Inrikes

Man häktad misstänkt för Ljusdalsmord

Gävle tingsrätt beslöt under lördagen att den man som misstänks för mordet i Ljusdals kommun tidigare i veckan ska häktas. Arkivbild.
Gävle tingsrätt beslöt under lördagen att den man som misstänks för mordet i Ljusdals kommun tidigare i veckan ska häktas. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den 47-åring som suttit anhållen misstänkt för att ha mördat en kvinna i Ljusdals kommun har under lördagen häktats.

– Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, säger kammareåklagare Fredrik Normark till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Självdialys – en fråga om var du bor

Omkring hälften av alla dialyspatienter bör kunna använda någon form av självdialys, enligt intresseföreningen Njurförbundet. Nu varierar andelen självdialys mellan 13 och 46 procent i olika regioner. Arkivbild.
Omkring hälften av alla dialyspatienter bör kunna använda någon form av självdialys, enligt intresseföreningen Njurförbundet. Nu varierar andelen självdialys mellan 13 och 46 procent i olika regioner. Arkivbild.
Foto: Angelica Zander / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Njursjukas chans att få dialys hemma eller göra den själva, varierar starkt med var man bor.
I vissa regioner gör nästan hälften av patienterna självdialys. På andra håll är det cirka 15 procent, enligt en rapport från Njurförbundet.

Rapporten bygger på statistik i Svenskt njurregister från 2018. Region Värmland var då sämst med bara 13 procent självdialys, men uppger att man nu är uppe i 18 procent.

Självdialys är både enklare för patienten och billigare för vården, enligt Njurförbundet.

– Jag tror att det är få som tackar nej om man erbjuds möjligheten, säger Håkan Hedman, ordförande i förbundet.

Flera varianter

Hedman anser att den stora skillnaden mellan olika regioner måste utredas, så att man kan hitta orsaker.

– Jag tror att det handlar mycket om attityder hos sjukvårdspersonal. Man tror inte att patienter har förmåga att klara sin behandling själva. Det handlar nog också mycket om vilken information patienterna får innan man börjar med dialys, säger Håkan Hedman.

Det finns flera varianter av självdialys: dels olika metoder, dels olika rutiner för var och hur de utförs.

I begreppet ingår även dialys som den njursjuke själv utför på sjukhus, liksom dialys i hemmet som man får hjälp med av vårdpersonal.

"Hyfsat normalt liv"

Njurförbundet anser att peritonealdialys, även kallad bukhinnedialys, borde användas mera.

– Man fyller buken med dialysvätska och byter den regelbundet fyra gånger per dygn. Det sköter man helt själv där man befinner sig, bara man får vätska levererad, säger Håkan Hedman.

– Det innebär att man blir oerhört fri att leva ett hyfsat normalt liv. Det tar ungefär en halvtimme varje gång. Men man kan göra något annat under tiden, framhåller han.

Dialys där blodet renas utanför kroppen tar cirka fyra timmar medan man är sängliggande, och görs minst tre-fyra gånger per vecka – oftast på sjukhus.

Siktar mot hälften

Njurförbundet anser att omkring hälften av alla dialyspatienter bör kunna göra självdialys.

– Nu är det mellan 25 och 30 procent, säger Håkan Hedman.

Gävleborg och Halland har högst andel självdialys i rapporten, 46 respektive 44 procent.

De stora regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne ligger alla på 30–35 procent.

I botten finns Norrbotten med 17 procent, och allra sist Värmland med 13 procent 2018.

– Självdialys är förstås viktigt att man kan erbjuda. Men patienternas ålder och eget val spelar också in. Vi har många äldre patienter, säger överläkare Gunilla Welander på njurkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Vi har också ganska hög frekvens transplantationer. En del yngre patienter som annars kanske skulle haft peritonealdialys blir transplanterade i stället, tillägger Welander.

Vill inte vara sämst

Njursjukvården i Värmland har varit medveten om den låga andelen självdialys.

– Vi vill inte vara sämst i landet på detta! Vi jobbar med att erbjuda fler, säger Gunilla Welander.

– Men ibland går det inte tekniskt, till exempel om person är något överviktig.

Gunilla Welander tillägger att vården i Värmland klarar sig bra enligt andra mått, till exempel njurpatienternas överlevnad. Hon välkomnar också att patientgruppen får uppmärksamhet.

– Det är bra att ni skriver om detta, säger Gunilla Welander.

Drygt 4 000 personer i Sverige behandlas med dialys, enligt Njurförbundet.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Självdialys i regioner

Självdialys 2018, procentandel av alla dialyspatienter:

Uppgifter hämtade ur Svenskt njurregister.

Källa: Njurförbundet

Inrikes

Polisen rustar mot gängkonflikt i Örebro

Förra sommaren detonerade en bomb vid en strippklubb i Örebro. Arkivbild.
Förra sommaren detonerade en bomb vid en strippklubb i Örebro. Arkivbild.
Foto: Pontus Stenberg/TT
Inrikes
Inrikes Två dödsskjutningar inom loppet av tio dagar fick polisen i Bergslagen att gå upp i stabsläge. Ännu är ingen gripen för morden i Örebro, som kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk.

– Vi har en upptrappad konfliktnivå mellan grupperingar - nätverk och kriminella aktörer - som är väl kända av oss. Det här är en del av den konflikten, säger Håkan Karlsson, polismästare i region Bergslagen och kommenderingschef för den särskilda händelse som inrättats efter de två morden.

Det var strax efter midnatt mot lördagen den 25 juli som polisen larmades till stadsdelen Oxhagen i Örebro. Vittnen hade hört skott och sett en person ligga livlös på marken. När polis anlände till platsen hade den skjutne, en man i 40-årsåldern, redan förts till sjukhus av ett vittne. Hans liv gick inte att rädda.

Skotten i Oxhagen kom tio dagar efter det att en man i 30-årsåldern sköts ihjäl vid sin bil, i närheten av sin bostad i stadsdelen Väster i Örebro.

Bred front

Ingen är ännu gripen för morden. Men enligt Håkan Karlsson jobbar polisen på bred front med de två utredningarna, som leds av åklagare hos Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Vi har frigjort resurser och prioriterat våra regionala förmågor. Vi har även förstärkning från andra regioner och jobbar med polisens nationella operativa avdelning, säger Håkan Karlsson.

Polisen vädjar om tips och iakttagelser. Efter skotten på Väster har vittnen iakttagit en man som cyklade i hög hastighet från platsen. Mannen var vid tillfället klädd i en färgglad jacka, keps och glasögon.

– Vi utgår från att det finns människor som vet en hel del om de här brotten, vi vill ha kontakt med dem, säger Karlsson.

30-tal personer

Offren är kända av polisen sedan tidigare. Under nu avslutade Operation rimfrost identifierades ett 30-tal fokuspersoner i region Bergslagen.

– Vi ser att personer som kan vara inblandade i den här konflikten också finns med på fokuslistan.

På listan finns tongivande och ledande aktörer i de kriminella nätverken, som polisen misstänker har tillgång till vapen och sprängämnen.

– De är väldokumenterade hos oss. Sedan sker det hela tiden nyrekryteringar, med unga pojkar som kommer in, som är svårare att hålla koll på. Här måste skola, socialtjänst, polis och civilsamhälle arbeta systematiskt tillsammans för att minska nyrekryteringen.

Mc-miljö

De två morden är del av en längre våldsupptrappning i Mellansverige. Flera skjutningar och sprängningar kan kopplas till individer som varit involverade i mc-miljön. Men enligt Håkan Karlsson handlar det inte om ett gängkrig.

– Man ska vara försiktigt att etikettera konflikterna, att det är ett lag mot ett annat. De individer vi ser som samarbetar i kriminella upplägg den ena dagen kan vara i konflikt med varandra den andra.

Nu planerar och genomför polisen insatser mot de kriminella nätverken i Örebro, i syfte att kyla ner konflikten.

– Den mest konkreta brottsförebyggande åtgärden är att frihetsberöva tongivande aktörer och få dem dömda för brott. Vi jobbar också hårt för att komma åt personer som innehar och förmedlar vapen och sprängmedel, som utgör förutsättningarna för de här uppgörelserna.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Härnösand utan ström i fyra timmar

Härnösand drabbades av ett stort strömavbrott under fredagen. Arkivbild.
Härnösand drabbades av ett stort strömavbrott under fredagen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes

Trafikljus, vattenleverans, kassasystem och dörrar. Mycket låg nere när Härnösand drabbades av strömavbrott under fredagen.

Strömavbrottet började vid 14.30 och var löst nära fyra timmar senare, skriver lokala medier.

Hur många som drabbades är ännu oklart.

– Vi vet inte exakt, men det var större delen av Härnösand, säger Jonathan Grip, utvecklingschef på Hemab, till Allehanda.

Strömavbrottet är det andra på en vecka. I måndags försvann strömmen i kommunen på grund av ett åskoväder.

Inrikes

Körde in i pantbank – två anhållna för rån

Polisen fick rycka ut till ett väpnat rån i Göteborg under fredagen. Arkivbild.
Polisen fick rycka ut till ett väpnat rån i Göteborg under fredagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två män som greps tidigare i dag misstänkta för ett väpnat rån i Göteborg har anhållits.

Det var under fredagsförmiddagen som en bil backade in i en pantbank i Olskroken i Göteborg. Två män hoppade ur och hotade personalen. Polisen larmades till platsen och kunde gripa de två gärningsmännen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man häktad igen för mord i Jönköping

Mannen har återigen begärts häktad för mord. Arkivbild.
Mannen har återigen begärts häktad för mord. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet på en man i 40-årsåldern i Jönköping i mitten av maj, enligt lokala medier.

Mannen avled på sjukhus efter dödskjutningen vid en lekplats i bostadsområdet Råslätt. Tre män mellan 20 och 30 år greps senare på kvällen och satt häktade för mordet, skäligen misstänkta, men släpptes en vecka senare. Det är en av dessa män som nu har häktats på nytt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

MSB skickar personal till Beirut

MSB kommer att under fredagen skicka ner tre experter till explosionsdrabbade Beirut i Libanon. Arkivbild.
MSB kommer att under fredagen skicka ner tre experter till explosionsdrabbade Beirut i Libanon. Arkivbild.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Inrikes
Inrikes Efter en förfrågan från både EU och FN har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutat att bidra med personal för att bistå i arbetet efter tisdagens stora explosion i Libanons huvudstad Beirut.
PREMIUM

Det rör sig om en gemensam insats med flera länder, där Sverige skickar ner tre experter till det drabbade området: en miljöexpert och två experter inom informationshantering och logistik.

I ett pressmeddelande från MSB framgår det att de tre experterna väntas vara på plats i Beirut redan i natt. Miljöexperten ska vara med och stötta libanesiska myndigheter med att bland annat genomföra behovsbedömningar och samordna stöd som kommer ifrån EU. Experten kommer även att bedöma miljökonsekvenserna efter explosionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ytterst osäkert om ny migrationspolitik

Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP) pratar med demonstranter i lunchpausen under deras sista möte i kommittén.
Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP) pratar med demonstranter i lunchpausen under deras sista möte i kommittén.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagens partier kan inte komma överens om en ny flyktingpolitik.
Det stod helt klart när Migrationskommittén efter ett drygt år avslutade sitt arbete på fredagen.
PREMIUM

Motsättningarna om svensk flyktingpolitik stod i öppen dager när Migrationskommitténs ledamöter kom ut från det sista sammanträdet på Riddarholmen i Stockholm.

– Som helhet tycker vi att det här är bra, sade socialdemokraten Rikard Larsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga nya dödsfall i covid i Sverige

Sedan i torsdags har inga nya personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Arkivbild.
Sedan i torsdags har inga nya personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sedan i torsdags har inga nya personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige.

I stället är det tre färre avlidna i den sammanlagda statistiken än i torsdags, sedan gårdagens siffror har reviderats nedåt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL