Ekonomi

Sveriges ekonomi klarar krisen bättre

Ekonomi
Ekonomi Historiska BNP-ras över hela Europa – men prognosen för Sverige är klart ljusare.
– Bilden av att Sverige har klarat sig bättre håller, säger SEB:s Robert Bergqvist.
PREMIUM

Att nedstängda samhällen, tillbommade industrier och låsta butiker slår hårt mot ekonomin har alla varit överens om, men i vilken omfattning har man inte vetat. Förrän nu. När Europas länder presenterar bruttonationalprodukten (BNP) för andra kvartalet blir det facit – med idel knallröda siffror.

– Det är ett dystert facit som visar på kraften i coronakrisen. Jag som ekonom har aldrig sett sådana här siffror tidigare, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Techaktier i topp på Wall Street

Techaktierna var som så ofta drivande på USA-börserna på fredagen. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den förkortade handelsdagen på Black Friday avslutades med en uppgång på Wall Street. En väntad ökning av antalet insjuknade i covid-19 vägdes mot hopp om en uppgång i ekonomin nästa år och optimismen segrade.

Techaktierna var dagens stora glädjeämne och alla de så kallade Faang-bolagen landade på plus. Bäst gick strömningsjätten Netflix och Googles moderbolag Alphabet som båda stängde med en uppgång på 1,3 procent.

Walt Disney backade 1,5 procent sedan nöjeskonglomeratet meddelat att man behöver göra sig av med 32 000 anställda i stället för tidigare uppgifter om 28 000.

Dow Jones industriindex stängde på plus 0,1 procent, Nasdaqs kompositindex gick upp 0,9 procent och indexet nådde därmed en ny rekordnivå. S&P 500 ökade 0,2 procent.

Sett över hela veckan steg Dow Jones 2,2 procent, Nasdaq lyfte 3,0 procent och S&P 500 gick upp 2,3 procent.

Ekonomi

Almega avvisar utdelningsförslag

Arbetsgivareföreningen Almega ger inte mycket för regeringens uppmjukade regler för aktieutdelning till coronadrabbade företag. Arkivbild.
Foto: Roger Vikström/TT
Ekonomi
Ekonomi De uppmjukade reglerna om aktieutdelning för företag med permitteringsstöd imponerar inte på Almega som organiserar runt 11 000 tjänsteföretag. Organisationen Företagarna är mer positiv.

Enligt ett regeringsförslag, som Centern och Liberalerna står bakom, ska coronakrisande företag få göra aktieutdelningar sex månader efter att det statliga stödet betalats ut.

– Det är ändå en begränsning. Det måste vara upp till bolagen att förfoga över de här delarna. De kan själva göra bedömningen om de ska göra en utdelning eller ej, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, till TT.

Han påpekar att cirka 4 000 företag ännu inte fått permitteringsstöd trots att de ansökte i juni.

– Det är väldigt många småföretagare som har ökat belåningen på sina hus och som nu sannolikt inte kommer att få göra utdelningar under nästa år.

Koncernbidrag bra

Regeringen föreslår också att företag med permitteringsstöd får fortsätta med koncernbidrag (flytt av pengar från ett bolag till ett annat inom en koncern).

– Det är bra att man får göra koncernbidrag inom bolagen, men det är helt orimligt att bolagen får ett utdelningsförbud som ju inte fanns när man ansökte om stödet, säger Andreas Åström.

Även Günther Mårder, vd för Företagarna som företräder cirka 60 000 företagare, uppskattar det gröna ljuset för koncernbidrag. Han betonar att den möjligheten är mycket viktig vid generationsskifte i familjeföretag

Bättre tydlighet

Allmänt anser Günther Mårder att det nya regelverket gör det tydligare för företagare.

– Det är positivt att man öppnar upp för att ett företag faktiskt ska kunna dela ut pengar sex månader efteråt stödet, säger han till TT.

– Men det finns fortfarande utmaningar. Om vi tar de allra minsta företagen använder de den så kallade förenklingsregeln vid aktieutdelning till sig själv. Där finns ett utdelningstak på 180 000 kronor per år och vi har krävt att det taket helt borde slopas. Det går man inte fram med nu vilket är synd, för det finns så många soloföretagare som tar ut sin ersättning från bolaget om en kombination av lön och utdelning.

Lars Pedersen/TT

Ekonomi

Börsen avslutade veckan med uppgång

Stockholmsbörsen avslutade veckan på plus. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsens breda OMXS-index steg 0,6 procent på fredagen. Sett över hela veckan blev resultatet plus 1,1 procent.

Telekomtillverkaren Ericsson var draglok på börsen i kraft av bolagets indextyngd. Aktien steg 1,7 procent.

Bra på OMXS30-listan gick också mätteknikbolaget Hexagon som steg 1,6 procent. Gruvjätten Boliden var en annan vinnare, upp 1,4 procent.

På nedsidan fanns klädjätten H&M som blev det tyngsta sänket med en nedgång på 1,2 procent.

En annan negativ tungviktare var Astra Zeneca som backade 0,6 procent. Nedgången följde sedan läkemedelskoncernens vd Pascal Soriot i en intervju med Bloomberg News sagt att det troligen måste göras ytterligare en global vaccinstudie för att slå fast vilken effektivitet vaccinkandidaten AZD 1222 har.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie steg 1,2 procent sedan bolaget formellt lagt fram ett bud på norska Entra på 165 norska kronor per aktie, totalt värt motsvarande 30 miljarder. Entras styrelse har med hänvisning till högre bud från andra intressenter tidigare avvisat inviten från SBB.

De ledande Europabörserna steg. Londonbörsens FTSE-index ökade 0,1 procent, Parisbörsens CAC-index gick upp 0,6 procent liksom Frankfurtbörsens DAX-index.

Ekonomi

Trots Black Friday-åtgärder – "väldigt trångt"

Stundtals var det kö utanför elektronikbutiken i Kungens kurva.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Väktare, kravallstaket och förlängd rea. Butikerna tar till flera knep för att undvika trängsel under shoppingdagen Black Friday.
Men kunder vittnar om att åtgärderna inte alltid räcker till.
– Folk är inte så bra på att hålla avstånd, säger Dhi.

Den årliga readagen Black Friday har på många ställen blivit både Black Week och till och med Black Month. Skyltar som gör reklam för den pågående rean syns överallt i handelsområdet Kungens kurva söder om Stockholm.

Att förlänga rean handlar inte bara om att ge kunderna fler dagar på sig att bränna pengar – en annan önskad effekt är att sprida ut dem för att motverka trängsel och smittspridning.

– Vi brukar ha tre dagar men i år har vi elva dagar. Det har gjort att vi får mer spridda kundflöden och det har vi märkt särskilt i dag. I vanliga fall brukar folk köa långt innan öppningstid på fredagen, men så har det inte varit i år, säger Li Persson, presstalesperson på elektronikkedjan Elgiganten.

"Känner mig trygg"

Vid entrén till Elgigantens butik i Kungens kurva finns väktare som räknar hur många som går in och ut. Kravallstaket bildar fållor för köerna till entrén och till varulämningen. Här väntar studenten Dhi, som passade på att handla i dag eftersom hon inte hade lektioner på schemat.

– Jag brukar inte bära munskydd, men i dag tog jag på mig det eftersom det är Black Friday. Jag känner mig lite orolig för trängsel och smitta, det är många i min familj som har fått covid-19, säger hon.

Dhi har besökt flera butiker under dagen och reagerat på hur kunder beter sig.

– Folk är inte så bra på att hålla avstånd, jag undrar varför de inte bryr sig, säger hon.

En man som inte vill uppge sitt namn har också tagit plats i kön.

– Jag var här för några dagar sedan och såg hur de gör för att motverka trängsel, jag tycker att de har skött det bra. Jag känner mig trygg, säger han.

"Skyndade mig ut"

Vid ingången tittar väktaren i sin räknare och släpper in två av kunderna som köar. Butiken har, liksom många andra, vidtagit en rad åtgärder som golvmarkeringar och handsprit.

– Vi har räknat ut att man ska få ett visst antal kvadratmeter per kund. Men utöver det har vi kundvärdar som håller koll på om det blir för mycket kunder på en viss yta och det påverkar också hur många vi släpper in, säger Li Persson.

Assad, som går ut ur butiken tillsammans med sin fyraårige son, vittnar om att det trots åtgärderna var trångt mellan kunderna.

– Jag är ledig i dag och behövde köpa batterier till min sons leksak. Jag vill helst undvika att handla i dag men jag skyndade mig ut. Det var väldigt trångt, det sprang folk överallt, säger han.

Ellinor Knoxborn/TT

Dhi valde att använda munskydd i butikerna under Black Friday.
Dhi valde att använda munskydd i butikerna under Black Friday.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Assad hade gärna undvikit att handla på Black Friday.
Assad hade gärna undvikit att handla på Black Friday.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi

Aktieutdelning okej sex månader senare

Finansminister Magdalena Andersson (S) har satt ner foten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Reglerna för att betala aktieutdelning kombinerat med statligt permitteringsstöd förtydligas. I praktiken mjukas de upp, beroende på när stödet tagits emot.
Det blir nu okej att dela ut sex månader efter att stödet tagits emot, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

I förra veckan meddelade regeringen att systemet med permitteringsstöd för företag som går på knäna i coronakrisen förlängs till halvårsskiftet 2021.

Nu kommer också detaljerna.

Den mest kontroversiella frågan i stödet har handlat om företag ska få ge aktieutdelning om man tagit emot statligt stöd. Hittills har signalen, även om Tillväxtverket slirat en aning på reglerna och hotat göra dem hårdare, varit att det inte varit tillåtet med utdelning under hela 2020 om stöd mottagits.

Lag och tolkning

Så har reglerna tolkats, men det har varit upp till Tillväxtverket att göra en bedömning. Enligt regeringen innebär reglerna framåt att det nu blir en skarp gräns, något som inte funnits tidigare i lagen.

Med de nya förlängda reglerna, som gäller för permitteringsstöd från 1 december i år till 30 juni 2021, gäller att utdelning är förbjudet inom en tidsperiod två månader innan stöd mottagits och sex månader efter. Alltså går det bra att plocka ut stöd exempelvis fram till sista mars och sedan göra en aktieutdelning i oktober nästa år.

– Det är en avvägning, säger Magdalena Andersson på frågan hur tidsperioderna har räknats fram.

– Många företag har efterfrågat vad som nu gäller, säger hon.

Tillväxtverket bestämmer

Däremot kan hon inte säga exakt vad som gäller för stöd som betalats ut fram till nu. Tillväxtverket flaggade i ett utskick för några veckor sedan till vissa berörda att det även skulle bli förbjudet med utdelningar hela 2021. Den frågan äger fortfarande myndigheten och besked väntas på måndag.

Det är knappast sannolikt att Tillväxtverket skulle stå fast vid vad de kallade ett arbetsmaterial när uppgifterna om utdelningsförbud för hela 2021 läckte ut. Då skulle lag och Tillväxtverkets eventuella tolkning tillämpning krocka. Och enligt vad TT erfar kommer Tillväxtverkets tolkning av nuvarande regler, fram till sista november, ligga i linje med regeringens skarpa förslag.

Enligt regeringens förslag, som är överenskommet med Centern och Liberalerna, gäller också att koncernbidrag blir okej enligt reglerna som gäller framåt. Det diskvalificerar inte för permitteringsstöd.

För att stävja fusk ska det också framåt krävas revisorsintyg för företag med lönesummor över 400 000. Och för det kan man få en stödpeng på uppemot 10 000 kronor.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Sänkt subvention från april

Subventionsgraden, 75 procent, i stödet till företag som permitterar anställda behålls på samma nivå fram till sista mars som i dag. Därefter sänks den till 50 procent.

Regeringen kommer också föreslå att Tillväxtverkets förvaltningsanslag förstärks med sammanlagt 450 miljoner kronor för att klara jobbet.

Promemorian skickas nu på remiss till den 11 december 2020. Förslagen föreslås träda i kraft den 15 februari 2021, men tillämpas retroaktivt från 1 december 2020.

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Ekonomi

Sri Lanka vid ruinens brant i coronakrisen

Teststation i Sri Lankas huvudstad Colombo
Foto: Eranga Jayawardena AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen har slagit hårt mot Sri Lanka. Landet befinner sig statsfinansiellt vid ruinens brant och kan mycket väl tvingas ställa in betalningarna, varnar varnar ratinginstitutet Fitch, som sänker Sri Lankas kreditbetyg till CCC.
PREMIUM

Den lankesiska ekonomin har drabbats hårt till följd av förlorade turistintäkter och bakslag för textilexporten, vilket dränerat valutareserven på dollar.

Betyget CCC innebär att Fithc ser det som en reell möjlighet att Sri Lanka faktiskt kommer att ställa in betalningarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

EU-förslag skapar strid om svensk vattenkraft

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kritiseras för passivitet när det gäller regelverk som kan ge svensk energiförsörjning problem. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Vattenkraft, en stor del av den svenska elproduktionen, riskerar att klassas som icke hållbar i EU-kommissionens regelverk för godkända gröna investeringar.
Opposition och elbolag manar regeringen att vakna – tiden rinner ut.
PREMIUM

– Vänta och se duger inte, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, tillika för energipolitik.

– Ingen kommer att ta bort vattenkraften men det blir dyrare att investera i den, det blir dyrare räntor sannolikt. Och det i sig gör ju att den gröna omställningen blir dyrare och att den försenas. Det är ett jätteproblem, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Strejk på väg att strypa norsk gasexport

Norsk gasexport hotas av stora nedstängningar till följd av strejk. Arkivbild
Foto: Marit Hommedal AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

En strejk bland säkerhetspersonal kan redan på lördag leda till nedstängningar på Nyhamnaanläggningen, en viktig terminal för Norges naturgasexport, varnar den statliga systemoperatören Gassco.

Exporten till den europeiska marknaden från Nyamnaanläggningen - med en kapacitet att leverera 84 miljoner kubikmeter gas per dag - kommer att från och med lördag dras ned med 50 miljoner kubikmeter om inte strejken blåses av, enligt Gassco.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL