Utrikes

69 kommuner berörda av utbrott på Hurtigruten

Roald Amundsen vid kaj i norra Norge.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Norska Folkhälsoinstitutet uppmanar 69 kommuner att följa upp närmare 400 personer som har kryssat med Hurtigruten tidigare i juli och misstänks ha utsatts för smittorisk.
PREMIUM

"Det är redan ett stort utbrott och vi är oroliga för ytterligare spridning", säger Folkhälsoinstitutets avdelningsdirektör Line Vold i ett pressmeddelande.

Larmet kommer sedan Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen i fredags försattes i karantän i Tromsø, efter att fyra personer i besättningen insjuknat i covid-19. När samtliga provsvar nu har kommit tillbaka har den siffran stigit till 36.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omstridd expresident gläds åt hemkomst

Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo vid återkomst till hemlandet.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Elfenbenskustens expresident Laurent Gbagbo är tillbaka i landet, tio år efter att han ställdes inför rätta för brott mot mänskligheten i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.
– Jag är glad att vara tillbaka i Elfenbenskusten och i Afrika.

Uttalandet kom i Gbagbos första framträdande. Han talade inför anhängare till hans parti FPI i Abidjan på torsdagen

Men återkomsten kan skaka om en mycket skör stabilitet i det västafrikanska landet som genomlevt inbördeskrig och misstänkta folkmord det senaste decenniet.

Gbagbo har själv spelat en av huvudrollerna i Elfenbenskustens tragedi. Hemkomsten antydde att konflikter åter kan blossa upp.

Polis sköt tårgas för att skingra hundratals anhängare som samlats i Abidjan för att hälsa expresidenten välkommen hem efter tio år i exil.

Friades helt

Laurent Gbagbo friades på alla punkter i ICC 2019 och har sedan dess bott i Bryssel. 76-åringen anklagades för fyra fall av brott mot mänskligheten och pekades ut som ansvarig för mord, våldtäkter och förföljelse efter presidentvalet i Elfenbenskusten 2010.

Gbagbo, som satt som president i tio år, förlorade då valet mot rivalen Alassane Ouattara. Gbagbo vägrade att acceptera nederlaget, vilket ledde till ett fyra månader långt inbördeskrig där närmare 3 000 människor dog innan Frankrike ingrep militärt och hjälpte Ouattara till makten.

Välkomnas av ärkerival

Den sittande presidenten Outtara har efter långdragna förhandlingar välkomnat Gbagbo tillbaka, han har även uttryckt förhoppningar om att detta ska bidra till försoningsprocessen i landet.

Gbagbo har fortfarande starkt stöd bland sina supportar, men har inte sagt något om vilken politisk roll han önskar spela framöver. Hans juridiska problem är dock inte över ännu: 2019 dömdes han till 20 års fängelse, anklagad för att ha förskingrat pengar från Elfenbenskustens centralbank.

Outtara har ännu inte uttalat sig om huruvida Laurent Gbagbo har benådats.

Anhängare till Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo samlades på Bryssels flygplats på torsdagen.
Anhängare till Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo samlades på Bryssels flygplats på torsdagen.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Utrikes

Biden efter domslut om Obamacare: "En seger"

Dåvarande president Barack Obama skrev under 'Obamacare' 2010, en av hans största politiska segrar. Arkivbild.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Utrikes
Utrikes Försök att lägga ned en allmän sjukförsäkring, kallad "Obamacare", i USA har stoppats i Högsta domstolen. "En stor seger", säger president Joe Biden om beslutet.

HD avfärdar flera republikanska delstaters anspråk på att skrota lagen om tillgänglig vård, Affordable care act eller "Obamacare", vårdreformen som forne president Barack Obama införde och som sätter vissa krav på hur försäkringsbolagen tillhandahåller sjukförsäkringar åt amerikaner.

President Joe Biden, som var Obamas vicepresident när reformen kom till stånd kallar domstolens beslut för "en stor seger för det amerikanska folket" och för de som "var i akut risk att förlora sin sjukvård mitt under en pandemi", rapporterar Reuters.

Trumps löfte: riv upp

Även Obama kommenterar att domslutet "visar att lagen för tillgänglig sjukvård är här för att stanna".

Republikanska lagstiftare är däremot inte lika nöjda och säger enligt AFP att beslutet "inte ändrar det faktum att Obamacare misslyckats med att göra vad man utlovat och skadar hårt arbetande amerikanska familjer".

Reformen har varit kontroversiell eftersom den från början krävde att varje amerikan som inte har en sjukförsäkring riskerar att betala extra i ett slags vite eller skatt. Personer som redan hade sjukförsäkring när lagen kom till 2010 kunde i många fall se sina premier bli dyrare till följd av reformen, vilket också kritiserats. Motståndare till vårdreformen har även hävdat att den i slutändan leder till dyrare sjukvård av sämre kvalitet.

Obamas efterträdare Donald Trump hade som vallöfte att riva upp vårdreformen och ansåg att kravet på sjukförsäkring inte var förenligt med den amerikanska konstitutionen. Trump lyckades 2017 driva igenom en lag som tog bort den straffavgift som den utan försäkring riskerade att få, men kravet om att varje amerikan skall ha en försäkring kvarstod.

Konservativa röstade för

Sedan Donald Trumps mandatperiod består Högsta domstolen av en klar majoritet republikanskt tillsatta domare. Trots det avfärdade sju av nio domare delstaternas anspråk på att förklara försäkringskravet som icke-konstitutionell.

De två motstridiga domarna, Samuel Alito och Neil Goruch, som tillsattes av Trump, tillhör båda den mer konservativa falangen av domstolen.

"Ingen kan undgå att imponeras över till vilken grad denna domstol är villig att försvara Affordable care act", kommenterar Alito om domslutet.

Obamacare har med detta beslut överlevt tre prövningar i Högsta domstolen.

Sophie Tanha/TT

Utrikes

Spädbarn hittat i trälåda på Ganges

Barnet hittades på floden Ganges, i norra delarna av Uttar Pradesh. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg/TT
Utrikes
Utrikes

Ett spädbarn har hittats i en trälåda som flöt på Gangesfloden i norra Indien.

Barnet, en cirka en månad gammal flicka, hittades tidigare i veckan av en man som färdades på en båt, när han plötsligt hörde ljud från ett buskage vid flodbrädden i delstaten Uttar Pradesh.

I trälådan fanns också bilder på hinduiska gudar, ett horoskop där flickans födelsedag går att utläsa samt ett namn: Ganga.

– Det är svårt att bedöma hur länge hon flutit i floden, säger polisen OP Singh.

Polisen har nu inlett en utredning av ärendet.

– Barnet mår bra och är under läkartillsyn. Myndigheterna kommer att ta hand om allting. Vi försöker ta reda på varifrån hon kommer, säger Singh.

Utrikes

Fängslad egyptier rör upp känslor i Italien

Den egyptiska utbytesstudenten Patrick Zakis öde rör upp heta känslor i Italien. Arkivbild.
Foto: Egyptian Initiative for Personal Rights via AP/TT
Utrikes
Utrikes "Frihet för Patrick Zaki". Plakat och banderoller vajar från byggnader och lyktstolpar i italienska Bologna.
Runt om i landet uppmärksammas den fängslande egyptiern Patrick Zaki, som under torsdagen fyller 30 år, en födelsedag han spenderar i Tora-fängelse i Kairo.

Patrick Zaki greps i Kairo i februari 2020 och har sedan dess suttit fängslad misstänkt för bland annat uppvigling och spridandet av desinformation. Zaki var fram till sitt gripande utbytesstudent i italiensk Bologna, där han läste en master i genusstudier, och hans öde har fått stor uppmärksamhet i landet.

Under torsdagen tågade ett demonstrationståg genom Bologna och vid det centralt belägna monumentet Meloncello-bågen vajade banderoller och flaggor som krävde hans frigivande.

– Nu krävs ett kraftfullt agerande från regeringen, säger Emilia-Romagnaregionens vicepresident och Eu-parlamentarikern Elly Schlein under manifestationen enligt tidningen la Repubblica.

Kräver medborgarskap

I fjol skrev över 300 000 italienare under en namninsamling som krävde att utbytesstudenten ska ges italiensk medborgarskap för att på så sätt påskynda hans frigivande. Italiens senat godkände i april i år förslaget med överväldigande majoritet, för att det ska antas behövs nu ett godkännande av landets deputeradekammare.

Under torsdagen pläderade den socialdemokratiske ledamoten Filippo Sensi för att just detta skulle ske.

– Han är en Italiensk medborgare, en europeisk medborgare. Allt som görs mot honom görs mot oss alla, sade ledamoten till sina kollegor i deputeradekammaren enligt tidningen il Fatto Quotidiano.

Minns blodisande mord

Fallet Patrick Zaki rör upp särskilt starka känslor i Italien då landet ännu har den italienska doktoranden Giulio Regenis död färskt i minnet.

Giulio Regeni försvann i Kairo, där han vistats som en del av sina studier, i januari 2016 och återfanns svårt sargad en dryg vecka senare. Obduktionen av kroppen visade att han utsatts för omfattande tortyr. Hans mamma har sagt att kroppen var så deformerad att hon enbart kände igen sonen genom hans nästipp.

Giulio Regenis familj finns i dag bland de som engagerat sig i Patrick Zakis öde och som krävt hans frigivande.

Ida Vanhainen/TT

Gatukonst i Rom föreställandes den fängslade egyptiern Patrick Zaki och den mördade italienske doktoranden Giulio Regeni med orden 'Denna gång kommer allt bli bra'. Arkivbild.
Gatukonst i Rom föreställandes den fängslade egyptiern Patrick Zaki och den mördade italienske doktoranden Giulio Regeni med orden "Denna gång kommer allt bli bra". Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

FAKTA

Fakta: Rättssäkerhet i Egypten

Sedan den militärstödda regeringen återtog makten 2013 har Egypten, enligt människorättsorganisationer som Amnesty International, fått ett allt mer statskontrollerat rättsväsende: Presidenten utser i dag landets domare, rättegångar blir ofta utdragna och möjligheten att överpröva domar är ytterst begränsad.

Under de senaste åren har tusentals egyptier ställts inför militärdomstolar och specialdomstolar som oftast driver åtal om terrorism eller brott mot nationens säkerhet. Dessa rättegångarna resulterar ofta i långa fängelsestraff eller dödsstraff.

2019 var Egypten ett av de länder i världen som verkställde flest dödsstraff.

Källa: Landguiden/UI

EM i fotboll 2021

Tredje coronavåg i Ryssland mitt i fotbolls-EM

Matchen i fotbolls-EM mellan Ryssland och Belgien visas upp på skärmen vid idrottsarenan Luzjniki i Moskva. Trots ökad smittspridning och hårda restriktioner kommer arenan öppna för ett begränsat antal i publiken.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Skarpare restriktioner införs både i Moskva och i S:t Petersburg efter det att Ryssland har registrerat det högsta antalet coronasmittade sedan i december förra året.

Lotterier, obligatorisk vaccinering och en arbetsfri vecka – så försöker Moskva bekämpa den ökande smittspridningen.

Presidenten Vladimir Putin har flera gånger hävdat att Ryssland har hanterat pandemin bättre än andra länder – men nu måste nya restriktioner införas och tonläget har ändrats.

Hårdare restriktioner

Den arbetsfria veckan pågår fram till den 21 juni. Restauranger och barer måste stänga klockan 23. Och i parker får man bara promenera – rutschbanor tejpas med avspärrningsband. Samtidigt varnar myndigheterna att den som bryter mot restriktionerna riskerar böter.

Men på till exempel idrottsarenan Luzjniki i Moskva kan upp till 5 000 besökare samlas för att titta på EM-matcherna i fotboll på stora skärmar.

Även i EM-fotbollsstaden S:t Petersburg har den ökande smittspridningen lett till skarpare restriktioner. De införs den 17 juni, dagen efter det att det ryska landslaget spelade sin andra match.

Totalt ska sju EM-matcher spelas i S:t Petersburg, bland annat Sveriges gruppspelsmatcher mot Slovakien (18/6) och Polen (23/6).

Där kan upp till 3 000 personer samlas på utomhusarenorna för att följa matcherna.

– Restriktionerna är alldeles för slappa, vissa är även ineffektiva och kontroller är selektiva, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på det ryska forskningsföretaget Clinical Excellence Group till TT.

Han tror att höstens val till parlamentet spelar in.

– Stödet för och viljan att följa restriktionerna är låg, och man vill inte irritera befolkningen för mycket.

Låg vaccinationstakt

Flera orsaker tros ligga bakom den ökande smittspridningen. Låg vaccinationstakt, få restriktioner och ovilja att följa de restriktioner som funnits anses har lett till den nuvarande situationen, enligt Nikolaj Krutjkov.

Trots att Sputnik V godkändes för användning i Ryssland i augusti i fjol är bara omkring 10 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Nu ställer hälsomyndigheterna i Moskva krav på att 60 procent av de som jobbar inom tjänstesektorn och staten måste vara fullvaccinerade före 15 augusti.

För att locka fler till vaccinationslokalerna arrangeras lotterier. Varje vecka kommer man att lotta ut fem bilar bland de som vaccinerar sig i Moskva före den 11 juli.

– Det behövs mer sådant. Staten borde lägga mer pengar på det och till exempel erbjuda rabatt på matvaror, säger Krutjkov.

Tatiana Kireeva/TT

En fotbolls-EM-match mellan Polen och Slovakien i S:t Petersburg.
En fotbolls-EM-match mellan Polen och Slovakien i S:t Petersburg.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

FAKTA

Fakta: Coronapandemin i Ryssland

De senaste två veckorna har antalet bekräftade fall av coronasmittade ökat från 9 000 per dag i slutet av maj till 13 000 i mitten av juni i hela landet.

Sedan tidigare gäller restriktioner om munskydd och handskar i affärer, kollektivtrafik och andra platser där det är mycket folk.

På bio, teatrar och vid konserter i Moskva och S:t Petersburg får från och med torsdagen 50 procent av det totala antalet besökare som lokalen rymmer närvara. Detsamma gäller bland annat museer och bibliotek i Moskva.

Källa: Den ryska regeringen, lokala myndigheter i Moskva.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Utrikes

En gripen efter skottdrama i Tyskland

Polis vid brottsplats i Espelkamp i Tyskland.
Foto: Lino Mirgeler/dpa via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Två personer har skjutits ihjäl i de centrala delarna av staden Espelkamp i nordvästra Tyskland, uppger polisen. Dödsoffren var en man och en kvinna, båda i 50-årsåldern.

En 52-årig man greps under eftermiddagen i den närliggande staden Diepenau. Motiven bakom morden är fortfarande oklart, enligt polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Det fria Zambias urfader Kaunda död

Zambias förste president efter frigörelsen från det brittiska kolonialstyret, Kenneth Kaunda, är död. Arkivbild.
Foto: Moses Mwape/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kenneth Kaunda, Zambias förste president och frihetshjälte i kampen mot kolonialismen, har avlidit, 97 år gammal.
PREMIUM

Dödsbeskedet kom från sonen Kambarage, som på torsdagen sade att Kaunda avlidit av lunginflammation på ett sjukhus i huvudstaden Lusaka.

Kaunda och hans Förenade nationella självständighetsparti (Unip) styrde Zambia från 1964 sedan landet lyckats bli självständigt från kolonialmakten Storbritannien. Han blev kvar vid makten till 1991, då han förlorade presidentskapet i fria val. Han besegrades av fackföreningsledaren Frederick Chiluba.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Katolsk grupp får rätt att neka hbtq-par barn

Alla nio domare i USA:s Högsta domstol röstade till förmån för en katolsk organisation. Arkivbild.
Foto: Erin Schaff/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ska en adoptionstjänst kopplad till den katolska kyrkan ha rätt att neka samkönade par till att bli fosterföräldrar? Ja, säger samtliga nio domare i USA:s Högsta domstol, som hänvisar till grundlagens första tillägg om religionsfrihet.

Det var den katolska organisationen CSS, som under lång tid haft kontrakt med delstaten Philadelphia att omhänderta och placera barn i behov av familjehem som år 2018 inte längre fick fortsätta sin verksamhet sedan det kommit fram att de av religiösa skäl inte placerade barn hos samkönade par.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL