Annons

Kanske hemma bäst

Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt hemarbete under hösten, trots att utvecklingen för Sverige förefaller gå åt rätt håll, med få döda i covid-19.
Opinion • Publicerad 31 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Hemmajobb
HemmajobbFoto: Jessica Gow/TT
Annons

Att jobba hemma fungerar ofta mycket bra med ny teknik.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt hemarbete under hösten, trots att utvecklingen för Sverige förefaller gå åt rätt håll, med få döda i covid-19.

Att jobba hemma fungerar ofta mycket bra med ny teknik. Men det är olika bra för olika branscher och olika för olika individer. Kanske ska vi inte förutsätta att det blir det nya normen innan vi har möjlighet att se hur det fungerat att distansjobba så här länge. Snarare kan man hoppas att arbetslivet blir mer varierat och har fler möjliga upplägg av arbetsdagen.

Just nu befinner vi oss i en övergångsfas där vi lär oss att jobba digitalt och det lär finnas barnsjukdomar kring hur man lägger upp det på bästa sätt. Till exempel bor alla inte på ett sätt som gör att de kan arbeta i en bra arbetsställning eller få lugn och ro under sin arbetsdag.

För den som hela tiden kontaktas via mail i hemmet om arbetsuppgifter som hen känner sig tvungen att göra blir det snarare så att man till sist bor på sin arbetsplats istället för att jobba hemma. Det ger minimal möjlighet att slappna av på fritiden och på grund av den unika situationen kan man kanske inte stänga av sin telefon, som den som lämnat arbetsplatsen kanske kan.

Folkhälsomässigt har det sina sidor. Att jobba hemma och ha möten på distans kan vara både vilsamt och klimatvänligt. Man behöver varken köra bil eller åka kollektivtrafik där man riskeras att smittas. Man cyklar eller promenerar inte heller till jobbet och får inte den vardagsmotionen.

För andra kan det vara en dröm att inte behöva hetsa iväg till arbetsplatsen. Kanske kan man hinna gå ut med hunden på lunchrasten. För andra blir den en ständig, svår ensamhet. Blir hemarbete normen måste arbetsrätten också visa det: vad är företagen skyldiga att tillhandahålla? Bra bord och stolar? Gratis kaffe? Massage för trötta ryggar? Hemarbete ger många möjligheter, men också utmaningar. Vi får dock bra grund för framtida utvärderingar.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons