Annons

Sommarens maffigaste grillsallader

Grillarna går varma landet runt. Men vad ska man servera till? Svaret på den ständiga frågan är en suverän sallad.
Publicerad 25 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.Foto: Fredrik Gustafsson

Nu när folk ägnar sig åt hemester och kanske drar sig för att springa på kalas och restauranger lagas det desto mer mat i de egna sommarköken. Inte minst på grillen. Och på den kan du som bekant slänga i princip vad som helst. Men oavsett om du grillar fågel, fisk eller mittemellan lär du ändå behöva något gott tillbehör.

Jag vill härmed slå ett slag för den kära gamla sommarfavoriten sallad. Och då menar jag inte några pliktskyldiga stackars isbergsblad och gurkskivor. En grillsallad ska vara riktigt maffig och mer än gärna laddad med krispiga konsistensgivare, färska örter, smakrika ostar, piffig dressing och extra allt.

Stå framme

Annons

Egentligen finns det inga rätt och fel när det handlar om sallad. Personligen föredrar jag dock om den inte serveras kylskåpskall. Då tappar den både smak och kan kännas direkt obehaglig att äta. Så låt den gärna stå framme en stund före serveringen om du måste göra den i förväg och förvara den i kylen.

Potatissallad går ju alltid hem. I receptet här intill har jag valt att fånga sommarfeelingen genom att tillsätta bondbönor, vilket är något av det godaste som finns så här års. Men du kan så klart även använda andra bönor, till exempel vaxbönor eller fuska med frysta sojabönor.

Färggrant

Vattenmelon och fetaost är fenomenalt gott ihop och har väl blivit något av en modern klassiker, men som variation brukar jag korsa vinnarkombon med en helt vanlig tomatsallad. Lika färggrant som gott!

Sparris är och förblir en underbar sommargrönsak, och i den här salladen kommer den verkligen till sin rätt i sällskap med svensk prästost och kan hända till och med en och annan överbliven rabarberstjälk.

Det är bara att blanda och ge. Trolla fram sommarens bästa sallad till din grilltallrik. Eller ät den rätt upp och ned – bara för att den är så vidunderligt god.

Mia Gahne/TT

En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.Foto: Fredrik Gustafsson
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.Foto: Fredrik Gustafsson
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.
En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.Foto: Fredrik Gustafsson
Vattenmelon och fetaost är fenomenalt gott ihop. Testa också att blanda med tomater.
Vattenmelon och fetaost är fenomenalt gott ihop. Testa också att blanda med tomater.Foto: Fredrik Gustafsson

Gudomligare röding har sällan smakats

Frihetens timme är slagen. Jag har lämnat Lockdown London och landat i en skånsk talldunge vid havet. Efter fyra månaders karantän och förtärande isolering utan vare sig balkong eller trädgård kan jag meddela att lycka består av att kunna sätta sig på en trappa i kvällssolen och skrapa nyupptagen potatis från åkern mittemot. Känna tallbarren kittla mellan tårna och få sorgkanter under naglarna av äkta svensk mylla.

De här besynnerliga tiderna får oss, eller åtminstone undertecknad, att uppskatta de små sakerna i tillvaron. Överväga vad som egentligen är viktigt. Uppskatta sådant vi tar för givet. Aldrig trodde jag väl att mitt första restaurangbesök sedan i slutet av februari skulle kännas så mäktigt. Någon ANNAN hade lagat min mat! Gudomligare röding har sällan smakats. Och att bli serverad en skummande öl på lokal kändes som rena himmelriket. Om än på en och en halv meters avstånd från andra.

Vem vet om allt någonsin återgår till det ”normala”, men jag tänker i alla fall försöka se till att skänka en tacksam tanke åt varje morgondopp, vartenda litet krogbesök och varje gång jag får chansen att köpa härproducerade ägg i stråkorg.

Livet blir just inte mycket vackrare än så.

Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.Foto: Christine Olsson/TT
Veckans godingar

1. Bollinger på en bänk vid havet – bäst i år.

2. Serralunga d'Alba Fontanafredda – brutalbra Barolo.

3. Edinburgh Seaside Gin – med aningens sälta.

Drick bubblet vid havet för att maxa sommarkänslan.
Drick bubblet vid havet för att maxa sommarkänslan.Foto: Shutterstock
Potatissallad med bondbönor och chorizo

Till 4 portioner, 30 minuter

Kalasgod variant på potatissallad med mycket smak och skön sommarkänsla. Glöm inte att ta vara på stekfettet som innehåller så mycket smak.

500 g små färskpotatisar

300 g spritade bondbönor (alt. sojabönor, edamame)

100 g chorizo, tärnad eller skivad

3 msk olivolja + extra

2 msk äppelcidervinäger

1 vitlöksklyfta, riven

1 påse rucola, à ca 75 g

50 g hyvlad parmesan eller västerbottensost

salt

nymalen svartpeppar

Skrubba potatisen och koka den sedan i lättsaltat vatten tills den nätt och jämnt är färdig. Låt rinna av och svalna. Skär i bitar eller halvor beroende på storlek.

Koka bönorna i 5 minuter. Låt svalna och dra försiktigt av det yttre höljet.

Stek chorizon i lite olivolja tills den blir lite knaprig. Låt rinna av på hushållspapper, men spara stekfettet.

Vispa ihop 3 msk olivolja, äppelcidervinäger och vitlök i en bunke. Tillsätt stekfettet från chorizon och vispa lite till.

Lägg potatis och bönor i en bunke. Häll över dressingen, tillsätt rucola och blanda försiktigt. Häll över på ett fint fat. Strö till sist över chorizo och ost.

Servera till exempel till grillade lammkotletter.

Här får potatissalladen ett lyft med knaperstekt chorizo och mjälla bondbönor.
Här får potatissalladen ett lyft med knaperstekt chorizo och mjälla bondbönor.Foto: Fredrik Gustafsson
Här får potatissalladen ett lyft med knaperstekt chorizo och mjälla bondbönor.
Här får potatissalladen ett lyft med knaperstekt chorizo och mjälla bondbönor.Foto: Fredrik Gustafsson
Sparrissallad med rabarber och prästost

Till 4 portioner, 20 minuter

Väldigt fräsch sallad som passar finemang till just grillat, men även perfekt picknickmåltid.

1–2 knippen grön sparris

vanligt salt

1 nypa strösocker + 1 tsk

1 stjälk rabarber (kan uteslutas)

1/2 citron

flingsalt

50 g riven prästost

1/2 rödlök, finskuren

1 späd purjolök, tunt skivad

nymalen svartpeppar

kallpressad rapsolja

Bryt av sparrisens torra delar. Koka upp vatten med lite vanligt salt och 1 nypa socker och låt sedan sparrisen koka i 1 minut. Spola genast med iskallt vatten och skär i mindre bitar.

Skiva rabarbern så tunt du kan. Strö över rivet citronskal, flingsalt och 1 tsk socker. Låt marinera i 5 minuter.

Blanda rabarbern med sparris, ost, rödlök och purjolök. Dra några varv med pepparkvarnen över och ringla på rapsolja. Blanda försiktigt.

Salladen passar väldigt bra till allt grillat, men särskilt kyckling eller fisk.

Krispig sparris trivs i sällskap med svensk prästost.
Krispig sparris trivs i sällskap med svensk prästost.Foto: Fredrik Gustafsson
Krispig sparris trivs i sällskap med svensk prästost.
Krispig sparris trivs i sällskap med svensk prästost.Foto: Fredrik Gustafsson
Tomatsallad med vattenmelon och feta

4 portioner, 20 minuter

En av mina absoluta favoritsallader består av vattenmelon och feta, men här har jag valt att korsa den med vanlig tomatsallad. Lättsmält, läskande och sommar i hundraåttio.

4–6 stora mogna tomater eller 10–15 små blandade

1 liten vattenmelon eller 1/2 stor

flingsalt

1/2 dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger eller citronsaft

nymalen svartpeppar

150 g fetaost

3 salladslökar, strimlade

1 kruka basilika

1 kruka mynta

Skär tomater och vattenmelon i ungefär lika stora bitar. Häll upp alltsammans i en bunke och tillsätt lite flingsalt. Låt stå medan du fixar resten.

Vispa ihop olivolja och vinäger eller citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Häll över tomater och vattenmelon på ett stort fat. Bryt över osten. Strö över salladslök och rivna örter (spara lite till garnering). Ringla över dressingen och blanda försiktigt. Peppra lite extra och garnera med extra grönt.

Väldigt gott till en grillad biff.

En korsning av tomatsallad och den moderna klassiska kombon vattenmelon och fetaost.
En korsning av tomatsallad och den moderna klassiska kombon vattenmelon och fetaost.Foto: Fredrik Gustafsson
En korsning av tomatsallad och den moderna klassiska kombon vattenmelon och fetaost.
En korsning av tomatsallad och den moderna klassiska kombon vattenmelon och fetaost.Foto: Fredrik Gustafsson
Att dricka till

Les Lauzeraies Tavel (2724), 129 kronor.

Alkoholfritt: Periquita Rosé Alcohol Free (1931), 49 kronor

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons