Lagfarter Nsk

Nya ägare till gård i Osby

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Rebecka och Björn Olof Fredrik Tillman, 44 och 41 år, har tagit över fastigheten på Slähult 2265 i Osby från Björn Kjell Ingvar Tillman och Inger Ann-Kristin Tillman. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i juni 2020. Gården innehåller ett hus med en boyta på 55 kvadratmeter, 2 hektar betesmarker och 9 hektar skogsmark. Dessutom står en ekonomibyggnad på 157 kvadratmeter på fastigheten.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Här finns lagret när nästa pandemi kommer

MSB ansvarar för EU:s beredskapslager. Arkivbild.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Inrikes
Inrikes När pandemin slog till saknade sjukvården nödvändig utrustning. Sköterskor jobbade i gasmasker och hemmaklistrade visir. Samtidigt dog patienter i väntan på en respirator.
Sedan dess har ett lager inför framtida pandemier kommit på plats.

EU rustar för att vara bättre förberedd vid nästa pandemi med flera lager, varav ett i Kristinehamn i Värmland.

"Många har jobbat hårt sedan september förra året när uppdraget kom och nu är vi glada att kunna säga att lagret är redo att användas, säger Robert Wallén, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), enligt ett pressmeddelande.

Myndigheterna samverkar

MSB fick i september uppdraget att ansvara för samordningen av EU:s lagerhållning. Materiel ska placeras på nio lager runt om i Europa, förutom i Sverige även i Tyskland, Rumänien, Grekland, Belgien, Danmark, Ungern, Slovenien och Nederländerna.

I Sverige samverkar tre myndigheter för att upprätta lagret, som finansieras av EU. Socialstyrelsen sköter regelverk och rekommenderar volymer. MSB lagerhåller och distribuerar materielen samt ansvarar för dialogen med EU. Försvarets materielverk (FMV) kravställer materielen, skriver tekniska specifikationer och ansvarar för kvalitetssäkring och leveranskontroll.

"Vi har ett otroligt bra samarbete mellan myndigheterna och med leverantören. Det har gjort att vi fått ett väldigt bra flyt i arbetet med att få det här lagret på plats", säger Jens Benshof, chefsingenjör sjukvårdsmateriel vid FMV i ett pressmeddelande.

Fler ramavtal väntar

I början av juni kom en första leverans av ventilatorer till det svenska lagret.

"Vi har upphandlat den här sjukvårdsmaterielen på befintliga ramavtal, det gjorde att vi kunde få fram materielen så pass snabbt".

Efter sommaren ska lagret vara fyllt med allt materiel. Förutom ventilatorer ska där bland annat finnas olika typer av skyddsmasker, skyddsrockar och visir.

"Ett nytt ramavtal för ytterligare utrustning till rescEU-lagret ska också upphandlas", säger Jan Benshof.

FAKTA

Fakta: RescEU

RescEU är ett initiativ inom EU som syftar till att bygga upp EU-gemensam beredskap för olika typer av händelser. Exempelvis finns resurser för skogsbrand och kemikalieutsläpp. Sverige bidrar sedan tidigare med helikoptrar och skopande flygplan till rescEU.

I sjukvårdslagren som nu byggs upp ska personlig skyddsutrustning, medicintekniska produkter och eventuellt även vaccin och läkemedel lagerhållas.

Det är EU som beslutar om när lagren kan användas och vart distributionen ska ske. Därmed behöver även Sverige göra en förfrågan till EU om vi skulle behöva låna utrustning ur lagret, precis som alla andra länder.

Källa: Försvarets materielverk

Utrikes

Huskollaps i Florida – över 50 saknas

Ett bostadshus kollapsade i Miami under torsdagsmorgonen. Över 50 människor saknas efter raset. En person har bekräftats död.
Foto: David Santiago/AP/TT
Utrikes
Utrikes Räddningstjänsten kämpar mot klockan för att hitta överlevande i rasmassorna sedan en tolvvåningsbyggnad kollapsat i Surfside i USA.
Hittills har en person bekräftats död och 51 personer saknas fortfarande.

En övervakningskamera fångade det dramatiska händelseförloppet på torsdagsmorgonen i staden Surfside i Miami-Dade County i delstaten Florida i USA.

På filmklippet som publicerats av nyhetskanalen CNN syns hur mittendelen av tolvvåningsbyggnaden plötsligt rasar, och hur ytterligare en del av byggnaden kollapsar några sekunder senare.

"Som en chockvåg"

– Mullret var väldigt annorlunda, väldigt konstigt. Och någonting var inte rätt med hur det lät. Det var för starkt, för våldsamt. Det kändes nästan som en chockvåg, säger vittnet Fiorella Terenzi som bor i byggnaden bredvid, till CNN.

Det är ännu oklart vad som orsakade raset och hur många som kan ha befunnit sig i den del av byggnaden som kollapsade.

Omkring 40 personer har evakuerats från byggnaden, merparten av andra boende. Än så länge har en person bekräftats död – men lokala myndigheter uppger att mer än personer saknas efter händelsen.

– Det är svårt med räkningen, säger Sally Heyman, demokrat och politisk företrädare för området, till CNN.

Hoppet avtar

– Det rör sig om 51 människor som möjligen, möjligen bodde där vid tillfället och som inte har hört av sig till någon eller nåtts när de sökts, fortsätter hon och betonar att det är svårt att ha koll på människor under semestertider.

– Hoppet lever fortfarande, men det avtar tyvärr.

En pojke som var vid liv har grävts fram ur rasmassorna, enligt den lokala tv-kanalen NBC 6 South Florida.

Fastigheten var byggd 1981-tal, och hade fler än 130 lägenheter.

Daniella Levine Cava, borgmästare för Miami-Dade det administrativa område där huskollapsen inträffade, hade telefonkontakt med USA:s president Joe Biden under dagen.

"Han erbjöd fullt stöd från regeringen för att hjälpa vårt närsamhälle i denna svåra tid", skriver hon på Twitter.

Förödelsen var total efter huskollapsen i Miami i Florida på torsdagsmorgonen.
Förödelsen var total efter huskollapsen i Miami i Florida på torsdagsmorgonen.
Foto: Susan Stocker/AP/TT

Kultur och nöje

Skådespelaren Med Reventberg död

Kultur och nöje
† 1948-2021

Skådespelaren Med Reventberg är död, rapporterar SR P1 Kulturnytt. Hon blev 73 år.

Med Reventberg var en av grundarna till Nationalteatern under 1970-talet och blev rikskänd genom sin roll som Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson. Hon gjorde även flera filmroller.

Reventberg var mellan 2005 och 2013 verksam som konstnärlig ledare och teaterchef på Västerbottensteatern i Skellefteå.

Inrikes

Sexklubb tvingas betala vite för nattjobb

En sexklubb i Göteborg tvingas betala vite på 450 000 kronor därför att personalen jobbar nattetid. De slår Förvaltningsrätten fast med hänvisning till att företaget som driver klubben har kollektivavtal med Handels. Arkivbild.
Foto: Jonas Dagson/TT
Inrikes
Inrikes En sexklubb i Göteborg ska betala vite på 450 000 kronor därför att personalen jobbar nattetid. De slår förvaltningsrätten fast med hänvisning till att företaget som driver klubben har kollektivavtal med Handels, skriver Handelsnytt.
PREMIUM

Företaget driver en swing- och strippklubb där det finns en butik för sexleksaker och filmer och en kaféverksamhet. Arbetsgivaren är medlem i Svensk Handel.

När Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen konstaterades att de anställda jobbade mellan midnatt och 05.00 på morgonen vilket inte var tillåtet enligt arbetstidslagen. Företaget förbjöds därför att ha nattarbete. Och till förbudet kopplades ett vite på 450 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rudy Giuliani fråntas sin advokatlicens

Rudy Giuliani var Trumps advokat i samband med att expresidenten försökte ogiltigförklara valresultatet från i höstas. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i New York har fråntagit Rudy Giuliani hans advokatlicens eftersom han påstått att Donald Trump förlorade förra årets presidentval på grund av valfusk.

Domstolen konstaterar i sitt beslut att Giuliani gjorde "bevisligen falska och missvisande uttalanden" i sitt jobb som Trumps advokat i samband med att Trump försökte ogiltigförklara valresultatet.

Den lägger till att Giulianis agerande "hotar allmänintresset och är grund för tillsvidare avstängning" från att arbeta juridiskt.

Giuliani hjälpte republikanen Trumps kampanj med att lämna in stämningsansökningar i flera delstater, där han utan bevis hävdade att Demokraterna hade fuskat i valet.

Rudy Giuliani var New Yorks borgmästare i åtta år, där han vann nationellt erkännande för att ha lett staden i svallvågorna efter terrorattackerna 2001.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Utrikes

Protester på Västbanken efter aktivists död

Den palestinske aktivisten Nizar Banats död har lett till våldsamma protester på Västbanken. Arkivbild
Foto: Nasser Nasser/AP/TT
Utrikes
Utrikes En politisk aktivist på Västbanken har dött efter att ha gripits och misshandlats av säkerhetsstyrkor.
Händelsen har fått hundratals palestinier att gå ut och protestera och kräva president Mahmud Abbas avgång.

Nizar Banat, människorättsaktivist och frispråkig kritiker av den Palestinska myndigheten (PA), greps på torsdagsmorgonen av säkerhetsstyrkor i Hebron på Västbanken. Enligt uppgifter till AFP stormade 25 beväpnade män hans hem och misshandlade honom.

Enligt Jibrin al-Bakri, guvernör i Hebron, "försämrades hans hälsa" under gripandet och han fördes till ett sjukhus i staden. Efter att ha undersökts av läkare dödförklarades han.

Bakri och den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh säger att utredning kring Banats död har påbörjats.

Våldsamma protester

Händelsen utlöste våldsamma protester i huvudstaden Ramallah på Västbanken där hundratals människor krävde president Mahmud Abbas avgång. Säkerhetsstyrkor i staden avfyrade tårgas för att skingra demonstranterna. Även i Hebron utlöste händelsen protester.

– Nu får det vara nog, sade demonstranten Sameh Abu Awwad till AFP i Ramallah och beskrev Banat som en man som inte tvekade att säga sanningen.

EU, en av de största bidragsgivarna till PA, och även FN kräver en fullständig, oberoende och transparent undersökning av händelsen. Amnesty International säger att det chockerande och brutala gripandet av Nizar Benat är alarmerande.

Välkänd aktivist

Nizar Banat var känd för sina videos som han lade upp på Facebook där han anklagade PA för korruption. Han hade även registrerat sig för att ställa upp i det parlamentsval på Västbanken som Abbas skjutit upp, enligt Reuters.

Farid al-Atrash, talesperson för en palestinsk människorättsorganisation, säger att Banats död är "en svart dag i det palestinska folkets historia".

En undersökning från det palestinska opinionsinstitutet PCPSR som publicerades tidigare den här månaden visar att 84 procent av palestinierna anser att den Palestinska myndigheten är korrupt.

Sport

Lindecrantz målskytt när Sibbhult spelade lika

Noah Lindecrantz öppnade målskyttet i Sibbhults 1–1-match mot Winnö.
Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Sport
Fotboll Noah Lindecrantz öppnade målskyttet på Färevallen när Winnö kom på besök. Men det räckte inte hela vägen för Sibbhults IF.

Det tog bara 13 minuter innan Sibbhult ledde med 1–0 hemma mot Winnö. Winnö hade inlett säsongen med tre raka förluster och det fanns med andra ord allt hopp om tre poäng för hemmalaget.

– Första 25 minuterna är vi mycket, mycket bättre. Vi har frilägen och chanser att hitta både ettan och tvåan, säger Sibbhults tränare Robert Lindecrantz.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Formstarka Hammarby vann mot Växjö

Hammarby jublar efter 1–0.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Två drömmål gav Hammarby segern med 2–1 hemma mot Växjö.
Nu har nykomlingen spelat åtta raka matcher utan förlust och ligger på tredje plats i damallsvenskan.

Det skulle krävas en strålande individuell prestation från Hammarbys Emilia Larsson för att spräcka målnollan i matchen. Anfallaren klackade med sig bollen på mittplan, drev framåt mot straffområdet och smällde in ledningsmålet från långt håll fyra minuter in i andra halvlek.

Drygt tio minuter senare kvitterade Elin Nilsson.

Men det skulle gå hemmalagets väg – och återigen genom ett vackert distansskott. Efter slarv i Växjöförsvaret studsade bollen till 18-åriga talangen Matilda Vinberg som inte tvekade och drog en halvvolley som borrade sig tät intill stolpen.

Ligajumbon Växjös uppgift blev inte lättare när Emilie Henriksen fick syna det röda kortet i den 74:e minuten. Gästerna lyckades inte få in ytterligare en kvittering.

Resultatet innebär att Hammarby tar sig upp till en tredjeplats i tabellen med en match mer spelad än toppkonkurrenterna. Nykomlingen förlorade sina två inledande matcher mot Häcken och Rosengård, men har sedan gått åtta raka matcher utan förlust.

För Växjö ser det betydligt mörkare ut. Smålänningarna har fortfarande inte tagit en enda trepoängare och ligger sist med tre poäng på tio matcher.

Ola Palmström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL