huset har en boyta på 72 kvadratmeter.

Till fastigheten hör också 5 hektar betesmark och en ekonomibyggnad på 78 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mord i Trelleborg

Vid 23-tiden på torsdagskvällen larmades polisen om ett mord, alternativt dråp, i Trelleborg. Arkivbild.
Vid 23-tiden på torsdagskvällen larmades polisen om ett mord, alternativt dråp, i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sent på torsdagskvällen larmades polisen om ett mord, alternativt dråp, i Trelleborg. En person ska ha anhållits, skriver Sydsvenskan.

Polisen är mycket förtegen.

– I nuläget kan vi inte säga så mycket mer, säger Pär Hallen Kvalvik, vakthavande befäl hos polisen, till tidningen.

Ekonomi

Norska anstormningen uteblev: "Skamligt"

Ekonomi
Ekonomi Gränshandeln hade rustat för anstormning från Norge innan de nya och mycket skärpta reglerna börjar gälla i helgen. Men den uteblev.
– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska besökaren Linda Johansen till TT i värmländska Töcksfors.

Efter en lång vår av ekonomiska tapp på upp till 95 procent kunde delar av gränshandeln med Norge andas ut den 25 juli. Norrmännen flockades åter till bland annat Värmland, som inte längre var en rödlistad region.

Nu är andningspausen över.

Statsminister Erna Solberg (H) och hälsominister Bent Høie (H) meddelade på onsdagen att krav på karantän införs natten till lördag för norrmän som besökt Värmland och flera andra regioner i Sverige. De avrådde även norrmän att åka dit redan före helgen.

"Smittan inte här"

– Jag hade föredragit om det hade varit öppet. Smittan är ju inte här, den är ju snarare i Norge nu, säger Ingunn Ljosåk, från Østfold i Norge.

Hon har handlat på Systembolaget i Årjäng tillsammans med sin kusin. När rödlistningen lyftes senast var det hundratals meter lång kö ut på gatan. På torsdagen är det emellanåt nästan helt folktomt, trots att butiken hade fyllt upp med extra personal.

Tvärsöver gatan finns blomsterhandlaren Morgan Skytt, som också känner viss förvåning.

– De flesta trodde nog att det skulle bli mer folk, för jag har hört att de har kallat in extrapersonal både här och i Töcksfors, säger han.

Möjlig permittering igen

Blomsterhandeln är en av få detaljhandlar som inte förlitar sig på norska kunder, vilket han är tacksam över nu.

Det är en skillnad mot ett kafé högre upp på gatan. De norska kunderna tar sig gärna en fika i samband med turen till Systembolaget.

– Vi har varit permitterade, men nu jobbar alla igen. Vi får se hur det blir nu, säger Catrin Orefjord på kaféet.

– Vi saknar norrmännen. Det är roligt när de kommer. Det blir mer liv, flikar kollegan Mikaela Andersson in.

Standardturen för de norska gränshandelskunderna går ofta därefter till Töcksfors shoppingcentrum, drygt två mil från Årjäng. Även här märks det att butiksansvariga räknat med fler kunder. Mycket personal syns till på stundtals tomma golv.

Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp väst, som driver Maximat-butikerna. Han befann sig under dagen i ett annat gränshandelsnav – Charlottenberg – där samma trend syntes.

– Vi trodde att det kanske skulle bli lite av en hamstringeffekt, men kanske har norrmännen lyssnat på det som sades på presskonferensen. Kanske kommer det fler under fredagen, säger han.

På Maximat återupptas korttidspermitteringarna på måndag.

Köpt in för mycket

Redan när rödlistningen av Värmland togs bort varnade Norge för att den kunde återinföras, vilket har varit på gång under veckan.

– Vi sitter här med för mycket färskvaror, men vi var ändå förutseende. Läget är sämre försäljningsmässigt än svinnmässigt, säger Torbjörn Swartz.

En familj som passade på att åka till Töcksfors innan helgen är familjen Johansen från Drammen, som har handlat mat och väsentligheter inför skolstarten. De upplever att norrmän som åker över gränsen skambeläggs.

– Vi har familj i Sverige och läste att det inte var så mycket smitta här. Vi håller avstånd och följer rekommendationerna. Vi förstår inte riktigt hur man tror att det ska hjälpa oss att stänga gränsen, säger Linda Johansen.

"Hårda ord"

Denna skam märker riksdagspolitikern Kjell-Arne Ottosson (KD), samt Jonas Ås (KD), kommunpolitiker i Årjäng, också av. De bor båda ett stenkast från gränsen.

– Det är tydligt både i sociala medier och i norska medier, det är mycket hårda ord, framför allt i kommentarsfälten, säger Ottosson.

Jonas Ås tillägger:

– Vi driver företag över gränsen. Vår norska personal tog avstånd från vår svenska personal, värdegrunden försvann.

Båda tycker att fokus inte bara ska ligga på att gränshandeln drabbas, utan även den sociala biten. Och att länderna måste sluta leta syndabockar.

– Alla har ett ansvar på båda sidor. De norrmän som kommer hit till våra köpcenter träffar till 99 procent andra norrmän. Sedan skyller de på oss värmlänningar, att vi smittar – jag köper det inte, säger Ottosson.

Annelie Scholz/TT

FAKTA

Fakta: Norsk-svenska gränsbesked

Den 16 mars stängde Norge gränsen mot Sverige på grund av coronapandemin.

Den 15 juli fick de första svenskarna – från regionerna Skåne, Blekinge och Kronoberg – komma in i landet utan krav på karantän, tack vare det gynnsamma smittoläget.

Den 25 juli öppnades det för ytterligare fyra regioner – Värmland, Östergötland, Örebro och Kalmar.

Sedan dess har karantänskravet slopats och återinförts flera gånger för olika svenska regioner. Den norska folkhälsomyndigheten FHI bevakar löpande smittspridningen i Sverige och ger rekommendationer till sin regering baserat på rådande läge.

18 av Sveriges regioner är nu rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i Norge utan karantänsplikt.

Sport

Vinslöv ska inte vara en blyg nykomling

Alice Lindh, Wilma Lindström och Emilia Olsson är centrallinjen i Vinslövs unga lag som är nykomlingar i division tre.
Foto: Robert Rolf
Sport
FOTBOLL Vinslövs IF:s nystartade damlag vann division fyra i överlägsen stil i fjol. Nu är de nykomlingar i trean, men målsättningen är högt satt.
– Vi siktar på övre halvan, säger lagets tränare Tommy Berglund.

Det är ingen blyg nykomling som ger sig in i seriespelet på onsdag kväll mot Östanå Bruk. Vinslövs tränare Tommy Berglund darrar inte på rösten när han säger att laget siktar på att hamna på övre halvan av tabellen.

– Det är en tuff målsättning, men vi har mycket självförtroende i laget efter fjolåret. En bra dag kan vi slå vilket lag som helst, säger Berglund.

30 spelare i truppen

Att laget har självförtroende är lätt att förstå efter 16 raka segrar och 124–15 i målskillnad i fjol. Och nu när de går upp en division är det i praktiken med exakt samma trupp som tog dem dit.

– Det enda nyförvärvet är Elvira Andersson från Vittsjö DFK annars är det samma trupp, och det var prio nummer ett för oss. Att behålla spelarna och inte kontakta någon annan, säger Tommy Berglund som har hela 30 spelare att tillgå.

Alice Lindh, Wilma Lindström och Emilia Olsson.
Foto: Robert Rolf

Han menar att just bredden i truppen är en av lagets styrkor.

– Vi är bra i varje lagdel och står inte och faller med några vissa spelare utan har ersättare på alla positioner.

Har du märkt någon skillnad på laget i år jämfört med i fjol?

– Det finns en annan mognad i truppen i år tycker jag. Medelåldern är ju bara 18 år så det finns stor utveckling i det här laget, och vi har kunnat träna på bra under hela våren. Sen är nummer ett för oss att ha roligt och nummer två att utvecklas. De här tjejerna har verkligen tiden framför sig.

Många bra lag i serien

Även om Vinslöv siktar på övre halvan så menar Tommy Berglund att de går in i serien helt utan press.

– Här finns en rad bra lag. Broby har många nya bra spelare, Önnestad är alltid i toppen och har ett rutinerat lag, Östanå är starka och Hardeberga också.

Men Berglund är egentligen inte orolig för att hans lag inte ska kunna matcha dessa. Träningsmatcherna har varit mot tufft motstånd, bland annat division två-lagen IFK Osby och Röke.

– Vi har haft många bra perioder, men också lite sämre perioder där vi blivit straffade. Men det har gett oss mycket som vi kommer att ha nytta av.

Vinslövs tränare Tommy Berglund är optimist inför onsdagens seriepremiär.
Foto: Robert Rolf

Hässleholm

Ett år sedan magasinsbranden

Det gamla godsmagasinet gick inte att rädda vid den stora branden för exakt ett år sedan.
Foto: Sharon Wong
Hässleholm
Hässleholm Idag är det exakt ett år sedan den omfattande branden i godsmagasinet i Hässleholm lamslog tågtrafiken i hela södra Sverige. En händelse som orsakade skador och samhällskostnader för miljontals kronor.
PREMIUM

Klockan var strax efter 17.30 onsdagen den 14 augusti 2019 och många hässleholmare var på väg hem från sina jobb.

Plötsligt syntes tjock svart rök stiga upp mot himlen alldeles intill järnvägen. Det visade sig snart att det var det gamla godsmagasinet som höll på att slukas av elden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Inga sommargäster med hemtjänst

Varken i Östra Göinge eller Osby har några sommargäster varit i behov av hemtjänst.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Östra Göinge
Osby
Östra Göinge/Osby I våras tog Patric Åberg (M) beslut om att neka hemtjänst för sommargäster i Östra Göinge kommun. Men under sommaren har kommunen inte behövt ta ställning i frågan då inga ansökningar har kommit in.

Det var i april som kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) tog ett ordförandebeslut om att neka hemtjänst till sommargäster i kommunen.

Men Östra Göinge kommun var inte ensam om detta. Efter att flera kommuner i Skåne och runt om i landet tagit liknande beslut i spåren av coronapandemin gick regeringen i juni ut och sa att kommunerna inte hade rätt att neka denna tjänst, eftersom det skulle krävas en lagändring.

Enligt Monica Dahl, verksamhetsområdeschef för hälsa och omsorg i Östra Göinge kommun, får kommunen varje år in drygt sju ansökningar om personer som tillfälligt vistas i kommunen och är i behov av hemtjänst.

I år har det kommit in färre ansökningar och efter ordförandebeslutet har det enbart kommit in två förfrågningar om tillfällig hemtjänst till kommunen.

Monica Dahl förklarar att beslutet om tillfällig hemtjänst tas av kommunen där personen är folkbokförd. I dessa två fall finns det inga beslut att förhålla sig till, utan det har varit förfrågningar om Östra Göinge kommun haft möjlighet att ta emot dessa brukare, vilket de sagt nej till med hänvisning till ordförandebeslutet.

– Folkbokföringskommunen måste ta sitt ansvar här och göra rätt genom att göra en ansökan, säger Monica Dahl. Det är ju inte alltid som folkbokföringskommunen har gjort det utan istället har de kontaktat oss direkt.

Att ansökningarna överlag har minskat tror Monica Dahl beror på att äldre personer som befinner sig i en riskgrupp tagit till sig av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– De allra flesta verkar ha varit hemma i sommar, oavsett om man är i riskgrupp eller inte, säger Monica Dahl.

I Osby kommun togs inget beslut om att säga nej till tillfällig hemtjänst men även här har kommunen inte tagit emot några sommargäster.

– Vi har inte tagit emot några i sommar. I vanliga fall brukar vi ha två eller tre stycken, säger Mensur Numanspahic, områdeschef för socialt stöd, arbete och integration i Osby kommun.

Enligt Mensur Numanspahic har kommunen i vanliga fall så få sommargäster med hemtjänst att det inte hade gjort något skillnad om besökarna hade kommit som vanligt.

– Vi har ju ingen anstormning så det hade inte påverkat oss, säger Mensur Numanspahic.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Hässleholm

Ensam om Afrika-influerad butik

Ermias Reson driver Armias Afrobutik i Hässleholm.
Foto: Elin Nilsson
Hässleholm
Hässleholm En del av Afrika har landat i Armias Afrobutik i Hässleholm. Kryddor, kläder och hårprodukter fyller väggarna i lokalen, som ägaren hoppas kunna utöka i framtiden.

Ermias Resom driver sedan tre år tillbaka Armias Afrobutik i Hässleholm.

– Det finns många afrikaner i Skåne men ingen afrikansk butik så därför startade jag denna. Det kommer kunder hit från hela Skåne, berättar Ermias Resom.

Kryddor är en av de mest populära varorna i butiken och Ermias Resom berättar att verksamheten går bra. Men under coronapandemin märker även afrobutiken av att färre kunder kommer in på besök.

– Det är jättedåligt. Vissa beställer hem istället för att komma hit, förklarar Ermias Resom.

Afrikanska kryddor är det som butiken säljer som allra mest av.
Foto: Elin Nilsson

Utöver kryddor säljer butiken även traditionella afrikanska kläder och hårvård, allt med en afrikansk inriktning.

I framtiden drömmer Ermias Resom om att kunna expandera butiken och flytta till en större lokal.

– Kanske också öppna butik i någon annan stad, berättar han.

Lokal debatt Nsk

Får Småland Knislinge

Lokal debatt Nsk
Lokal debatt Nsk

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det är få debattprogram i STV som Viggo Cavling inte medverkat i. Närmare presentation således överflödig. I sommar har han besökt Listerlandet och tjusats av den blekingska halvön och dess helö Hanö. ”Glöm uttjatade Österlen – nu är det Listerlandet som gäller” löd rubriken på hans artikel om resan i tidningen Res. Här finns det mesta som Skåne har plus mycket billigare hus, konstaterade han.

Ja, så antebedarrad (Dialektord på Lister för ”upphetsad”) blev Cavling att han föreslog att Listerlandet skulle överföras till Skåne. Som någon sorts kompensation kunde ju Skåne låta Knislinge flytta till Småland .

För en f.d. Listerbo som bott mer än halva livet i Skåne är det känsligt att klyva käft om Listerlandet ska stanna kvar i Blekinge eller bli skånskt. Visserligen är vi alla smålänningar inför Vår Herre men att Knislinge skulle brytas ut ur Östra Göinge kommun och som en särskild enklav låta sig styras från Älmhult kan avfärdas. Låt oss istället se vad historieboken har att meddela om gamla Lister. Då finner vi att de ursprungliga delarna av Listers härad räknades under medeltiden stundom till Skåne, stundom som ett eget område skiljt från både Skåne och Blekinge. Jämshögs socken och det som sedan blev Kyrkhults socken tillhörde fram till år 1639 Villand i Skåne. Häradet har sedan 1683 tillhört Blekinge. Dock är folkmålet fortfarande skånskt även om den listerländska dialekt-varianten med rullande -r är ett främmande fågelkvitter både i Blekinge och Skåne

Men nu blir det intressant:

För något år sedan presenterade statens utredare förslag till nya kommunindelningar. Vad sades då om listerlänningarna i Sölvesborg och Olofström? Jo, att de skulle få Karlshamn som kommunal huvudort – Karlshamn! Som infödd son av Lister reser sig mitt glesa hår. Ska mina gamla hemtrakter administreras från Karlshamn? Se vad som hände med glänsande industriorter som Svängsta och Mörrum sedan de omslutits av Karlshamn efter den stora kommun-massakern under andra halvan av 1900-talet. Ortsnamnet Svängsta flög en gång över jorden för haspelrullarnas och skrivmaskinernas skull. Men vem hör talas om Svängsta i dag för något annat än att Sven Melander flyttat dit? Både Mörrum och Svängsta är i dag anonyma utposter i den blekingska skogsbygden.

Nej, återupprätta Lister som en självständig enhet, gärna med tillskott av Bromölla eftersom Näsum en gång var listerländskt. Olofström och Bromölla har samma långa gedigna historia som industriorter. Den tredje länken i kedjan, Sölvesborg, skulle stärka sin lika gamla tradition som stapelort med handel, hamn och sjöfart. Vi får då en kommun som speglar hela Sveriges natur minus fjälltrakterna. Med norrländsk granskog i norr, vindlande och forsande vattendrag från norr till söder, med Ivösjöns måleriska stränder, med vida skånska slätter vid Ryssbergets fötter och med österlenska fiskelägen i söder. Till och med slott (Sölvesborg) ingår i paketet och dessutom ett allsvenskt fotbollslag (Mjällby AIF).

Men vad ska då Skåne få om Bromölla förloras? Varför inte halländska Mellbystrand och Skummeslöv? Där finns det redan tillräckligt många sommar-skåningar.

Inrikes

Explosion vid resebutik i Malmö

Polisens bombtekniker undersöker entrén till en butikslokal på Claesgatan i Malmö efter en detonation tidigt på fredagsmorgonen.
Polisens bombtekniker undersöker entrén till en butikslokal på Claesgatan i Malmö efter en detonation tidigt på fredagsmorgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En explosion har inträffat i närheten Möllevångstorget i Malmö. Smällen hördes över ett stort område i Malmö strax efter klockan 03 och flera personer från olika delar av staden larmade, enligt polisen.

– Det är skador på fastigheten och skador på bilar som är parkerade utanför, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

TT:s fotograf på plats berättar att det är trappan till entrén till en resebutik som har sprängts sönder

Platsen har spärrats av och undersöks av polisens bombtekniker.

Ingen person har påträffats skadad.

NÄSTA ARTIKEL