Kultur och nöje

Hilma af Klint gör succé – 76 år efter sin död

Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Konst När Moderna museet i Stockholm 2013 visade den första stora retrospektiva utställningen av Hilma af Klints konst blev det början på ett segertåg över världen. När en av den abstrakta konstens riktigt tidiga pionjärer nu visas upp i Malmö fortsätter succén – trots att coronapandemin sätter begränsningar för hur många som får ta del av utställningen.

Klockan är strax före elva på förmiddagen och Moderna museet ska precis öppna. Det har redan samlats en grupp människor i solskenet på innergården framför den orange entrén, de olika grupperna på respektfullt avstånd från varandra. Innanför dörrarna väntar utställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium som sedan en månad tillbaka gör publiksuccé.

Egentligen skulle den ha öppnat i april men pandemin kom i vägen, en pandemi som också satt sin uppenbara prägel på själva entrén i form av stora informationsskyltar, prickar i golvet för att märka upp avståndet vi ska hålla till varandra i kön till kassan – som har försetts med en plexiglasskärm för att skydda personalen – där de elektroniska biljetterna ska blippas.

Det sistnämnda är också ett led i att se till att inte för många befinner sig i lokalerna samtidigt; man måste köpa biljett i förväg och bara 50 personer släpps in i timmen. Det kan jämföras med att man i vanliga fall släpper in 1 000 personer per dag på museet.

– Det ger oss möjlighet att kontrollera så att vi inte får köbildning utanför museet och att folk ändå inte kommer in, säger museichef Iris Müller-Westermann, som också är curator för Hilma af Klint-utställningen.

– Man har ett eget ansvar också men vi har gjort så mycket vi förmår för att säkerställa ett trevligt och säkert besök både för våra besökare och vår personal.

Iris Müller-Westermann chef för Moderna Museet i Malmö och curator för Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium.
Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Tankarna på coronan skingras snabbt när man kommer in i den höga turbinhallen som innehåller utställningens första del. Geometriska figurer blandas med organiska; kristen symbolik med österländsk och ockult dito. Till det kommer inslag från vetenskapens bildspråk. Det är abstrakt men ändå inte helt och hållet non-figurativt.

En renässans för Hilma af Klint

När Iris Müller-Westerman satte samman den första stora retrospektiva utställningen av Hilma af Klints verk, på Moderna muséet i Stockholm 2013 var konstnären relativt okänd. Den utställningen blev ett startskott för en renässans för hennes konstnärliga gärning och vandrade vidare till bland annat Louisiana, Hamburger Bahnhof och Picassomuséet i Malaga och sedan dess har hennes konst visats på säväl MoMa som Guggenheim i New York och på Pinakoteket i São Paulo.

– Orsaken till att jag ville göra den här utställningen i Malmö är att Hilma af Klint har blivit så extremt omtalad, inte minst på grund av utställningen i Stockholm. Den var väldigt genomarbetad. Jag gick igenom material som inte hade öppnats sedan hennes död, både tidiga och sena verk. Huvudnumret var Målningar till templet som är en stor serie på 193 verk. Den turnerade och har setts av en miljon människor. Det var ingen som kunde förvänta sig att det skulle vara så stort intresse.

Utställningen i Malmö är en vidareutveckling av sin föregångare. Precis som då innehåller den 230 verk men 70 av dem fanns inte med då. Den har också en lite annorlunda vinkel.

– I Stockholm hette utställningen Hilma af Klint – en abstrakt pionjär och där undersökte jag hur man kan förstå hennes måleri som ett pionjärarbete. Idag är det ingen som betvivlar hennes roll som konstnär. Den utställning vi gör nu handlar om konstnären Hilma af Klint men den handlar också om henne som forskare och medium.

En andlig konstnär

Hilma af Klint (1862-1944) var en pionjär som målade abstrakt före Vasilij Kandinskij som annars brukar beskrivas som den första att skapa en abstrakt målning. Hon var en del av sin tids andliga rörelse med spiritism, teosofi och antroposofi och ansåg själv att hon stod i kontakt med ett högre medvetande som förde fram budskap genom henne.

Hilma af Klint någon gång kring förra sekelskiftet.
Foto: Okänd

– Hon har mediterat i tio år tillsammans med en grupp kvinnor innan hon sa ja till det här uppdraget att måla de bilder som kom till henne, det som blev de 193 tavlorna i Målningar till templet.

– Hon beskriver det själv som att det i början var som att hennes hand rörde sig med automatik. Hon visste aldrig vad det skulle bli men hon tvekade aldrig eller kände att hon måste ändra något efteråt.

”Bilderna målades direkt genom mig, utan föregående teckning och med stor kraft. Jag hade ingen aning om vad bilderna skulle föreställa och ändå arbetade jag fort och säkert, utan att ändra ett enda penseldrag.” Hilma af Klint

Osynliga krafter i tiden

Tankarna på osynliga krafter låg i tiden. Vetenskapsmän som Röntgen, Hertz och Tesla var verksamma. Det var elektricitet, elektromagnetiska vågor och radiovågor. 1903 fick Marie och Pierre Curie Nobelpriset för upptäckten av spontan strålning.

– Man förstod att det fanns osynliga krafter som ändå hade stor påverkan på oss.

– Hilma var nyfiken och en ganska naturvetenskapligt intresserad person. Hon var ball och vågade mycket men hon tvekade också och försökte förstå [när hon fick uppdraget av ett högre medvetande]. I det vi kallar forskarrummet [som avslutar utställningen] ser man hur systematiskt hon försöker förstå de här processerna, Samtidigt vågade hon öppna upp för en verklighet som var större än det man hade lärt sig att verkligheten bestod av.

Foto: Ralph Bretzer

Upptäckte på Ikea

Uppför trappan till övervåningen, i rummet som visar serien Svanen, möter vi Ameli Frostell från Landskrona och Mia och Jörgen Wihlborg som bor i Ekeby.

– Hilma har fascinerat mig i några år, sedan hennes livsöde började uppmärksammas, att hon eventuellt revolutionerat hela konstvärlden med den här abstrakta konsten men att hon legat dold, säger Ameli Frostell.

– Jag tycker att färgvalet är intressant. Det är en väldigt feminin typ av konst. Jag tycker att det framgår tydligt att det är en kvinna som målat, det är mycket rosa, till exempel. Det är ganska ovanligt upplever jag.

Mia Wihlborg är inne på samma spår.

– Jag gillar abstrakt konst och dess historia har ju sett likadan ut fram till nu när det kommer fram en ny historisk entitet, säger hon.

– Det är det här mjuka varma. Det är organiskt. Sedan är storleken [på verken] i sig intagande. Det är också de stora verken som är mer intressanta, tycker jag.

– Jag är egentligen ingen abstrakt-människa, säger Ameli Frostell. För mig är inte de stora tavlorna abstrakta i det här i att det inte går att se någonting, det är former, det är färger och kontraster. Sedan kanske inte jag kan läsa in så mycket i dem men för mig är det konkret, vilket kanske inte en konstkännare skulle hålla med om.

Mia och Jörgen Wihlborg från Ekeby och Ameli Frostell från Landskrona.
Foto: Ralph Bretzer

Hur tänker ni kring den andliga sidan av verken?

– Jag tänker på att hon tänker på det, säger Mia Wihlborg. Jag själv är väldigt oandlig så för mig är det bara något jag observerar och inte något jag känner av.

– Det här, fortsätter hon och visar med handen mot bilderna av en svart och en vit svan omslingrade i en kamp, det känns mer science fiction-betonat. Science fiction-filmer från 70-talet rimmar ganska väl med hennes konst.

Jörgen Wihlborg, som blev varse Hilma af Klints konst via en serie planscher på Ikea, fyller på:

– För min del handlar konst om det här med känslan och vissa tavlor säger mig absolut ingenting men jag gillar några. Den här med cirklarna, till exempel, med cirklarna. Vid en första anblick ser den symmetrisk ut men när man tittar på den är det något fel med vinklarna och så förändras den beroende på vilket avstånd man står. Det tilltalar mig på något sätt.

Framtiden är nu

Hilma af Klint tillhörde den första generationen kvinnor som fick studera på Konstakademien och inledde en framgångsrik karriär med skickligt utförda porträtt och landskapsmålningar men gjorde sin första serie abstrakta målningar 1906. En stor del av hennes banbrytande konst målades dock inför till stora delar blinda ögon. Till exempel hittades flera av verken i Målningar till templet i rullar på hennes vind efter hennes död.

Vad beror det då på att en utställning med en konstnär som varit död i trekvarts sekel och som för mindre än tio år sedan var, om inte helt bortglömd så i alla fall reducerad till en blygsam roll i konsthistorien, tycks resonera så hos publiken idag?

– Jag tror att många människor förstår att vår bild av verkligheten är allt för trång och att Hilma af Klint slår an en ton som många har blivit öppna för. Inte en naiv new age-dyrkan men en förståelse för att det finns så mycket mer, säger Iris Müller-Westermann.

– Kvantfysiken har visat oss att allt är energi. Du och jag och allt runtomkring oss har frekvenser och allt är kopplat samman. Det är olika energier som dansar med varandra och bildern speglar detta och många människor uppfattar det.

Hilma af Klint hade själv bestämt att det skulle gå tjugo år efter hennes död innan verken visades offentligt och det gick betydligt längre än så innan de plockades fram.

– Jag har intrycket att de bilder hon målade för framtiden, den framtiden är nu.

Kultur och nöje

Topplistorna: Dree Low ny trea

Dree Low går in som trea på albumlistan. Arkivbild.
Dree Low går in som trea på albumlistan. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dree Low går in på albumlistans tredjeplats med nya skivan "Tunnelseende". Kvar i toppen ligger dock Victor Leksell. På singellistan är det Jason Derulo-samarbetet "Savage love" som ligger etta.

Album:

1. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

2. (2) Yasin: "98.01.11"

3. (Ny) Dree Low: "Tunnelseende"

4. (4) The Weeknd: "After hours"

5. (5) "Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

6. (3) Taylor Swift: "Folklore"

7. (7) Harry Styles: "Fine line"

8. (6) Juice Wrld: "Legends never die"

9. (8) Newkid: "Mount Jhun"

10. (9) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

11. (14) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

12. (10) Einár: "Welcome to Sweden"

13. (12) Dree Low: "Flawless"

14. (11) Hov1: "Vindar på Mars"

15. (13) Dua Lipa: "Future nostalgia"

16. (15) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

17. (16) Jubël: "Strawtown"

18. (19) Lewis Capaldi: "Divinely unispired to a hellish extent"

19. (21) Jireel: "Sex känslor"

20. (17) Mando Diao: "I solnedgången"

Singlar:

1. (1) Jawsh 685 & Jason Derulo: "Savage love (Laxed – siren beat)"

2. (2) Victor Leksell: "Svag"

3. (3) Miss Li: "Komplicerad"

4. (5) The Weeknd: "Blinding lights"

5. (Ny) Einár, 5iftyy & Moewgli: "Pop smoke"

6. (5) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

7. (6) Victor Leksell: "Bedövning"

8. (7) Norlie & KKV och Junie: "Komma över dig"

9. (11) Harry Styles: "Watermelon sugar"

10. (8) Kygo & Tina Turner: "What's love got to do with it"

11. (9) Juice Wrld & Marshmello: "Come & go"

12. (Ny) Billie Eilish: "My future"

13. (12) Topic featuring A7S: "Breaking me"

14. (10) Yasin: "Young & heartless"

15. (15) Darin: "En säng av rosor"

16. (16) Saint Jhn: "Roses (Manbek remix)"

17. (13) Victor Leksell: "Ha dig igen"

18. (17) Newkid: "Kanske var vi rätt bra ändå"

19. (14) Yasin: "Hiphop n r'n'b"

20. (18) Miss Li: "Lev nu dö sen"

Källa: GLF

Kultur och nöje

Sundancefestivalen får grönt ljus

Sundancefestivalen kommer troligtvis att kunna gå av stapeln som planerat i januari 2021 – med vissa coronarestriktioner.
Sundancefestivalen kommer troligtvis att kunna gå av stapeln som planerat i januari 2021 – med vissa coronarestriktioner.
Foto: Arthur Mola/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det ser ut som att Sundancefestivalen kommer att kunna gå av stapeln som planerat i januari 2021 – med vissa coronarestriktioner, skriver Deadline. Bland annat kommer filmfestivalen att pågå i sju – och inte som i vanliga fall elva – dagar. Endast en biograf kommer att visa filmerna – och bara 25 procent av den vanliga publikskaran släpps in till visningarna för att förhindra eventuell smittspridning.

Ett antal av världens filmfestivaler har också under året ställts in på grund av coronapandemin, bland annat den glamorösa Cannesfestivalen i maj och i Hongkongs filmfestival, som skulle ha hållits i augusti.

Festivalen i Venedig, som är världens äldsta filmfestival, är dock tänkt att hållas som planerat den 2–12 september – men med ett färre antal filmer än tidigare år.

Sundancefestivalen är ett forum för independentfilm och grundades av bland andra skådespelaren och regissören Robert Redford. Festivalen arrangeras varje år sedan 1978 i slutet av januari i orten Sundance i Utah.

Kultur och nöje

Sundancefestivalen får grönt ljus

Sundancefestivalen kommer troligtvis att kunna gå av stapeln som planerat i januari 2021 – med vissa coronarestriktioner.
Sundancefestivalen kommer troligtvis att kunna gå av stapeln som planerat i januari 2021 – med vissa coronarestriktioner.
Foto: Arthur Mola/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det ser ut som att Sundancefestivalen kommer att kunna gå av stapeln som planerat i januari 2021 – med vissa coronarestriktioner, skriver Deadline. Bland annat kommer filmfestivalen att pågå i sju – och inte som i vanliga fall elva – dagar. Endast en biograf kommer att visa filmerna – och bara 25 procent av den vanliga publikskaran släpps in till visningarna för att förhindra eventuell smittspridning.

Ett antal av världens filmfestivaler har också under året ställts in på grund av coronapandemin, bland annat den glamorösa Cannesfestivalen i maj och i Hongkongs filmfestival, som skulle ha hållits i augusti.

Festivalen i Venedig, som är världens äldsta filmfestival, är dock tänkt att hållas som planerat den 2–12 september – men med ett färre antal filmer än tidigare år.

Sundancefestivalen är ett forum för independentfilm och grundades av bland andra skådespelaren och regissören Robert Redford. Festivalen arrangeras varje år sedan 1978 i slutet av januari i orten Sundance i Utah.

Kultur och nöje

Dialektord jag inte kan vara utan: baingyl

Ståuppkomikern Babben Larsson är stolt över sin gotländska. Favoritordet är 'baingyl'. Arkivbild.
Ståuppkomikern Babben Larsson är stolt över sin gotländska. Favoritordet är "baingyl". Arkivbild.
Foto: Karin Törnblom/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Få svenska komiker är så förknippade med sin dialekt som Babben Larsson. Hon beskriver gotländskan som sitt särmärke. Men vilket är hennes favoritord på hemdialekten?
PREMIUM

Babben Larsson växte upp i Dalhem på Gotland, inledde sin skådespelarkarriär på Gotlands teater och har sedan slutet av 1980-talet varit en av Sveriges mest profilerade och anlitade ståuppkomiker och programledare. Men oavsett stad, scen eller sammanhang har hon alltid hållit fast i och vårdat sin gotländska.

– Min dialekt har blivit mitt särmärke, säger hon. I ett brus av komiker sticker jag ut som en av få som pratar gotländska. Jag tror att det har hjälpt till att profilera mig på ett bra sätt, och jag är jätteglad över att jag kommer från ett ovanligt ställe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tyga uppmanas ställa in konsert i Belarus

Den amerikanske rapparen Tyga har av människorättsorganisationen Human Rights Foundation uppmanats att hoppa av en konsert i Minsk i Belarus (Vitryssland).
Den amerikanske rapparen Tyga har av människorättsorganisationen Human Rights Foundation uppmanats att hoppa av en konsert i Minsk i Belarus (Vitryssland).
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske rapparen Tyga har av människorättsorganisationen Human Rights Foundation uppmanats att hoppa av en konsert i Minsk i Belarus (Vitryssland), skriver Hollywood Reporter.

Tyga är en av artisterna på konserten, som planeras hållas kvällen före landets presidentval den 9 augusti.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

American Song Contest spås få premiär 2021

David Goodman från EBU, Ola Melzig produktionschef, Christer Björkman och Anders Lenhoff presenterar konceptet för American Song Contest vid en pressträff under Eurovision 2019.
David Goodman från EBU, Ola Melzig produktionschef, Christer Björkman och Anders Lenhoff presenterar konceptet för American Song Contest vid en pressträff under Eurovision 2019.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje American Song Contest – den amerikanska versionen av Eurovision – spås få premiär under julhelgen 2021. Bakom projektet står bland andra Christer Björkman och tv-producenten Anders Lenhoff.
PREMIUM

Under Eurovision i Tel Aviv 2019 höll Christer Björkman en välbesökt presskonferens där han avslöjade att han efter fem år som producent för tävlingen och 18 år med Melodifestivalen skulle ta ESC-formatet över Atlanten och förvandla det till en amerikansk produkt med namnet American Song Contest. Hoppet var att programmet skulle ha premiär redan 2021 – vilket nu ser ut att bli verklighet, skriver Variety.

Baserat på Eurovision

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mattias Alkberg skjuter upp turné

Musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg flyttar sin planerade höstturné till våren 2021.
Musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg flyttar sin planerade höstturné till våren 2021.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg flyttar sin planerade höstturné till våren 2021, enligt ett pressmeddelande.

""Jamen det var ju just snyggt att turnén blev flyttad. Men den blev flyttad, inte inställd. Det är väl så en får tänka så en inte blir galen i isoleringen. Och så kan ni ju läsa "Med rätt att dö" några extra gånger i stället. Hoppas ni gillar den i alla fall", kommenterar artisten själv beslutet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mattias Alkberg skjuter upp turné

Musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg flyttar sin planerade höstturné till våren 2021.
Musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg flyttar sin planerade höstturné till våren 2021.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg flyttar sin planerade höstturné till våren 2021, enligt ett pressmeddelande.

""Jamen det var ju just snyggt att turnén blev flyttad. Men den blev flyttad, inte inställd. Det är väl så en får tänka så en inte blir galen i isoleringen. Och så kan ni ju läsa "Med rätt att dö" några extra gånger i stället. Hoppas ni gillar den i alla fall", kommenterar artisten själv beslutet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL