Utrikes

Oslo tar strid mot elsparkcyklar

Omkullvälta elsparkcyklar i centrala Oslo.
Omkullvälta elsparkcyklar i centrala Oslo.
Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

De runt 13 000 elsparkcyklarna i den norska huvudstaden Oslo lämnas ofta vind för våg när användarna nått sin destination. Men nu har staden fått nog och ska börja samla in skräpande elsparkcyklar.

– Vi hade förväntat oss att företagen skulle ta samhällsansvar och att situationen skulle bättra sig. Det har den inte gjort, säger miljö- och trafikborgarrådet Arild Hermstad till Dagbladet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hoppande fisk dödade australisk man

En man i Australien har omkommit efter att ha träffats i bröstkorgen av vad som tros ha varit en hoppande makrill. Arkivbild.
En man i Australien har omkommit efter att ha träffats i bröstkorgen av vad som tros ha varit en hoppande makrill. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En 56-årig man miste livet då han nära nordaustraliska Darwin träffades i bröstkorgen av en hoppande fisk.

Mannen var ute och fiskade tillsammans med familj och vänner när fisken tog ett skutt ur vattnet och kastade sig in i sällskapets båt.

Det är oklart exakt vad för typ av fisk det rörde sig om, men enligt en lokal fiskare tros det ha varit en 18-kilos makrill, rapporterar ABC News.

Delstatspolis i Northern Territory (NT) beskriver olyckan som en "freak incident".

– Det är otroligt uppskakande för människorna som befann sig i båten och för annan familj och vänner till mannen, säger en lokal polis, enligt AFP.

2018 fick en kvinna halsen uppskuren av en hoppande makrill under en fisketur i närheten av Darwin. Kvinnan överlevde attacken.

Utrikes

Japan minns kriget 75 år efter kapitulationen

Besökare vid helgedomen Yasukuni Jinja i Tokyo iförda uniformer från den kejserliga japanska armén hedrar krigsoffren 75 år efter Japans kapitulation i andra världskriget.
Besökare vid helgedomen Yasukuni Jinja i Tokyo iförda uniformer från den kejserliga japanska armén hedrar krigsoffren 75 år efter Japans kapitulation i andra världskriget.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes På 75-årsdagen av Japans kapitulation i andra världskriget uttryckte kejsare Naruhito samvetskval över landets roll i kriget under en pandemianpassad ceremoni.

– Jag hoppas uppriktigt att krigets ödeläggelse aldrig någonsin kommer att upprepas, sade kejsaren, vars farfar Hirohito var den som meddelade Japans förlust i kriget.

Kapitulationen meddelades i en radiosändning till folket den 15 augusti 1945, vilket utgjorde den första gången som japanerna hörde monarkens röst.

Även premiärminister Shinzo Abe närvarade vid den officiella ceremonin i Tokyo, och lovade också han att fortsätta att arbeta för fred.

Dagen uppmärksammades även vid Tokyos shintohelgedom Yasukuni Jinja, som hedrar de 2,5 miljoner japaner som mist livet under landets krig sedan slutet av 1800-talet.

Shinzo Abe skickade en ritualenlig pengagåva till helgedomen, men deltog inte personligen. Den omtvistade helgedomen värnar också om högt uppsatta militära och politiska ämbetsmän som dömts för krigsbrott, vilket gjort att tidigare besök av Abe retat upp Kina och Sydkorea.

Japans kapitulation i andra världskriget kom mindre än en vecka efter det att USA släppt atombomben över Nagasaki. Bomberna över Hiroshima och Nagasaki beräknas ha tagit över 300 000 liv direkt eller indirekt genom strålskador.

Under 75-årsdagen bar besökare vid shintohelgedomen flaggor från den kejserliga japanska armén, som upplöstes efter krigsslutet.
Under 75-årsdagen bar besökare vid shintohelgedomen flaggor från den kejserliga japanska armén, som upplöstes efter krigsslutet.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Besökare vid helgedomen Yasukuni Jinja köar med social distansering i ett försök att hindra smittspridning under årsdagen.
Besökare vid helgedomen Yasukuni Jinja köar med social distansering i ett försök att hindra smittspridning under årsdagen.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Japans kejsare Naruhito och kejsarinna Masako bugar under en officiell ceremoni i Tokyo.
Japans kejsare Naruhito och kejsarinna Masako bugar under en officiell ceremoni i Tokyo.
Foto: Carl Court/AP/TT
Premiärminister Shinzo Abe med munskydd och en blombukett under ett besök vid en kyrkogård med oidentifierade krigsoffer i Tokyo.
Premiärminister Shinzo Abe med munskydd och en blombukett under ett besök vid en kyrkogård med oidentifierade krigsoffer i Tokyo.
Foto: Masanori Kumagai/AP/TT

Utrikes

Australiens gulliga nationalsymbol i fara

Koalan George vårdas på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Han kom dit i slutet av juni och har konjunktivit på båda ögonen som har orsakats av klamydia.
Koalan George vårdas på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Han kom dit i slutet av juni och har konjunktivit på båda ögonen som har orsakats av klamydia.
Foto: Emma Gyllestad/TT
Utrikes
Utrikes Flera tusen av Australiens koalor dog under den senaste skogsbrandssäsongen och djurets framtid är hotad på vissa ställen.
– De kommer att utrotas om vi inte gör något, säger Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquarie.
Nu planerar sjukhuset att föda upp koalor som ska släppas i det vilda.

Kring årsskiftet, när en av Australiens värsta skogsbrandssäsonger härjade som värst, spreds filmer av brännskadade koalor över världen. Enligt en färsk rapport beställd av Världsnaturfonden WWF påverkades tre miljarder djur av bränderna och man uppskattar att omkring 5 000 koalor dog.

Området kring Port Macquarie på Australiens östkust, där det vanligtvis finns en stor population koalor, drabbades hårt och omkring en tredjedel av beståndet beräknas ha dött. På stadens koalasjukhus märker man av att det efter bränderna finns färre djur i området.

– Vi har ungefär 20 koalor på sjukhuset just nu och normalt brukar vi ha många fler så här års, säger Sue Ashton, som är ordförande för organisationen som driver koalasjukhuset i staden.

Fullt upp under bränderna

I Port Macquarie, omkring 40 mil norr om delstaten New South Wales huvudstad Sydney, ligger landets enda renodlade koalasjukhus. Flera institutioner i landet arbetar för artens överlevnad och det finns viltvårdsorganisationer som tar hand om koalor. Men sjukhuset är det enda i sitt slag som uteslutande ägnar sig åt koalorna.

– Vi utför alla behandlingar här på sjukhuset förutom mer avancerad kirurgi och röntgen, säger Sue Ashton.

Under brandsäsongen vårdade sjukhuset som mest nära 80 koalor, de flesta hade skadats i bränderna. Det är mer än dubbelt så många djur än normalt, i genomsnitt vårdas totalt 200–250 koalor under ett år.

Koalorna som räddades från bränderna hade ofta brännskador på både tassarna och kroppen. De flesta var dessutom uttorkade och för att kunna behandlas blev de nedsövda.

– Vi hade två undersökningsbord bredvid varandra (i stället för ett i normala fall) med fem personer vid varje. En person höll i masken för att söva koalan och kontrollera dess puls. Sedan var det en person vid varje ben som tvättade, smörjde in och lade om varsin tass. Man var tvungen att arbeta riktigt snabbt för när man söver en koala försöker man att väcka dem efter max 15 minuter, tio minuter är målet.

I dagsläget är det bara några enstaka koalor kvar på sjukhuset som skadades i de senaste bränderna. Resten av de som överlevde har återförts till det vilda eller till de organisationer som tog dem till sjukhuset.

– Vi släppte tillbaka 26 koalor före påsk, de släpptes nästan exakt där de kom ifrån, och det är alltid vårt mål. Vi trodde att vi inte skulle kunna släppa dem förrän i juli, men tack vare att det har regnat mycket så har vegetationen återhämtat sig mycket snabbare än vad vi hade räknat med.

"Vi skämdes nästan"

Organisationen som driver sjukhuset arbetar även med utbildning och forskning om koalor. Man får inte några löpande myndighetsbidrag och verksamheten går runt tack vare donationer. Förutom fyra heltidsanställda arbetar omkring 150 volontärer vid sjukhuset.

Nu planeras dessutom landets första program för att föda upp koalor som ska placeras ut i det vilda. Tack vare det stora engagemanget från allmänheten i samband med bränderna kan man sjösätta projektet långt tidigare än väntat.

I slutet av oktober, när sjukhusets webbplats inte klarade av trycket från alla som ville skänka pengar, startades en nätinsamling. Målet, att få in 25 000 australiska dollar, nåddes snabbt och i skrivande stund har man samlat in nära åtta miljoner dollar, motsvarande över 50 miljoner kronor. Och nya bidrag kommer dagligen.

– Före jul, då det var uppe i två miljoner dollar, var vi på väg att avsluta insamlingen. Vi skämdes nästan och tyckte att vi ju hade åstadkommit det vi ville. Men så tänkte vi att vi skulle låta den fortsätta lite till, och pengarna har fortsatt att strömma in, säger Sue Ashton.

Nya uppfödningsområden

En del av kapitalet har redan använts till att bygga vätskestationer för vilda djur i branddrabbade områden – totalt 140 stycken – och resterande används nu för att få i gång uppfödningen, något som har planerats de senaste två åren.

– Vi trodde att det skulle gå att få igång om fem till tio år, eftersom det skulle behövas den tiden för att samla kapital och resurser. Men tack vare insamlingen har vi redan nu vad vi behöver, säger Sue Ashton.

Målet är att under första året få fram 30 koalaungar och därefter 60 stycken varje år. Om resurserna räcker planeras ytterligare två områden för uppfödning.

– Man behöver stora inhägnade områden. När koalorna väl har fått sina ungar placerar vi dem i en relativt naturlig miljö, men avskiljt från farligheter som vilda djur. Där stannar de tills ungarna är cirka 14 månader och när de har vants av från sina mammor så släpper ut dem i det vilda, så långt bort som möjligt från hus, bilar och vägar. Och sedan fortsätter de förhoppningsvis att föröka sig på naturlig väg.

Riskerar att försvinna

Med uppfödningen hoppas man kunna hjälpa till att vända en förödande utveckling. Koalan är inte utrotningshotad i dagsläget men klassas som sårbar i tre delstater i Australien.

Bland andra Världsnaturfonden WWF har länge larmat att koalorna i delstaten New South Wales riskerar utrotning till år 2050 och i början av juli diskuterade delstatsparlamentet frågan efter det att en parlamentarisk utredning hade kommit fram till samma slutsats.

– Vi måste agera nu om vi ska säkra koalans framtid i New South Wales och det betyder att vi måste skydda deras livsmiljö, säger Cate Faehrmann, som ledde utredningen, enligt Sydney Morning Herlad.

Utredningen kom fram till att den främsta anledningen till att New South Wales koalor blir allt färre är att deras levnadsmiljöer förstörs. Det föreslås bland annat att det ska skapas skyddade områden för djuren, skärpt lagstiftning kring avverkning och husbyggande i koalatäta områden, samt att resurser för viltvårdare och vilddjursmottagningar likt sjukhuset i Port Macquarie.

I slutet av juli lades dessutom förslag fram på hur de nationella miljölagarna kan revideras, där man bland annat vill garantera att koalorna inte blir av med livsmiljöer.

– Vi kommer inte att förlora koalorna, vi ska göra allt vi kan. De är väldigt harmlösa djur, sover oftast 18 av dygnets timmar, de är inte rovdjur och skadar inte någon, säger Sue Ashton.

Emma Gyllestad/TT

Sue Ashton tillsammans med koalan George.
Sue Ashton tillsammans med koalan George.
Foto: Emma Gyllestad/TT
Koalan Myrtle har svårt att behålla vikten och får extra näring utöver den vanliga kosten som består av eucalyptusblad. Myrtle kom till koalasjukhuset i Port Macqaurie första gången 2018. Hon har sedan släppts flera gånger men kommit tillbaka med låg kroppsvikt. Nu bor hon permanent på sjukhuset.
Koalan Myrtle har svårt att behålla vikten och får extra näring utöver den vanliga kosten som består av eucalyptusblad. Myrtle kom till koalasjukhuset i Port Macqaurie första gången 2018. Hon har sedan släppts flera gånger men kommit tillbaka med låg kroppsvikt. Nu bor hon permanent på sjukhuset.
Foto: Emma Gyllestad/TT
Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust är det enda i sitt slag. Här en av sjukhusets patienter – koalan Xavier.
Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust är det enda i sitt slag. Här en av sjukhusets patienter – koalan Xavier.
Foto: Emma Gyllestad/TT
Koalor föds bara upp på djurparker i dagsläget, här en koalaunge på djurparken Billabong Zoo utanför Port Macquarie. Koalasjukhuset planerar att snart kunna sätta i gång och föda upp koalor som ska ut i det vilda.
Koalor föds bara upp på djurparker i dagsläget, här en koalaunge på djurparken Billabong Zoo utanför Port Macquarie. Koalasjukhuset planerar att snart kunna sätta i gång och föda upp koalor som ska ut i det vilda.
Foto: Emma Gyllestad/TT
Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquaire uppmanar bilförare på landsbygden att dra ner på farten. 'Även vid 70 kilometer i timmen så bryts en koalakäke, eller en känguru dödas, så sakta ner', säger hon. Arkivbild.
Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquaire uppmanar bilförare på landsbygden att dra ner på farten. "Även vid 70 kilometer i timmen så bryts en koalakäke, eller en känguru dödas, så sakta ner", säger hon. Arkivbild.
Foto: Lisa Abrahamsson/TT
Koalasjukhuset i Port Macquarie har en koalaambulans. Under brandsäsongen åkte specialutbildade volontärer med räddningstjänsten till brandhärjade koalaområden för att leta efter skadade djur. Arkivbild.
Koalasjukhuset i Port Macquarie har en koalaambulans. Under brandsäsongen åkte specialutbildade volontärer med räddningstjänsten till brandhärjade koalaområden för att leta efter skadade djur. Arkivbild.
Foto: Lisa Abrahamsson/TT

FAKTA

Fakta: Koalan – viktig för Australiens turism

Koalan är ett pungdjur som finns i östra Australien i delstaterna Queensland, New South Wales, Victoria och South Australia samt Australian Capital Territory. Tidigare har den funnits i hela landet.

Koalan tillbringar den mesta av sin tid högt uppe i eukalyptusträd. Den lever uteslutande på eukalyptusblad och den äter upp till ett kilo om dagen. Av de omkring 900 olika typerna av eukalyptus som finns i Australien kan koalan äta omkring 60.

Ordet ”koala” tros ha betytt ”ingen dryck” på ett av språken hos landets ursprungsfolk; djuret får vanligtvis den vätska den behöver från eukalyptusbladen. Men bladen kräver mycket energi att smälta och djuren sover 18–22 timmar om dygnet.

Enligt forskning hjälper även eukalyptusträden koalorna att reglera värmen. Vid värmeböljor är trädens stammar svalare än luften och koalorna kramar om trädstammarna och trycker magarna mot dem för att svalka sig.

Innan européerna kom till Australien fanns det miljontals koalor. En hård pälsjakt utrotade dem nästan innan jakten förbjöds 1927. Därefter växte beståndet sakta. Men de senaste 20 åren har antalet djur åter sjunkit dramatiskt.

I det vilda kan djuret bli 15–20 år.

Varje år dör uppskattningsvis 4 000 koalor i bilolyckor och av hundattacker, enligt lobbyorganisationen Australian Koala Foundation. Stora skogsbränder drabbar även koalorna hårt, liksom skogsavverkning.

Enligt koalasjukhuset i Port Macquarie är dödligheten omkring 70 procent för koalor som skadas i trafiken eller attackeras av hundar. Men det största hotet mot koalorna är den sexuellt överförbara sjukdomen klamydia. Och spridningen av klamydia har förvärrats av att koalorna blivit av med boendemiljöer och numera samlas på mindre ytor.

Men koalan är inte bara en gullig nationalsymbol, den bidrar även till inkomster till landet.

– Koalan bidrar med omkring 55 miljoner dollar (345 miljoner kronor) till Port Macquaries ekonomi varje år när vi kan ta emot internationella besökare. Den är en viktig del av Australiens turismnäring liksom en del av vårt arv och djurliv, säger Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquarie.

Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust har funnits sedan 1973.

Källor: Port Macquarie Koala Hospital, National Geographic, WWF, Australian Koala Foundation

Utrikes

Georgien tyngs av tolv år av rysk ockupation

Staketet som ryska styrkor satt upp markerar enligt skylten 'riksgränsen' till utbrytarrepubliken Sydossetien. Merparten av det internationella samfundet menar i stället att Ryssland gör sig skyldigt till illegal ockupation av georgiskt territorium. Arkivbild.
Staketet som ryska styrkor satt upp markerar enligt skylten "riksgränsen" till utbrytarrepubliken Sydossetien. Merparten av det internationella samfundet menar i stället att Ryssland gör sig skyldigt till illegal ockupation av georgiskt territorium. Arkivbild.
Foto: Shakh Aivazov/AP/TT
Utrikes
Utrikes I augusti 2008 eskalerade spänningarna kring den georgiska regionen Sydossetien till väpnad konflikt – och rysk invasion. Tolv år senare är de ryska styrkorna fortfarande kvar.
– De straffar oss för vår vilja att gå med i Nato, att gå med i EU, säger Malkhaz Kakabadze, Georgiens ambassadör i Sverige.

Kriget mellan Ryssland och Georgien varade inte ens en vecka men präglar fortfarande det mesta inom georgisk politik.

– Den 8 augusti 2008 ockuperades 20 procent av Georgiens territorium. Det är fortfarande ockuperat, säger Malkhaz Kakabadze, ambassadör och tidigare vice georgisk utrikesminister.

En lång rad internationella organ – däribland EU-parlamentet, Nato och OSSE – betraktar med stöd av Haagkonventionerna den ryska närvaron som en illegal militärockupation. Ändå, beklagar sig ambassadören, är det få utanför landets gränser som känner till Georgiens situation.

– Man nämner ofta Ukraina men glömmer Georgien, säger Kakabadze.

– Men om det internationella samfundet hade reagerat tillräckligt på den ryska aggressionen mot Georgien 2008, hade konflikten i Ukraina då ägt rum? Vi ser att Ryssland bedriver samma typ av hybridkrigföring i Georgien som i Ukraina och det bör inte glömmas bort.

Ökade spänningar

Efter Sovjetunionens sönderfall ökade de etniska spänningarna i Georgien och under 1990-talets första år miste drygt 11 000 människor sina liv i inbördeskrig mellan separatister och georgisk militär.

Men många menar att upprinnelsen till kriget var Natos besked våren 2008, att försvarsalliansen såg Georgien som en potentiell framtida medlem. Ryssland svarade med att knyta tätare band till separatiströrelserna. Några månader av eskalering senare inleddes kriget med georgisk raketbeskjutning av den sydossetiska huvudorten Tskhinvali. Rysk militär grep redan samma dag in på separatisternas sida och har än i dag kvar ett stort antal soldater på georgiskt territorium.

En oberoende EU-rapport slog fast att det georgiska angreppet var "orättfärdigt”, men också att kraften i Rysslands svar var ”långt bortom rimliga gränser”.

"Humanitär intervention"

Ryssland beskrev sin invasion 2008 som en humanitär intervention och har kallat beslutet att stanna kvar en garanti för sydossetiernas säkerhet. Enligt ett EU-förhandlat avtal om eldupphör skulle de ryska styrkorna dra sig tillbaka från georgiskt territorium, i stället tecknade Moskva försvarspakter med Sydossetien samt med utbrytarrepubliken Abchazien i nordvästra Georgien.

Geopolitisk murbräcka

Sedan kriget 2008 har Ryssland, enligt Georgien, använt utbrytarrepublikerna som en geopolitisk murbräcka mellan landet och Väst.

– De straffar oss för vår vilja att gå med i Nato, att gå med i EU, säger ambassadör Kakabadze.

– Sovjetunionen var ett imperium och min personliga uppfattning är att Ryssland fortfarande bedriver sovjetisk politik. De anser att vi har förrått dem genom att närma oss Europa.

TThar sökt Rysslands ambassad för en kommentar, utan resultat.

Ivar Andersen/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Georgien

Den 8 augusti 2008 eskalerade spänningar mellan regeringen i Tbilisi och separatister i regionen Sydossetien till krig. Ryssland grep in på separatisternas sida och avancerade långt in i Georgien innan ett EU-förhandlat eldupphör trädde i kraft fem dagar efter krigsutbrottet.

Separatister i regionen Abchazien tog samtidigt tillfället i akt att med rysk hjälp driva ut georgiska styrkor. Både Sydossetien och Abchazien utropade efter kriget självständighet och erkändes snabbt av Ryssland.

Enligt avtalet från 2008 skulle samtliga parter dra sig tillbaka till positionerna de höll innan kriget. Ryssland har dock fortfarande tusentals soldater stationerade i Sydossetien och Abchazien, och har över tid ökat sitt inflytande över utbrytarrepublikernas ekonomi och politik.

Källor: EUMM, Amnesty International, MSB

Utrikes

Sju nya coronafall på Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden bekämpar nya utbrottet av COVID-19 i landet.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden bekämpar nya utbrottet av COVID-19 i landet.
Foto: Mark Mitchell (TT-AP)
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Antalet nya smittade av coronaviruset ökar på Nya Zeeland.

Under lördagen rapporteras sju nya fall det senaste dygnet, där sex är kopplade till klustret i Auckland. Smittan upptäcktes i tisdags efter det att landet inte rapporterat någon inhemsk smitta på över 100 dagar. Sedan dess har över 30 personer bekräftats med covid-19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Danmark ändrar vissa restriktioner

Nyhavn i Köpenhamn. Arkivbild.
Nyhavn i Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen
Utrikes
Utrikes Turister som vill besöka Danmark ska inte behöva ha sex övernattningsnättar bokade för att få komma in i landet.
PREMIUM

Dessutom ska barer och restauranger återigen få hålla öppet till klockan 02, i stället för som nu till midnatt, under förutsättning att inga nya gäster släpps in efter klockan 23.

Men det är oklart när de nya bestämmelserna träder i kraft. Partierna i folketinget kom sent på fredagskvällen överens om att de lättade restriktionerna blir en del av den så kallade fas fyra i öppnandet av det danska samhället.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hizbollah vill se en enhetsregering

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Arkivbild.
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Arkivbild.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Libanon bör bilda en stark nationell enhetsregering, anser den Iranstödda shiarörelsen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

Anklagade för vårdslöshet och korruption avgick premiärminister Hassan Diab och hans regering i måndags, som en följd av den katastrofala explosionen i huvudstaden Beirut den 4 augusti.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FN avvisar förlängt vapenembargo mot Iran

FN:s säkerhetsråd har avvisat USA:s förslag att förlänga ett vapenembargo mot Iran på obestämd tid. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd har avvisat USA:s förslag att förlänga ett vapenembargo mot Iran på obestämd tid. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Utrikes
Utrikes FN:s säkerhetsråd har avvisat en resolution från USA om att på obestämd tid förlänga ett vapenembargo mot Iran.
Ett toppmöte föreslås nu av Rysslands president Vladimir Putin för att undvika att konflikten mellan länderna trappas upp.
PREMIUM

Det aktuella embargot mot Iran gäller traditionella vapen och upphör den 18 oktober, enligt en överenskommelse som är en del av det internationella kärnenergiavtal som slöts 2015 med Iran.

USA, som drog sig ur avtalet i maj 2018, vill att sanktionerna förlängs på obestämd tid. Men i en omröstning i FN:s säkerhetsråd fick landet endast stöd från Dominikanska republiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL