Sport

Holmberg: "Skjuter inte från distans så ofta"

Kalle Holmberg gjorde två mål när Djurgården besegrade Häcken på hemmaplan.
Kalle Holmberg gjorde två mål när Djurgården besegrade Häcken på hemmaplan.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Sport
Sport Djurgården ångar på.
Efter Kalle Holmbergs två mål mot Häcken seglar de regerande mästarna upp som ny tabelltrea.
– Det är klart att vi vill vara där uppe, säger han efter 3–1-vinsten.
PREMIUM

Häcken och Djurgården var inför matchen de lag som släppt in minst mål i fotbollsallsvenskan med nio respektive tio stycken. Men någon målsnål tillställning blev det inte.

Med Emir Kujovic placerad på bänken fick Kalle Holmberg starta på topp. Anfallaren tog vara på chansen och satte dit två av lagets mål i 3–1-segern. Varav ett var en drömträff från distans.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Man United vidare – trots Johnssons storspel

Karl-Johan Johnsson stoppar Marcus Rashfords avslut – med en av många fina räddningar mot Manchester United.
Karl-Johan Johnsson stoppar Marcus Rashfords avslut – med en av många fina räddningar mot Manchester United.
Foto: Sascha Steinbach/AP/TT
Sport
Sport Karl-Johan Johnsson radade upp den ena spektakulära räddningen efter den andra.
Men trots svenskens storspel är det slutspelat för FC Köpenhamn i Europa League.
Manchester United vann med 1–0 och är vidare till semifinal.

Det var svensktätt värre på Rheinenergiestadion i Köln där FC Köpenhamn tog sig an Manchester United i Europa Leagues kvartsfinal.

Victor Nilsson Lindelöf (inbytt i den andra halvleken) inledde på bänken för United, precis som Pierre Bengtsson (inbytt i första) och Sotirios Papagiannopoulos i FCK.

En som däremot startade var Karl-Johan Johnsson – och tur var väl det för dansklaget. För om det inte vore för den svenske landslagsmålvakten hade Manchester Uniteds segersiffror blivit betydligt större.

Krävdes straffspark

Johnsson hade visserligen stolparna på sin sida när både Mason Greenwood och Bruno Fernandes sköt i trävirket – men när bollarna väl gick på mål stod 30-åringen i vägen, oavsett hur välriktade och tunga avsluten var.

Efter att ha hållit Manchester Uniteds anfall stången i 90 mållösa minuter plus tilläggstid krävdes det en straff i början av förlängningen för att få hål på svensken.

Köpenhamnsförsvararen Andreas Bjelland var den som gjorde ner Anthony Martial och gav Fernandes chansen från elvameterspunkten. Johnsson gick åt rätt håll men kunde inte nå portugisens hårda avslut.

Tvingade att ösa på framåt efter baklängesmålet blottade sig FCK bakåt – vilket tvingade Johnsson att fortsätta briljera. Gång efter annan parerade han när 2–0 hängde i luften, utan att släppa någon mer boll förbi sig.

Matchen slutade 1–0 till Manchester United som därmed är vidare till semifinal där antingen Wolverhampton eller Sevilla står för motståndet.

Inter vidare

Samtidigt i Düsseldorf avgjordes en annan kvartsfinal i ett betydligt tidigare skede. Redan i den 20:e minuten kom målet som skickade Inter till semifinal.

Belgaren Romelu Lukaku lyckades, trots att han hade en försvarare hängande över sig, rulla in 2–0 mot Bayer Leverkusen.

Bara fem minuter tidigare hade Nicolo Barella gjort 1–0 för den italienska storklubben, detta efter att han fångat upp en andraboll utanför straffområdet och hittat det bortre hörnet med ett rappt avslut.

Bayer Leverkusen reducerade kort därpå genom Kai Havertz – men Inter höll undan och är därmed vidare. I semifinalen väntar antingen ukrainska Sjachtar Donetsk eller schweiziska Basel som drabbar samman på tisdagen.

Europa League avgörs det här året från och med kvartsfinalspelet med enkelmöten i Tyskland på grund av coronapandemin.

Sport

Grekisk landslagsman klar för Liverpool

Kostas Tsimikas, här mot Arsenal i Europa League, lämnar Olympiakos och är klar för Liverpool. Arkivbild.
Kostas Tsimikas, här mot Arsenal i Europa League, lämnar Olympiakos och är klar för Liverpool. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport

Liverpool har säkrat sitt första nyförvärv som nybliven engelsk ligamästare.

Klubben har gjort klart med den grekiske landslagsförsvararen Kostas Tsimikas som närmast kommer från Olympiakos.

"Jag är väldigt glad och väldigt stolt över att vara här. För mig är det här världens största klubb. Det är en ära att vara här och jag kommer göra mitt bästa", säger Tsimikas till Liverpools hemsida.

Den 24-årige vänsterbacken var ordinarie i det Olympiakos som vann den grekiska ligan med hela 18 poängs marginal till tvåan PAOK.

Sport

Berglund satte udda svenskt rekord

Kalle Berglund satte svenskt rekord på 2 000 meter.
Kalle Berglund satte svenskt rekord på 2 000 meter.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Kalle Berglund satte svenskt rekord på den udda distansen 2 000 meter.
Ett tecken på att formen är okej inför fredagens Diamond League-start på 1 500 meter i Monaco.
– Jag ville vinna och få en bra genomkörare, säger Berglund.

Han drabbades av misstänkt covid-19 i våras och har dessutom haft knäbekymmer i år, så tävlandet fick vänta till lag-SM i förra veckan. I sommarens blott andra lopp – på GP-galan i Sollentuna på måndagskvällen – lyckades Berglund ändå med en rejäl putsning av Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på 2 000 meter. Gärderuds 5.02,09 räckte inte långt mot de 4.59,71 som Kalle Berglund noterades för på Sollentunavallen. Även tvåan Andreas Almgren (5.00,23) slog den gamla OS-guldmedaljörens rekord med ganska bred marginal.

– Men generellt är jag inte så mycket för sådana här icke-olympiska distanser. Det är de olympiska distanserna och kanske engelska milen, för att det var en så klassisk distans förr med Roger Bannister & Co, som är något. Och det här rekordet har inte varit superbra, säger Berglund, vars nya rekordtid dessutom innebar ett präktigt personligt rekord på distansen.

24-åringen förklarar:

– Den här distansen springs ju så himla sällan. Jag sprang 2 000 när jag var tolv år senast tror jag, jag hade 6.42 och sade att jag aldrig ska springa så här långt igen.

På fredag kapar han 500 meter när det är ordinarie sträckan 1 500 som gäller i Diamond League-galan i Monaco. I helgen kom beskedet att Berglund får en startplats i galan där det ofta brukar gå fort just på den distansen.

– Är jag i okej form ska man ta chansen när man får den, säger Olofströmslöparen.

– Det har alltid varit lite av en dröm, för 1 500-meterslöpare är det typ den coolaste tävlingen man kan springa. Och jag älskar ju formel 1, så att komma till Monaco blir kul.

Carl Göransson/TT

Sport

Thern: "Dags att gaska upp oss"

Norrköpings Simon Thern deppar efter slutsignalen och 2–3-förlusten i måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Helsingborg och IFK Norrköping.
Norrköpings Simon Thern deppar efter slutsignalen och 2–3-förlusten i måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Helsingborg och IFK Norrköping.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport IFK Norrköping är ur slag.
Östgötarna föll med 2–3 borta mot bottenlaget Helsingborg och är nu sex poäng efter serieledaren Malmö FF.
– Nu är det fan dags att gaska upp oss, säger mittfältaren Simon Thern.

Efter åtta omgångar ledde IFK Norrköping fotbollsallsvenskan med sju poäng ner till bland annat Malmö FF. Sex omgångar senare är Norrköping sex poäng efter MFF sedan östgötarna tagit blott fem poäng på dessa matcher.

– Det gäller att inte börja tycka synd om sig själv. Nu är det fan dags att gaska upp oss. Och se till att vara tillräckligt bra även om domaren gör några misstag, och inte tycka synd om oss själva. För det är det värsta jag vet, säger mittfältaren Simon Thern efter 2–3-förlusten borta mot Helsingborg.

Tveksamma straffar?

Mot skåningarna fick Norrköping två straffar emot sig under den första halvleken. Båda kan kategoriseras som tveksamma, men även om Thern i halvtid sade till Dplay att ingen av dem var "solklar" ville han efter slutsignalen inte fokusera på domarinsatsen.

– Jag lägger faktiskt ingen vikt vid vad domarna gör. Det är självklart svårt att vara domare, men vi har haft lite stolpe ut med domslut tidigare också. Men det är så det är och det jämnar ut sig i slutändan.

Domaren Kristoffer Karlsson känner sig trygg med domslutet på den första straffen när mittbacken Martin Olsson gick omkull i straffområdet. Däremot är han inte lika nöjd med beslutet att blåsa straff när Norrköpings vänsterback Isak Bergmann Jóhannesson fick ett uppstudsande inlägg på axeln eller armhålan.

– Nu när jag ser rörliga bilder i efterhand tycker jag mer att den träffar uppe på bröstet eller ner på överarmen. Jag skulle nog säga att det är mindre straff än vad det är straff, säger Karlsson efter slutsignalen på Olympia.

Å andra sidan anser Karlsson – i efterhand – att han borde ha vinkat av när Alexander Franssons avslut styrdes i mål (1–0) via en hemmaspelare samtidigt som en Norrköpingsspelare stod offside.

– För backen som rör bollen räddar den och spelar den inte. Då går man tillbaka till första skottet och i det läget är faktiskt Norrköpingsspelaren i siktlinjen för målvakten. Så det lutar väl åt att Norrköping inte skulle ha haft mål där, säger Karlsson.

Prestationsmässigt anser Thern att Norrköping borde ha spelat hem de tre poängen på Olympia trots de insläppta målen.

– Det är jättesurt. Jag tycker att vi gör en jättebra andra halvlek och skapar mängder med målchanser – och vi bör ju vinna matchen. Nu är det lite stolpe ut och nu gäller det att vi tar oss i kragen och inte får några gamnackar. För vi är tillräckligt bra i dag för att få ett bättre resultat än att förlora med 3–2, säger Thern efter lagets andra raka förlust.

Jönsson avgjorde

Anfallaren Anthony van den Hurk – som blev utvisad på tilläggstid – satte den första straffen. Han brände den andra, men var sedan först på returen och tryckte in 2-1.

Den isländske stortalangen Bergmann Jóhannesson kvitterade till 2–2 i den 62:a matchminuten med ett riktigt drömmål och gav Norrköpingen chansen att vinna.

Men i jakten på en seger kontrade Helsingborg och i den 80:e minuten satte Rasmus Jönsson segermålet.

För Helsingborg var det blott den andra segern för säsongen och med sina 13 poäng lyfte skåningarna från jumboplatsen till säker mark i allsvenskan.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Vecchias dubbel räckte inte till seger: Tufft

Stefano Vecchia gjorde två mål när Sirius spelade 3–3 hemma mot Varberg.
Stefano Vecchia gjorde två mål när Sirius spelade 3–3 hemma mot Varberg.
Foto: Staffan Claesson/TT
Sport
Sport För en vecka sedan klev Stefano Vecchia av matchen mot Elfsborg med en befarad knäskada.
Men knäna höll och på måndagskvällen var vårens succéspelare tillbaka – som tvåmålsskytt dessutom. Det räckte dock inte för Sirius som tappade poäng på tilläggstid. Igen.
– Det är väldigt tufft nu. Vi blir för bekväma.  Det är inte tillräckligt bra helt enkelt, konstaterar Sirius anfallsstjärna efter 3–3 hemma mot Varberg. 

Stefano Vecchias två mål –  en snyggt curlad boll upp i bortre krysset till 1–0 och en perfekt skruvad frispark direkt i mål till 2–1 – som följdes av radarpartnern Yukiya Sugitas påpassligt inrakade 3–1 borde ha varit nog för att ge Sirius alla tre poängen.

Men det här blev i stället femte matchen i rad som Uppsalalaget föll ihop på slutet och tappade segern.

– När motståndarna lyfter in bollen och vi egentligen bara ska låta dem springa så faller vi in i deras spel i stället. Där måste vi vara bättre. Sedan blir vi kanske för bekväma med att vi leder. Då straffar det sig. Det här är inte okej, alla måste höja sig, säger Vecchia vars målsuccé har dragit i gång rykten om flytt till andra allsvenska klubbar.

Ryktas lämna

25-åringens kontrakt går ut i år och såväl AIK som Djurgården ryktas vara intresserade.

– Men det är inget som jag tänker på nu. Jag njuter av att spela fotboll och jag firar livet varje dag i stället. Det där får komma senare. Nu vill jag ge mig själv en ärlig chans att ha kul.

TT: Så om du erbjuds ett pre-contract?

– Oj, det är något jag inte ens har funderat på. Jag vet verkligen inte, säger Vecchia.

Varbergskaptenen Astrit Selmani är även han en spelare som har dragit uppmärksamheten till sig i sommar.

Gästernas anfallsstjärna inledde säsongen starkt, fick problem med ett ledband men har sedan precis som sin motståndarkollega kommit tillbaka med kraft och var magnifik på Studenternas konstgräsmatta på måndagskvällen.

Selmani kvitterade

Selmani gjorde det mesta själv i avgörande lägen och visade imponerande styrka vid 1–1 i 26:e minuten då han först tog emot en svår hög boll med bröstet, tryckte undan två Siriusspelare, vände sig om och forcerade in sin första kvittering för kvällen.

Han bidrog även med en assist vid Erion Sadikus eleganta reducering till 2–3, fortsatte med att – till sin egen förtvivlan – chippa en boll precis utanför Sirius målbur i slutet av matchen men var till slut den som kvitterade till 3– 3 på tilläggstid efter att själv ha plockat ner bollen med huvudet, sprungit i fatt den och forcerat in den delade poängen.

– Så är det men det visar bara att jag är hungrig! Sedan måste bollarna slås fram till mig och utan mitt lag så är jag ingenting. Jag är lagkapten, jag måste hjälpa laget och så länge jag gör det så är jag nöjd med mitt jobb.

TT: Vad tänkte du när chippen gick bredvid?

– Att det var för jäkla dåligt. Men man måste fortsätta tro och som tur var så fick vi en poäng och jag kunde hjälpa laget. Hade jag inte gjort mål (3– 3) där så hade jag tagit på mig hela förlusten, det lovar jag. Men just nu kan jag ta på mig att vi tog en poäng, säger Selmani till TT med ett skratt.

Poängtjuven passar även på att hylla tränaren Joakim Perssons taktik, med fyra smarta byten i andra halvlek när Sirius hade 3–1 och såg ut att vara på väg att döda matchen.

– Det vart helt klart rätt byten vid rätt tillfällen och som gjorde så att vi fick upp energin i laget. Vi som har varit på planen och haft det lite jobbigt fick in nya hungriga grabbar som gav luft till oss alla. Det var viktigt.

Marie Hallman/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Publik tillåten på matcher

Nu kommer läktarna inte vara fullt så tomma.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Fotboll Nu blir det åter möjlighet för de lokala fotbollsklubbarna att spela inför publik. Svenska Fotbollförbundet gick under måndagen ut med nya riktlinjer och rekommendationer angående publik på matcherna.

Klubbarna kan släppa in max 50 personer om vissa krav uppfylls. Det kan göras vid matcher på inhägnad idrottsplats eller annat kontrollerat plan- eller arenautrymme, förutsatt att arrangerande förening kan följa rekommendationer kring smittspridning och social distansering.

"Beslutet om att öppna upp för mer publik ligger i linje med den pågående diskussion som SvFF för med regering och myndigheter, men kommer även utifrån de signaler de fått om att många föreningar vill på ett ansvarsfullt sätt kunna släppa in publik upp till 50-taket. Det är innebär dock inte någon skyldighet för arrangerande förening att tillåta publik, utan varje förening avgör själva om man vill och, på ett ansvarsfullt sätt, kan bjuda in publik" skriver Skånes Fotbollförbund på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Rekordslakt i Furutorpshallen

Ett nytt svenska rekord i ryck blev det i helgen för Daniela Gherman.
Foto: Sofia Åström
Sport
Tyngdlyftning Det bjöds på massor av rekord då Sörby Bois tävlade första gången på ett halvår.

– Det blev en fantastisk tävling med bland annat totalt 77 klubbrekord förutom alla svenska och skånska rekord, berättar Sörbys Krister Kjellander.

Höjdpunkten i tävlingen, som bara hade deltagare från Sörby Bois, var Daniela Ghermans svenska rekord i ryck på 97 kilo som var ett kilo över det gamla. Daniela stötte 108 kilo vilket gav ett sammanlagt resultat på 205 kilo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Vinslöv börjar med derby

Pelle Källs Vinslöv börjar träningsmatchandet i kväll.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Handboll

– Det blir en riktigt bra värdemätare för oss. Det ska bli intressant att se vad vi kan göra mot dem, säger Vinlövstränaren Pelle Käll.

– Då det är ett intressant derby så är det ju synd att vi inte kan spela inför publik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL