Inrikes

Exploderande föremål inkastat i lägenhet

Enligt polisen verkar det som att ett fönster har krossats och att föremålet kastats in.
Enligt polisen verkar det som att ett fönster har krossats och att föremålet kastats in.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Någonting har exploderat i en lägenhet i närheten av Järva krog, i Solna kommun, i norra Stockholm. Larmet kom strax före klockan 04 och enligt polisen verkar det som att ett fönster har krossats och att föremålet kastats in.

Nationella bombskyddet kallades till platsen för att undersöka lägenheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Högsommarvädret är här – SMHI värmevarnar

Högsommarvärmen är tillbaka. Arkivbild.
Högsommarvärmen är tillbaka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Svala och regniga juli är förbi – de kommande dagarna blir det idel sol och värme i hela landet. I Skåne och Halland klass 1-varnar SMHI för höga temperaturer.
Värmen får också stora folkmängder att flockas vid stränder och badplatser, vilket på sina håll väcker oro.

Augusti har inneburit en comeback för sommarvädret efter en julimånad då det på vissa håll uppmättes lägre temperaturer än på 45 år.

Nu är värmen tillbaka med besked, med klass 1-varningar för Skåne och Halland. Kriteriet för varningen är temperaturer på minst 30 grader under minst tre dagar i följd.

– Under gårdagen nåddes de temperaturerna i området. Det fortsätter i dag, och även under morgondagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Varmluften återvänder

Efter helgen förskjuts den varmaste luften söderut, och början av veckan präglas av mer normala sommartemperaturer på 20 till 25 grader. Längst i norr kan de ligga ännu lite lägre.

Framåt mitten på veckan återvänder varmluften igen.

– Då kan vi återigen få temperaturer på runt 25 grader eller högre, säger Sjöstedt.

Vädret blir inte bara varmt, utan överhängande klart och soligt i hela landet.

– Det kommer lite regnskurar till och från – under söndagen i söder, men även längst i norr. Även in i nästa vecka blir det skurar här och där, men överlag blir det gott om sol.

Extrem trängsel

Med värmen kommer också badarna – och på flera håll finns oro för att stora mängder soldyrkare gör det svårt att hålla avstånd och skydda sig mot coronaviruset.

I Region Halland varnar den app som lanserats för att minska trängsel för "extremt mycket folk" på Skrea strand i Falkenberg, rapporterar Expressen.

På en fullbelagd camping i Älvkarleby utanför Gävle har man tvingats stänga parkeringen på grund av att den är full. En av badgästerna uppger för tidningen att läget är "katastrofalt".

– Det var hur mycket människor som helst. Det tog två timmar att ta oss in för det var så långa köer. När vi var framme så hade vi ingen möjlighet att få en parkering, säger hon.

Joel Malmén/TT

Inrikes

Hon är KDU:s nya ordförande

Nike Örbrink valdes till ny ordförande i KDU vid förbundsstämman.
Nike Örbrink valdes till ny ordförande i KDU vid förbundsstämman.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Nike Örbrink har valts till Kristdemokratiska ungdomsförbundets nya ordförande, det skriver hon själv på Twitter. Hon var tidigare förbundets 1:e vice ordförande.

Nike Örbrink efterträder Martin Hallander, som redan i december förra året meddelade att han inte skulle ställa upp till omval vid riksmötet 2020. I Januari gick Nike Örbrink ut med att hon kandiderade till posten.

"Fruktansvärt stolt över dig och du kommer göra det här otroligt bra och välkommen till klubben!" skriver Martin Hallander på Twitter.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gratulerar till nya jobbet. I ett inlägg på Facebook skriver hon bland annat:

"Detta hedersamma uppdrag kommer du axla med bravur![...]Med Nike vid rodret tillsammans med förbundsstyrelsen och alla medlemmar kommer de andra ungdomsförbunden att få det svettigt. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med er!"

Nike Örbrink var tidigare 1:e vice ordförande.
Nike Örbrink var tidigare 1:e vice ordförande.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
'Detta hedersamma uppdrag kommer du axla med bravur!' skriver Ebba Busch om Nike Örbrink på Facebook.
"Detta hedersamma uppdrag kommer du axla med bravur!" skriver Ebba Busch om Nike Örbrink på Facebook.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
'Välkommen till klubben' skriver avgående ordförande Martin Hallander på Facebook.
"Välkommen till klubben" skriver avgående ordförande Martin Hallander på Facebook.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inrikes

Man omkommen i fyrhjulingsolycka

Ambulans, helikopter och räddningstjänst skickades till olycksplatsen. Arkivbild.
Ambulans, helikopter och räddningstjänst skickades till olycksplatsen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

En 37-årig man har omkommit i en fyrhjulingsolycka nära värmländska Lesjöfors, rapporterar P4 Värmland.

Ambulans, helikopter och räddningstjänst skickades till platsen där mannen upptäcktes, men hans liv kunde inte räddas.

– Han hittades under fyrhjulingen nära sin bostad. Vi vet inte hur olyckan gick till, säger polisens vakthavande befäl Henrik Berggren till TT.

Larmet kom strax efter klockan 10 på lördagen.

Inrikes

Man hittad död i Kortedala – en gripen

En man har hittats avliden utomhus i Kortedala. Arkivbild.
En man har hittats avliden utomhus i Kortedala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man hittades död utomhus i Kortedala i Göteborg på lördagsförmiddagen. Dödsorsaken är oklar och en förundersökning om mord alternativt dråp har inletts.

Polisen har gripit en man i ärendet, och tagit in tre andra personer till förhör.

– Vi tror att de kan ha information om vad som har hänt, men jag kan inte gå närmare in på vilken koppling de har till den avlidne, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Larmet kom vid klockan 10.15.

Inrikes

Importerade hundar testas för rabies

En veterinär som är utsedd av Jordbruksverket ska ta prov på hundarna. Arkivbild.
En veterinär som är utsedd av Jordbruksverket ska ta prov på hundarna. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Inrikes
Inrikes Jordbruksverket har beslutat att ett 30-tal hundar som importerats från Ryssland till Sverige ska testas för rabies, rapporterar SVT Öst.
Visar det sig att hundarna inte är vaccinerade kan de avlivas.

Ett 30-tal hundar importerades i juni från Ryssland till Sverige. I samband med en stickprovskontroll i Polen upptäcktes att en av hundarna saknade antikroppar mot rabies, vilket kan betyda att den inte vaccinerats.

Rabies kan drabba i stort sett alla däggdjur och leder nästan alltid till döden. Världshälsoorganisationen uppskattar antalet fall hos människor till mellan 30 000 och 70 000 per år.

– Ryssland är ett högriskland där det finns rabies spritt i samhället, säger Maria Leclercq, avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen i Östergötland till SVT.

Nu har Jordbruksverket beslutat att alla de ryska hundarna ska testas. Hundarnas ägare bor i femton olika svenska län och det är flera länsstyrelser som samarbetar kring provtagningarna.

– Beroende på om de har antikroppar som visar på att de är vaccinerade eller inte och beroende på nivå kan det bli karantän eller avlivning, säger Maria Leclercq.

Efterfrågan på hundar och inte minst hundvalpar har ökat under pandemin då många varit hemma mer än vanligt och passat på att skaffa valp. Flera svenska hunduppfödare vittnar om ett enormt tryck.

Samtidigt befarar Jordbruksverket att illegal import av ovaccinerade hundar ökar i takt med efterfrågan.

Ellinor Knoxborn/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Norra Sverige på väg mot laxrekord

Naturresursinstitutet följer laxvandringen i Torneälv med ekolod årligen från slutet av maj till slutet av augusti. Arkivbild.
Naturresursinstitutet följer laxvandringen i Torneälv med ekolod årligen från slutet av maj till slutet av augusti. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes Beståndet av lax ökar kraftigt i norra Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. Minskat sportfiske under pandemin spår tros vara en avgörande orsak.
PREMIUM

Med hjälp av ekolod räknas antalet laxar som vandrar upp i Torne älv i Norrbotten. Årets siffror visar att återväxten är god och att antalet laxar börjar närma sig rekordnoteringen från 2016.

Enligt prognos ska uppemot 75 000 laxar vandra upp för älven i år. Älven står för ungefär en tredjedel av återväxten av lax i Bottenhavet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svenskarna skänker miljoner till Beirut

Tisdagens explosion i Beirut förstörde stora delar av staden. Nu står hundratusentals människor utan tak över huvudet.
Tisdagens explosion i Beirut förstörde stora delar av staden. Nu står hundratusentals människor utan tak över huvudet.
Foto: Felipe Dana
Inrikes
Inrikes Svenska Sida bidrar med 4,8 miljoner kronor i stöd till Beirut via Röda Korset. Men även svenskarna själva har varit måna om att hjälpa till efter den massiva explosionen.
– Det har varit imponerande de här två första dagarna, säger svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström om donationerna.
PREMIUM

Hjälporganisationer vittnar om ett stort engagemang från Sverige efter den förödande explosionen i Beirut i tisdags, som krävde över 150 människors liv, skadade tusentals och gjorde hundratusentals människor hemlösa.

Ingeborg Ekblom, PR-ansvarig på Unicef Sverige, tror att människor har blivit berörda av de bilder som man har kunnat ta del av via internet och på tv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man knivhöggs till döds – två anhållna

En större polisinsats inleddes efter en knivskärning i Hässelby i västra Stockholm på fredagskvällen. Arkivbild.
En större polisinsats inleddes efter en knivskärning i Hässelby i västra Stockholm på fredagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man knivhöggs i Hässelby i västra Stockholm sent på fredagskvällen. Vid 03.30 uppgav polisen att hans liv inte gick att rädda.

En större polisinsats inleddes när larmet kom. Den lägenhet där mannen knivskurits spärrades av för teknisk undersökning och ett antal personer togs in till förhör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL