Annons

Polis larmades till olovlig nazistdemonstration

Publicerad 1 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
NMR höll under lördagen en olaglig demonstration i Vänersborg. Arkivbild.
NMR höll under lördagen en olaglig demonstration i Vänersborg. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) delade ut flygblad i Vänersborg under lördagen. Då medlemmarna också gick genom staden rörde det sig om en olovlig demonstration.

– Hade de bara stått stilla och delat ut flygblad så är det ingenting, då behöver man inte tillstånd. Men nu har man gått en kortare sträcka i Vänersborg med två flaggor i täten och då blir det en icke tillståndsgiven allmän sammankomst i form av en demonstration, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Annons

Polisen larmades till det stora torget i Vänersborg klockan 13 då ett bråk uppstått på platsen.

– Det går 8–10 NMR:are i centrala Vänersborg och delar ut flygblad med två flaggor. Det är många människor som inte tycker om detta och då uppstår det diskussion med NMR:arna och andra människor, säger Lippens.

Strax innan klockan 14 var demonstrationen upplöst och det var då lugnt på platsen enligt polisen. Ingen kom till skada under bråket.

– Enligt uppgift har det inte förekommit fysiska bråk. Det är inte helt omöjligt att det verbala ibland övergår till knuffande eller sånt där men det har jag inga uppgifter om.

Ingen greps efter händelsen, men det är möjligt för polisen att försöka hitta den ansvariga för demonstrationen.

– Då blir det brott mot ordningslagen, säger Lippens.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons