Annons

Sämre landslag när Zlatan satte jaget före laget

Publicerad 27 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Albin Ekdal, med 50 landskamper i fotboll för Sverige, vågade vara frispråkig i sitt Sommarprogram. Zlatans ”gestikulerande och vassa kommentarer sänkte vissa spelares självförtroende” slog han fast och konstaterade att med Zlatan åkte Sverige ut i gruppspelet i EM 2016 men utan Zlatan gick Sverige till kvartsfinal i VM 2018. Då skulle inte en världsstjärna göra allt utan det var ”var ett sammansvetsat gäng, fullt med harmoni och självförtroende”

I fotboll är det allas gemensamma insats som är avgörande. Det räcker inte med en stjärna om inte stjärnan tar helhetsansvar.

Annons

Det har Zlatan ofta misslyckats med. I EM 2004 var det Zlatan som i straffläggningen missade sin straff. Det gjorde att det blev en sjätte straffomgång där Olof Mellberg missade och fick bära hundhuvudet. 2012 missade Zlatan markeringen av Ukrainas stjärna Shevchenko så han kunde göra mål efter hörna, men Zlatan skällde på Mikael Lustig för att ha lämnat ”sin stolpe”.

Trots sin kritik mot Zlatan kallar Ekdal honom Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna. Visst har Zlatan exceptionell teknik och ett oerhört målsinne. Men med så svaga landslagsresultat kan han inte kallas bäst.

Jämför med Christiano Ronaldo, som flera gånger utsetts till världens bäste. Han visade sin storhet när han i EM 2016 blev skadad i finalen men från sidlinjen i bandage coachade fram Portugal till EM-titeln. Så gör den bäste! Laget måste sättas före jaget i en lagsport, även av den bäste.

Yngve Sunesson

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons