Annons

Tegnell: Fortsätt jobba hemifrån

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att om möjligt fortsätta att arbeta hemifrån även i höst.
Publicerad 30 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Statsepidemiolog Anders Tegnell håller pressträff (tillsammans med socialminister Lena Hallengren).
Statsepidemiolog Anders Tegnell håller pressträff (tillsammans med socialminister Lena Hallengren).Foto: Naina Helén Jåma/TT

– Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittspridning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen ger också länsstyrelserna i uppdrag att informera om hur viktigt det är att myndigheternas rekommendationer följs, inte minst inom kollektivtrafiken.

Annons

– Det är ett viktigt uppdrag där de inte bara ska följa utvecklingen, utan också arbeta aktivt med information och samla goda exempel och aktivt uppmana aktörer att följa dessa exempel, säger socialminister Lena Hallengren.

– De har sedan tidigare haft ett uppdrag att följa utvecklingen och det de har sett är att det ser väldigt olika ut över landet, att det ibland varit för mycket trängsel på badplatser och restauranger.

TT: Behövs det ny lagstiftning, exempelvis för att personal inom kollektivtrafiken ska kunna avvisa resenärer av smittskyddsskäl?

– Lagstiftning tar tid, så här är det viktigt att branscherna själva tar fram rekommendationer som ska följas. Någon ny lagstiftning är inte planerad, säger Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell håller pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell håller pressträff.Foto: Naina Helén Jåma/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons