Lagfarter Nsk

142 kvadratmeter stort hus i Knislinge sålt

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Ashwaak Al Gazawi, 36 år, från Kristianstad är ny ägare till fastigheten på Lingonstigen 5 i Knislinge. Husets byggår är 1977 och det har en boyta på 142 kvadratmeter. Säljare är Sven Åke Ingvar Lindberg. Affären blev klar i juni 2020 och köpesumman blev 850 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Tennringen 15. Där såldes ett 133 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Tuff start för Olsson i OS-seglingen

Josefin Olsson gör sitt tredje OS. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Josefin Olsson fick en tuff start på OS-seglingen i laser radial. I det första racet slutade 31-åringen först på 34:e plats. I det andra heatet seglade Olsson dock upp sig och slutade på 15:e plats.

Det återstår åtta seglingar för Olsson att samla ihop poäng i, innan de tio främsta gör upp om medaljerna.

För Jesper Stålheim i laser blev det en 22:a-plats i det första racet innan det andra fick flyttas fram till måndagen på grund av för klen vind.

OS-seglingarna avgörs i Enoshima söder om Tokyo.

Kultur och nöje

R Kelly ska ha förgripit sig på tonårspojke

Nya anklagelser riktas nu mot artisten R Kelly inför rättegången som är planerad att börja den 9 augusti. Arkivbild.
Foto: Antonio Perez
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den åtalade artisten R Kelly anklagas för ytterligare fall av sexuella övergrepp. Åklagare i målet mot den amerikanske artisten har begärt att ytterligare tolv personer ska höras som vittnen.

Bland de nya vittnena finns en i dag vuxen man som då han var 17 år ska ha utnyttjats sexuellt av R Kelly, rapporterar nyhetsbyrån AP.

R Kelly greps sommaren 2019 misstänkt för sexbrott, barnpornografibrott och för att ha försökt förhindra den pågående utredningen mot honom. Sedan dess har han suttit häktad i väntan på rättegång. Rättegången mot r'n'b-artisten, har skjutits upp under pandemin, men är nu planerad att börja den 9 augusti.

Viktor Andersson/TT

Inrikes

Blåskrabba hittad på Västkusten

Blåskrabban har sedan några observerats på Västkusten. Syd-Koster i Bohuslän i Sverige. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/TT
Inrikes
Inrikes Den asiatiska blåskrabban har återigen siktats på Västkusten. Krabban hotar de inhemska arterna då de snabbt tar över ekosystemen och den som hittar en blåskrabba uppmanas att döda den.

Den ovanliga krabban sågs senast i Ljungskile, rapporterar P4 Väst. Blåskrabban är ganska liten, med en ryggsköld som är högst fyra centimeter bred med en hudblåsa i "tumvecket" mellan hanens klor och tvärrandiga ben.

Den äter nästan allt i sin väg under 90 procent av sin aktiva tid. Tillsammans med penselkrabban hotar blåskrabban våra hav enligt Erland Lettevall, utredare på miljöövervakningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten.

– Båda de här arterna har goda förmågor att bli många snabbt, ta över ekosystemen och då konkurrerar de ut våra inhemska arter, säger han till radion.

De kan även sprida sjukdomar som våra inhemska arter inte klarar av. Erland Lettevall uppmanar den som stöter på en blåskrabba att fota den och skicka bilden till myndigheten, och sedan döda den.

Arten har kommit till Europa med sjöfart från Asien, som fripassagerare i fartygens ballastvatten. Den har observerats på Västkusten under några år och under 2019 började den för första gången föröka sig i svenska vatten.

Blåskrabban är en kallvattenart som hör hemma i vatten runt Japan och Korea. Men vintrar med isläggning bedöms kunna bli för tufft för arten, varför kalla vintrar är det enda som bedöms kunna få bukt på spridningen.

Inrikes

Svårsläckt i Eslöv – kan inte använda vatten

Det brinner i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Branden i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun i Skåne kan pågå ända till måndagen, säger räddningstjänsten till P4 Malmöhus. Gödningsmedlet som förvaras i fastigheten försvårar släckningsarbetet.

Det brinner fortfarande i de två byggnaderna i Eslöv. Gödningsmedlet som finns i den brinnande byggnaden hindrar räddningstjänsten från att använda vatten vid släckningsarbetet, eftersom det riskerar att rinna ned i brunnar och då förgifta vatten som försörjer över tusen kreatur, enligt Magnus Köhlin vid räddningstjänsten i region Syd.

Under förmiddagen ska ett beslut fattas om hur släckningsarbetet ska gå vidare.

Det viktiga meddelandet till allmänheten, VMA, om att hålla sig inomhus kommer troligtvis inte att ligga kvar till måndagen, enligt räddningstjänsten.

– Nej det är inte säkert, någonstans tar bränslet slut och det blir en mindre och mindre brand, säger Köhlin till radion.

Det var på lördagskvällen som larmet om branden kom in till räddningstjänsten.

– När vi kom fram var det redan övertänt i två byggnader, sade Måns Krook, vid räddningstjänsten Syd, i inledningsskedet av branden.

Ca 25 brandmän från 4 stationer har deltagit i arbetet.

Polisen har startat en utredning med brottsrubriceringen grov mordbrand, enligt Calle Persson, presstalesperson för polisen region Syd.

Helena Björk/TT

OS i Tokyo 2021

Två favoriter missar OS – har testats positivt

Bryson DeChambeau har testat positiv för covid. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Sport
Sport Två av golfens storstjärnor missar OS – på grund av corona. Både amerikanen Bryson DeChambeau och världsettan Jon Rahm, Spanien, har testat positivt för covid-19.

Bryson DeChambeau, rankad sexa i världen, testade positivt för covid-19 inför avresan till Tokyo. Han ersätts nu av Patrick Reed, meddelar USA Golf.

DeChambeau har vunnit åtta tävlingar på USA-touren, bland annat US Open förra året.

"Jag är djupt besviken över att inte kunna tävla i OS för USA", säger han i ett uttalande.

Dessutom har världsettan Jon Rahm testat positiv och missar även han OS-turneringen, meddelar Spaniens olympiska kommitté. Rahm vann tidigare i sommar US Open.

Det är andra gången på två månader som Rahm testar positivt för viruset. I juni tvingades han dra sig ur PGA-tävlingen i Ohio som han ledde stort när han testade positivt för covid-19 – för att bara några veckor senare ta hem segern i US Open.

Men det är inte bara DeChambeau och Rahm som kommer att saknas när OS-golfen inleds den 29 juli. Sedan tidigare står det klart att medaljtrion från OS i Rio inte kommer till spel. Justin Rose, Storbritannien, Henrik Stenson och Matt Kuchar, USA, missade samtliga att kvala in till spelen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

feature

Charm och fransk komfort när DS9 glider fram

Textilen sträcker sig upp på dörrsidor, armstöd och instrumentpanel. De utdragbara lårstöden ger bra komfort.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
feature
Motor
feature Franska, stora och lyxiga sedaner är ett eget kapitel. Tidigare presidenter har haft modeller som Renault Vel Satis, Citroën C6 och Peugeot 607. Kan nykomlingen DS9 uppbåda den rätta sedankänslan?

DS började som Citroëns premiumlinje 2009, innan det blev ett självständigt märke 2014. Själva namnet kommer från den ikoniska femtiotalsmodellen Citroën DS, mer känd som "paddan". Den som kan sin padda noterar direkt blinkningen till dess design. med de orangefärgade baklamporna vid sidan av bakrutan.

Att ladda DS9 tar drygt en timme och 45 minuter och räckvidden på el är upp till 50 kilometer. Det ska även komma en version med längre elräckvidd.
Att ladda DS9 tar drygt en timme och 45 minuter och räckvidden på el är upp till 50 kilometer. Det ska även komma en version med längre elräckvidd.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I Frankrike är DS välkänt eftersom president François Hollande svors in i en DS5 cabriolet. Även Emmanuel Macron vinkade glatt till folket genom taket på suven DS7 Crossback dagen han blev vald. Nu kan han kvittera ut en klassisk sedan som konkurrerar med tyska premiumsedaner som Mercedes E-klass, BMW 5-serie och Audi A6.

Baklyktorna är skulpterade likt slipade diamanter. Dagens bilar är sällan så här utsmyckade, men fransmännen räds inte för att ta ut svängarna.
Baklyktorna är skulpterade likt slipade diamanter. Dagens bilar är sällan så här utsmyckade, men fransmännen räds inte för att ta ut svängarna.
Foto: Stina Stjernkvist/ TT

Vi provkör den framhjulsdrivna laddhybriden DS9 E-Tense. Kraften kommer från en mindre bensinmotor på 180 hästar och en elmotor på 110. Systemeffekten på 225 hästkrafter matchar kanske inte en president, men i kupén är det både tyst och rymligt. Även en kraftfullare version på 150 hästkrafter och längre elräckvidd lanseras, liksom en fyrhjulsdriven version med 360 hästkrafter, samt en ren bensinvariant. Testbilen tar sig fem mil på ren el och batteriet på 11,9 kilowattimmar laddas fullt på 1 timme och 45 minuter.

Man sitter skönt även i baksätet.
Man sitter skönt även i baksätet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den kromade listen som löper över motorhuven har samma mönstrade yta som dyra urverk. Denna list kallas för Hood spread. Invändigt finns såklart en analog klocka – som i alla bilar med lyxiga ambitioner. Urverket är tillverkat av den franska lyxurmakaren B.R.M. Det surrar lite charmigt i samband med att klockan fälls upp och ned.

Bilmärket DS har vunnit Formel E två gånger. Det är ett lyxmärke som bygger på delar från PSA-koncernen där bland annat Peugeot och Citroën ingår.
Bilmärket DS har vunnit Formel E två gånger. Det är ett lyxmärke som bygger på delar från PSA-koncernen där bland annat Peugeot och Citroën ingår.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

På långsträckta landsvägar böljar DS9 fram. Däremot hanteras inte mindre ojämnheter och tvära skarvar lika bra. De adaptiva dämparna läser av vägen med hjälp av en kamera som sitter i vindrutan. Tekniknivån är inte riktigt i samma klass som hos tyskarna – här saknas till exempel trådlöst Apple Carplay, röststyrning och head up display, som annars kan projiceras på vindrutan. Pekskärmen är både stor och tjusigt inramad av knappar i metall, men grafiken känns föråldrad. Däremot bjuds man på en elegant kupé som badar i läder och mjuk och matt Alcantara, syntetisk mocka, som pryder även tak och handtag.

Utrymmena är generösa tack vare det långa avståndet mellan fram- och bakhjul (2,9 meter). Det finns till och med stolsmassage i baksätet och en knapp enkom för att skjuta fram höger framsäte – eftersom det är där passagerarna oftast sitter om de har privatchaufför.

Den franska lyxen har inte samma precision och är inte lika testosteronstinn som den tyska. Men alldeles oavsett om man kör eller blir körd finns här charm som inte handlar hästkrafter och noll till hundra-siffror. Titta bara på baklampornas utformning! DS9 väcker en del uppmärksamhet på gatorna och en farbror med hund frågar oss om bilen finns att få med kombibaklucka. Svaret är nej. Men gillar man det annorlunda och vill ha lite mer praktiska finesser är suven DS7 ett alternativ – annars finns även Peugeot 508 både som sedan och kombi.

Julia Brzezinska/TT

FAKTA

DS9 E-Tense plug-in hybrid 2WD

Grundpris: 500 000 kronor.

Förbrukning: 0,15 liter/mil.

Koldioxidutsläpp: 35 gram/kilometer (WLTP)

Kväveoxidutsläpp: i.u mg/ kilometer (WLTP)

Motor: 1,6 liters fyrcylindrig bensinmotor och elmotor.

Max effekt: 180 hästkrafter + elmotor med 110 hästkrafter. Systemeffekt 225 hästkrafter.

Batteristorlek: 11,9 kWh.

Räckvidd på el: Upp till 5 mil, siffrorna är ej verifierade.

Max vridmoment: 320 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad automatlåda, framhjulsdrift.

Skatt: 360 kronor.

Tjänstevikt: 1 839 kilo.

Längd/bredd/höjd: 4,93/1,85/1,46 meter.

Bagagevolym: 510 liter.

0–100 km/tim: 8,3 sekunder.

Toppfart: 240 km/tim.

FAKTA

Omdömen

Motor/växellåda ++++ (4/5)

Tyst och komfortabel hybriddrivlina, som känns igen från Peugeot 508 och Citroën C5 Aircross. Automatlådan är smidig, förutom när man överraskar den vid snabba tempoförändringar.

Ekonomi +++ (3/5)

DS 9 är aningen billigare än de tyska konkurrenterna men dyrare än syskonbilen Peugeot 508. Det här motoralternativet är berättigat till miljöbonus på drygt 25 000 kronor tack vare lågt officiellt koldioxidvärde.

Miljö ++++ (4/5)

Det går att köra på el i upp till fem mil. Vid kombinerad el- och bensindrift hålls förbrukningen nere, men när batteriet är urladdat får den lilla bensinmotorn jobba lite hårdare tack vare batteriets extravikt.

Köregenskaper ++++ (4/5)

Böljande komfort med tyst kupé. Den starkare hybriddrivlinan med fyrhjulsdrift och 360 hästkrafter med lite mer effekt passar troligtvis biltypen bättre. Även om denna har en värdighet i sitt sätt att röra sig.

Säkerhet +++ (3/5)

Har inte krocktestats av Euro NCAP. Däremot finns en del modern säkerhetsutrustning, såsom filhållning, mörkerkamera, autobroms, parkeringshjälp och adaptiv farthållare.

Helhet ++++ (4/5)

En udda typ i premiumsegmentet som vågar sticka ut. Hög komfort, böljande och bekväm. Väljer man DS9 kommer man färdas med stil – och i Sverige lär man dessutom bli ganska ensam om sitt bilval. Inte samma höga tekniknivå som hos tyskarna.

FAKTA

Två konkurrenter

Audi A6 55 TFSIe quattro

Från 601 900 kronor.

Maxeffekt 367 hk. 500 Nm. Toppfart 250 kilometer i timmen. 0–100 kilometer i timmen på 5,6 sekunder. Elräckvidd på upp till 6,8 mil.

Fyrhjulsdrift och något längre räckvidd på el. Erbjuds även i ett mer praktiskt kombiutförande.

Mercedes E 300de

Från 559 850 kronor

306 hk. 700 Nm. Toppfart 250 kilometer i timmen. 0–100 kilometer i timmen på 5,9 sekunder.

Mercedes E-klass erbjuds som diesel-laddhybrid. Elräckvidden är upp till 5,2 mil. Har bakhjulsdrift.

Audi A6 55 TFSIe quattro.
Audi A6 55 TFSIe quattro.
Foto: Audi
Mercedes E 300de.
Mercedes E 300de.
Foto: Mercedes-Benz

Bokrecensioner

Mord, spioneri och försvunna korpar

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat belönades i år med Astrid Lindgren Memorial Award, Alma-priset.
Kultur och nöje
Ung kultur Karin Anderberg läser om en mordmisstänkt igelkott, kattspioner och kidnappade korpare.

Morden i Midsomer möter Det susar i säven när den unge igelkotten Jefferson hittar den med en sax mördade frisören. Han anklagas för mordet då en äldre getfru med papiljotter i håret sett när Jefferson sitter med saxen i handen (för att dra ut den). Jean-Claude Mourlevat belönades i år med Astrid Lindgren Memorial Award, Alma-priset. Jefferson är den första av hans böcker som ges ut på svenska (Lilla Piratförlaget).

Jefferson ser sig som dömd på förhand och ser som sin enda möjlighet att själv hitta mördaren. Spåren leder till människornas land, tillsammans med griskompisen Gilbert åker de dit på en bussresa, allt för att inte väcka oönskad uppmärksamhet.

Med spänning och humor vävs historien samman, ett underliggande tänkvärt dilemma är centralt, ska vi egentligen äta djur? Den mördade frisören visar sig spela ett dubbelspel, han leder en underjordisk kamp från sitt lilla hyresrum mitt bland människorna. Illustrationerna är stämningsfulla detaljerade blyertsteckningar. En allåldersbok av en författare som verkligen förtjänar att sitt ALMA-pris och som jag ser fram emot att läsa mer av.

Kattspionerna av Anja Gatu och Anna Nilsson.

Samira Karlsson är ny i Rosengård, bekantar sig med omgivningarna och upptäcker snabbt de farliga platserna, järnvägen, stora gatan, vattenlekplatsen och tunneln. Visst ja, Samira är en katt, huvudrollsinnehavare i Kattspionerna på Rosengård – Man lever bara nio gånger av Anja Gatu och Anna Nilsson (B Wahlströms).

Samira träffar på både hundar, andra katter, skator och råttor och får snart höra talas om det hemska, att några kaninungar rövats bort. Hon lär känna Kattspionerna och blir en av dem, med uppgiften ta reda på vem som tagit kaninungarna. Boken är rikligt illustrerad i en modern Pelle Svanslösstil. Högläsning eller läsa själv, alltid uppfriskande med en bok med lokal anknytning.

Mac B. Kid Spy – Den stora upplösningen av Mac Barnett och med illustrationer av Mike Lowery,

Mac B. Kid Spy – Den stora upplösningen av Mac Barnett och med illustrationer av Mike Lowery (Lilla Piratförlaget), är en galen och tokrolig bok. Detta är den tredje boken om Mac B, och här löser han problemet med brittiska drottningens bortrövade korpar. Enligt sägnen ska ju inte bara Towern falla utan hela det brittiska imperiet om korparna överger Towern. Så varför besvära sig med vapen, missiler, bomber och annat om man bara helt enkelt lägger rabarber på fåglarna?

Drottningen kontaktar Mac B, efter flera mer eller mindre förvirrade samtal fulla av skämt och missförstånd är jakten i full gång.

Förutom den rafflande historien, alla underfundiga illustrationer, alla ordvitsar och historiska kommentarer finns det fakta om både Storbritannien (som att alla svanar i hela England tillhör drottningen tillsammans med alla delfiner och tumlare.) och Island. Det är nämligen dit jakten går. Vem är det då som stulit korparna? Det tänker jag inte avslöja! En riktigt rolig bok.

Inrikes

Man attackerad – misstänkt mordförsök

En man är gripen misstänkt för mordförsök på en man i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern i Eskilstuna fick vid 19.30 på lördagskvällen föras till sjukhus efter att han attackerats med ett vasst föremål, rapporterar SVT Sörmland.

Mannens skadeläge är enligt rapport från Mälarsjukhuset under söndagsmorgonen allvarligt men stabilt.

– Vi har nu påbörjat en utredning om försök till mord, säger Thomas Agnevik, presstalesperson polisregion Öst till TT.

En man i 30-årsåldern greps under natten mot söndagen som misstänkt för brottet. Polisen har även förhört en kvinna som är misstänkt för skyddande av brottsling.

– Vi kommer även under dagen förhöra den misstänkte mannen, säger Thomas Agnevik.

Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning utanför mataffären där brottet skedde, för att säkra spår och klargöra vad som hänt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL